
Donald Trump contribuie la alimentarea sentimentelor anti-LGBTQ din Ungaria până în România (AFP)
Viața unguroaicei Nikoletta Bogadi a fost dată peste cap atunci când unul dintre cei patru copii ai ei s-a declarat homosexual, iar altul transsexual. Dar, după ce presiunile anti-LGBTQ ale președintelui american Donald Trump au încurajat demersuri similare în Europa, grijile ei nu fac decât să crească, ajungând să se întrebe dacă nu cumva „duhul a fost eliberat din sticlă”, transmite agenția AFP, citată de France24.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban – un „bun prieten” al lui Trump – a redus treptat drepturile LGBTQ în numele „protecției copilului” în Ungaria de ani de zile.
El a recunoscut însă că un proiect de lege recent adoptat, care vizează interzicerea marșului anual al mândriei din Budapesta, a fost posibil doar după revenirea lui Trump la Casa Albă.
„Nu am fost suficient de puternici înainte pentru a face față unui uragan” de proteste, dar “lumea s-a schimbat și vânturi diferite suflă în Washington”, a declarat el luna trecută.
Mii de protestatari au ieșit în stradă în fiecare săptămână de când parlamentul a adoptat legea, care a atras critici din partea Uniunii Europene și a ONU.
„Ură dezinhibată”
„Trebuie să recunoaștem că Donald Trump se află la vârful puterii mondiale și, din păcate, ceea ce spune el este urmat de mulți oameni”, a declarat Bogadi.
Crescută într-un mediu conservator, rural, viața managerului s-a schimbat complet atunci când cei doi copii ai ei i-au spus că nu sunt heterosexiuali.
„A trebuit să ne părăsim satul pentru a ne muta în capitală, care ne-a oferit un pic de anonimat și de liniște”, a declarat femeia de 47 de ani pentru AFP, la Budapesta.
Dar mutarea nu a rezolvat toate problemele, în special cele cu care se confruntă zilnic fiul ei transsexual.
Bogadi a spus că fiul ei trebuie „să se prezinte ca cineva care nu este – fie la bancă, la oficiul poștal sau atunci când dă un examen”.
Odată ce proiectul de lege privind interzicerea Pride a fost adoptat, fiul ei a spus că va părăsi Ungaria pentru Germania, ceea ce a fost „sfâșietor” pentru ea, a spus Bogadi, care a devenit un purtător de cuvânt al familiilor LGBTQ din Ungaria.
Programatorul Nikolett Bernadett Hollosy, care este, de asemenea, transgender, a declarat că „nu vrea să părăsească” țara pe care o iubește, deși în Ungaria se instalează o „dictatură”.
Femeia în vârstă de 33 de ani a susținut că o extremă dreaptă încurajată și-a unit forțele pentru a „persecuta” minoritățile LGBTQ, în timp ce „lumea se uită în altă parte”.
Rusia lui Vladimir Putin – cu care Orban are legături strânse – a luat, de asemenea, măsuri drastice împotriva comunităților gay și transgender.
Jurnalistul homosexual Adam Andras Kanicsar a declarat că este „îngrozit” de „ura dezinhibată” care a fost dezlănțuită în lume în timp ce schimbări fundamentale sunt în curs de derulare.
„Un club extrem de toxic de bărbați adevărați cu un B mare” sunt gata să “strivească totul în calea lor”, a spus el.
„Toate acestea se întâmplă de mult timp, dar cu Trump, au devenit mai vocale”, a avertizat el.
Cu toate acestea, el va lua parte la marșul Pride din Budapesta, programat pentru 28 iunie, organizatorii promițând să continue evenimentul în ciuda legii care îl interzice.
„America dictează tonul”
În România vecină, Florian-Mihail Păun, care coordonează parada anuală Pride, se teme că climatul ostil ar putea deraia marșul programat pentru 7 iunie.
De la revenirea lui Trump la Casa Albă, grupul Accept pentru care lucrează a primit zeci de rapoarte de la persoane care spun că se confruntă cu violențe fizice sau verbale și amenințări online, unii sponsori fiind acum reticenți în a sprijini marșul.
„Discursul anti-LGBT m-a lovit foarte tare. America – ne place sau nu – dictează tonul”, a declarat bărbatul transgender în vârstă de 23 de ani.
Extrema dreaptă din România a obținut mai multe succese electorale în urma victoriei lui Trump și speră acum să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale din mai.
Fiind una dintre ultimele țări din UE în care căsătoriile și parteneriatele civile între persoane de același sex sunt încă interzise și în care puternica Biserică Ortodoxă își exercită influența, apărarea „valorilor tradiționale, creștine” împotriva unui „Occident decadent” are atractivitate pentru alegători.
Chiar și premierul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat recent că în România nu vor fi introduse cărți de identitate „woke”, lăudându-se că noile acte de identitate prezintă doar sexul „feminin sau masculin”.
De asemenea, România nu a semnat o declarație recentă a mai multor ambasade europene din Budapesta în sprijinul marșului Pride din oraș.
Potrivit fostului președinte al Accept, Florin Buhuceanu, este pentru prima dată când comunitatea LGBTQ se află „în centrul unor dezbateri atât de intense și polarizate”.
„Unii încep să se teamă să iasă în stradă” pentru a-și apăra drepturile, a spus el, adăugând că situația “este gravă” și că ar putea fi “doar începutul”.
Modelul rusesc
În Slovacia, comunitatea LGBTQ spera la mai mult sprijin după ce doi bărbați au fost uciși de fiul unui membru proeminent al unui partid de extremă dreapta în fața unui bar gay din Bratislava în 2022.
„Ne-am gândit că și cei mai critici își vor reveni și vor fi mai sensibili la cauza noastră”, a declarat Robert Pakan, directorul festivalului Drama Queer.
Dar climatul s-a înrăutățit de la dubla crimă homofobă, prim-ministrul Robert Fico revenit la putere intensificându-și atacurile anti-LGBTQ, înghețând fondurile pentru ONG-uri și oprind procedurile pentru persoanele transgender.
Admițând că s-a inspirat de la Trump, Fico a propus, de asemenea, un amendament constituțional care „recunoaște doar două sexe – masculin și feminin” și permite modificări doar „din motive serioase”.
„Ei flutură temeri, dușmani și amenințări care nu există”, a deplâns Pakan.
Pentru Roman Samotny, care deține barul Teplaren, acum închis, unde a avut loc dubla crimă, propaganda anti-LGBTQ s-a inspirat în principal din Rusia, la fel ca în Ungaria, unde Fico și Orban sunt apropiați de Putin.
„Am observat o intensificare clară în 2013, după ce Moscova a adoptat o lege” care restrânge drepturile LGBTQ, a declarat el. În urma acestei legi, a fost organizat un referendum menit să blocheze căsătoria pentru toți.
Acesta a fost invalidat din cauza prezenței insuficiente la vot, dar o mare parte a societății a luat pentru prima dată poziție în mod deschis împotriva drepturilor LGBTQ.
În urmă cu o lună, un băiat de 12 ani s-a aruncat în fața unui tren în orașul Kosice după ce a fost hărțuit din cauza orientării sale sexuale. Pentru mulți slovaci, această tragedie este un indicator al urii care domnește acum în societate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.