G4Media.ro

Donald Trump încearcă să scape de acuzațiile de păstrare ilegală a unor…

Sursa foto: Flickr / White House Photo by Hannah Foslien

Donald Trump încearcă să scape de acuzațiile de păstrare ilegală a unor documente confidențiale de la Casa Albă

Avocaţii lui Donald Trump au cerut joi unui tribunal federal să respingă acuzaţiile potrivit cărora fostul preşedinte american ar fi păstrat ilegal documente confidenţiale, după ce plecase de la Casa Albă, cu argumentul că el beneficiază de imunitate penală, transmite AFP, citată de Agerpres.

Donald Trump este acuzat în acest dosar că ar fi pus în pericol securitatea Statelor Unite prin păstrarea unor documente confidenţiale, după plecarea de la Casa Albă în ianuarie 2021, în reşedinţa sa din Florida, în loc să le predea Arhivelor Naţionale, aşa cum cere legea. Ulterior, el ar fi făcut să eşueze tentativele anchetatorilor de a recupera documentele.

Trump a pledat nevinovat la cele 40 de capete de acuzare din actul depus în Florida de procurorul special Jack Smith.

Într-o cerere de 20 de pagini, avocaţii săi au argumentat că, atunci când a scos documentele de la Casa Albă, a fost vorba despre un act oficial.

„Preşedintele Trump a luat această decizie cât timp era încă în funcţie. Decizia prezumată era un act oficial şi, în această calitate, este supusă imunităţii prezidenţiale”, scrie în cererea avocaţilor.

Vizat de patru inculpări penale distincte, Trump, marele favorit al primarelor republicane pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, încearcă prin multiple recursuri să amâne procesul cât mai mult posibil.

El a folosit acelaşi argument împotriva unui act de acuzare federal pentru complot împotriva statului american, după înfrângerea la alegerile din 2020 în faţa lui Joe Biden, urmată de asaltul asupra Capitoliului, la 6 ianuarie 2021, al unei mulţimi de susţinători ai săi.

La începutul lunii februarie, o Curta de apel federală a decis că cererea sa de imunitate nu este susţinută de Constituţie. Trump a sesizat ulterior Curtea Supremă pentru a cere suspendarea deciziei.

Problema imunităţii penale a unui fost preşedinte ale Statelor Unite nu a fost testată niciodată în jurisprudenţa americană, întrucât până la cazul Trump niciun alt preşedinte nu a fost acuzat de o infracţiune.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. justitia, in SUA, functioneaza. daca este vinovat, va plati daca nu, va putea candida la prezidentiale. Europa nu trebuie sa se tot uite in ograda SUA, cine va vi urmatorul presedinte american ci trebuie sa ne punem noi la punct, sa nu mai depindem asa de tare de americani. o armata europeana, cu cel putin 2 milioane de soldati ar fi benefica pentru descurajarea imperiului toxic de la est.

    • Americanii abia au 7 sute de mii de soldati,si poporul e obisnuit cu cheltuieli mari pentru aparare. In Europa incep proteste catastrofale daca se ajunge la macar jumatate din cheltuielile SUA. Si chiar daca printr-o minune se formeaza o armata europeana numeroasa nu are nicio valoare fara umbrela nucleara americana. Rusii vor face ce vor ei in Europa doar prin santaj nuclear.Daca Trump le ofera Europa pe tava rusilor,vest europenii vor plati taxa de protectie iar noi si celelalte saracii de la est vom ajunge sub „protectie” directa ,mai exact scla.vi ca Belarusul.