Donald Trump, judecat din nou de Senat: Achitarea e aproape certă în procesul de impeachment 2.0
Cel de-al doilea proces de impeachment la care e supus Donald Trump va începe marți în Senatul de la Washington, iar analiștii se așteaptă ca fostul președinte să fie achitat pentru acuzația de incitare la revoltă adusă de Camera Reprezentanților. Prin punerea sub acuzare a lui Trump pentru a doua oară în mai puțin de un an și jumătate, liderii Partidului Democrat urmăresc să-l împiedice pe acesta să mai dețină vreo funcție federală, ceea ce ar însemna, printre altele, că republicanul nu ar mai putea candida în 2024 pentru un al doilea mandat de lider al Statelor Unite. Pentru a-l condamna însă, cei 50 de senatori democrați și independenți au nevoie de sprijinul a 17 republicani, o misiune aproape imposibilă.
Informația pe scurt
- Cel de-al doilea proces de impeachment al lui Donald Trump începe marți, 9 februarie
- Fostul președinte este acuzat de incitare la insurecție a mulțimii care a atacat Congresul la 6 ianuarie
- Democrații vor ca el să fie condamnat și apoi împiedicat să mai candideze la funcții publice
- Republicanii susțin că procesul unui fost președinte este neconstituțional
- Condamnarea lui Trump este puțin probabilă
- Partidul Democrat are alte variante pentru sancționarea fostului lider de la Casa Albă
Un proces istoric
La mijlocul lunii ianuarie, Camera Reprezentanților din Congresul SUA a aprobat, cu 232 de voturi „pentru” (între care și zece congressmeni republicani) și 197 „împotrivă” moțiunea de punere sub acuzare a lui Trump, acuzat de Partidul Democrat că ar fi incitat la violență participanții la mitingul de la Washington de pe 6 ianuarie. Într-un discurs ținut în acea zi în fața Casei Albe, Trump a cerut susținătorilor să meargă spre Capitoliu, în timp ce Congresul se pregătea să certifice victoria electorală a lui Joe Biden. Articolul de patru pagini adoptat de Cameră afirmă că Trump „a pus grav în pericol securitatea Statelor Unite și a instituțiilor sale de guvernare.”
Cinci persoane au murit, alte zeci au fost rănite și sute de manifestanți au intrat în colimatorul FBI și al poliției după ce au luat cu asalt clădirea Congresului și au devalizat birourile legiuitorilor americani.
Trump a devenit astfel primul președinte din istoria Americii împotriva căruia s-au inițiat două moțiuni de punere sub acuzare si care a fost inculpat (impeached) de două ori. În toamna anului 2019, liderul republican a fost acuzat că ar fi ordonat blocarea unor fonduri militare de 400 de milioane de dolari către guvernul de la Kiev până când acesta nu ar fi declanșat o anchetă împotriva posibilelor acte de corupție în care au fost implicați Joe Biden și fiul său, Hunter. Liderul de la Casa Albă a fost declarat atunci nevinovat pentru acuzația de abuz de putere și pentru acuzația de obstrucționare a Congresului.
După votul din camera inferioară a Congresului din urmă cu câteva săptămâni, Senatul este însărcinat acum cu organizarea procesului legat de procedura de impeachment în care există un prag mai mare de voturi necesare care trebuie atins pentru ca procedura să aibă succes. Asta înseamnă că, în Senat, un număr mai mare de aleși trebuie să voteze în favoarea condamnării decât în Camera Reprezentanților, fiind nevoie de o majoritate de două treimi (67%).
În noua configurație a Senatului rezultată după recentele alegeri (50 democrați și independenți, respectiv 50 de republicani), democrații au nevoie de susținerea a 17 senatori republicani pentru a-l condamna pe Trump și, chiar dacă unii dintre aceștia și-au exprimat frustarea din cauza președintelui, este greu de crezut că ar vota pentru condamnarea sa. La 27 ianuarie, doar cinci republicani s-au alăturat senatorilor democrați pentru a respinge o moțiune ce urmărea să declare că procesul lui Trump este neconstituțional, lucru care sugerează, susțin analiștii americani citați de The Hill, că șansele condamnării fostului președinte sunt în acest moment aproape nule.
Echipa juridică a lui Trump a susținut constant că Senatul nu are competența de a organiza un proces de punere sub acuzare, deoarece Trump nu mai este președinte. În acest context, este interesant de menționat că majoritatea republicanilor au evitat să apere acțiunile lui Trump în ziua revoltei din capitala federală. În schimb, ei au susținut că procesul este neconstituțional, deoarece Trump nu mai este în funcție. Alți experți susțin însă că procesul este perfect legal, iar democrați afirmă că procesul trebuie să continue pentru a proteja democrația și a descuraja viitorii președinți să provoace violență.
În cadrul procesului din Senat, congresmenii din Camera Reprezentanților vor acționa ca niște procurori, în timp ce Trump va fi aparat de avocații săi. El nu trebuie să apară în persoană în fața senatorilor, iar avocații săi au respins zilele trecute solicitarea democraților de a depune mărturie în fața Senatului. După prezentarea cazului de către procurori, va fi rândul echipei de avocați a fostului președinte să-și prezinte argumentele. Senatorii pot pune apoi întrebări în scris, după care va urma votul final.
Procurori, apărători, durata procesului
Democrații care vor acționa ca procurori în timpul procesului sunt Jamie Raskin (Maryland), Diana DeGette și Joe Neguse (Colorado), David Cicilline (Rhode Island), Joaquin Castro (Texas), Eric Swalwell și Ted Lieu (California), Stacey Plaskett (Virgin Islands) și Madeline Dean (Pennsylvania).
Echipa legală a lui Trump va fi condusă de David Schoen, un comentator juridic care apare frecvent la televiziunile americane, și Bruce Castor, un fost procuror districtual din Pennsylvania care a fost criticat în urmă cu ceva ani din cauza deciziei sa de a nu-l pune sub acuzare pe actorul Bill Cosby într-un caz de crime sexuale.
Procesul din Senat ar fi trebui prezidat de judecătorul șef al Curții Supreme, dar acesta a refuzat să o facă deoarece Trump nu mai este președinte. Cel care va conduce ședințele e senatorul Pat Leahy, un democrat de Vermont în vârstă de 80 de ani care zilele trecute s-a confruntat cu unele probleme de sănătate. Leahy este noul președinte pro tempore al Senatului și, ca și senator, va vota și el la finalul procesului pentru achitarea/condamnarea fostului lider de la Casa Albă.
Odată ce senatorii vor ajunge la un vot final cu privire la acuzația de punere sub acuzare – de data aceasta există doar una, instigarea la insurecție – fiecare din cei 100 de membri ai camerei superioare se va ridica în picioare și își va anunța votul: vinovat sau nevinovat. Dacă Senatul nu reușește să adune numărul necesar de voturi, atunci fostul președinte va rămâne doar pus sub acuzare (impeached) și va fi achitat.
Constituția SUA stabilește linii directoare clare pentru acuzarea unui președinte în funcție și a altor oficiali pentru „trădare, luare de mită sau alte crime și infracțiuni grave.” Procesul lui Trump este însă unul neobișnuit. Republicanul, care începând cu 20 ianuarie este cetățean privat, este primul președinte care a fost acuzat de două ori de Camera Reprezentanților și primul care este judecat după ce a părăsit funcția.
În timp ce avocații fostului lider se vor concentra pe argumentele juridice și practice împotriva condamnării, inclusiv pe faptul că procesul este neconstituțional, managerii democrați vor încerca să argumenteze că revolta de pe 6 ianuarie nu s-ar fi întâmplat fără Trump, așa că acesta trebuie tras la răspundere. Scenele dramatice ale asaltului asupra clădirii Congresului vor fi folosite de democrați în timpul procesului. Analiștii se așteaptă ca procurorii să difuzeze videoclipuri ale atacului în timpul prezentărilor pe care le vor face în fața Senatului.
În ceea ce privește durata procesului, deocamdată este neclar cât va dura acesta. Senatul trebuie să fie de acord cu regulile procesului, iar liderii celor două partide încă mai analizează detaliile.
Primul proces de punere sub acuzare al lui Trump, cel legat de Ucraina, a durat aproape trei săptămâni. Dar procesul actual este de așteptat să fie mai scurt, deoarece cazul este mai puțin complicat și senatorii cunosc deja multe dintre detalii, mulți dintre ei fiind prezenți în clădirea Congresului în timpul insurecției.
În plus, deși democrații doresc să se asigure că au suficient timp pentru a-și susține cazul, ei nu vor să blocheze Senatul pentru prea mult timp. Până ce procesul nu este finalizat, camera superioară nu poate confirma candidații pentru cabinetul lui Biden și să avanseze cu prioritățile legislative, cum ar fi planul de relansare economică.
Ultimele evoluții
Săptămâna trecută, managerul principal în procesul de acuzare, congresmanul democrat, Jamie Raskin (Maryland), a trimis o scrisoare echipei juridice a lui Trump prin care cerea ca fostul președinte să depună mărturie sub jurământ și să se supună interogatoriului înainte sau în timpul procesului.
Avocatul lui Trump, Bruce Castor, a descris cererea democraților „o scamatorie publicitară care urmărește să suplinească slăbiciunea cazului adus de managerii Camerei Reprezentanților” și a declarat că clientul său nu va oferi mărturie. Echipa juridică a lui Trump a negat și că acesta „ar fi incitat mulțimea să se angajeze într-un comportament distructiv” și a spus că o declarație făcută de Trump în timpul discursului său – „Dacă nu luptați cu disperare, nu veți mai avea o țară” – nu a avut nimic de-a face cu asaltul Capitolului.
Miercuri, peste 350 de angajați ai congresmenilor democrați au implorat Senatul să-l condamne pe Trump, descriind evenimentele traumatice care s-au desfășurat la Capitoliu pe 6 ianuarie și spunând că Trump „a distrus moștenirea de 230 de ani a tranziției pașnice a puterii în America atunci când a incitat o mulțime să perturbe numărarea voturilor Colegiului Electoral”, potrivit CNN.
Tot săptămâna trecută, președintele Joe Biden a afirmat că susține procesul. Trump „a fost pus sub acuzare de către Cameră și trebuie să se meargă înainte, altfel ar părea că totul este o farsă,” a declarat Biden la People TV, adăugând că abandonarea procesului ar fi „o batjocură la adresa sistemului”.
Asediul clădirii Capitolului a încercat să răstoarne rezultatele alegerilor din 2020 și să oprească procesul de confirmare a victoriei lui Biden în Colegiul Electoral. Biden a fost confirmat după ce revolta s-a încheiat și a fost inaugurat președinte pe 20 ianuarie.
Scenarii
Așa cum am explicat într-o analiză recentă, prin punerea sub acuzare a lui Trump pentru a doua oară, liderii Partidului Democrat urmăresc să-l impiedice pe acesta să mai dețină vreo funcție federală și să-i taie beneficiile post-președinție. Acest lucru ar însemna, printre altele, că republicanul nu ar mai putea candida în 2024 pentru un al doilea mandat de lider al Statelor Unite.
Este un efort concentrat al democraților de a-i bloca lui Trump, inamicul lor numărul 1 în ultimii patru ani, orice posibilitate de a mai ajunge vreodată la Casa Albă. Șansele lor de a-și materializa acest obiectiv depind însă de condamnarea fostului președinte în Senat.
Dacă va fi condamnat de către Senat, Trump nu va fi însă împiedicat în mod automat să candideze la funcții publice. În acest caz, democrații vor trebui să organizeze un al doilea vot prin care acestuia să-i fie interzisă deținerea unei funcții, ceea ce ar însemna de facto că republicanul nu ar mai putea candida în 2024 pentru un al doilea mandat de președinte.
Numărul de voturi necesar este mai mic în cazul celui de-al doilea vot, fiind nevoie doar de o majoritate a senatorilor pentru a fi aprobat. Dacă se va ajunge în această situație, este foarte probabil că majoritatea democrată va reuși să-l împiedice pe Trump să mai candideze din nou pentru Casa Albă sau Senat.
Trump ar putea fi, de asemenea, să fie descalificat să mai primească beneficiile acordate foștilor președinți prin așa-numitul Post Presidents Act, inclusiv protecție din partea Secret Service, pensie și indemnizația anuală de călătorie. De asemenea, conform Constituției SUA, președinții condamnați nu pot fi grațiați.
Dacă însă va fi achitat, Trump va continua să aibă acces la toate beneficiile oferite unui fost președinte american, inclusiv la opțiunea de a candida din nou la funcții publice. Nu este exclus însă ca achitarea fostului președinte să nu fie ultimul capitol din această saga juridică. Donald Trump ar putea să fie supus procedurii de cenzură sau în cazul lui să fie aplicate prevederile celui de-al 14-lea Amendament, menit să împiedice persoanele să ocupe funcții federale dacă se consideră că ele „s-au angajat în insurecție sau rebeliune împotriva Constituției.”
În sfârșit, analiștii de peste ocean cred că o a doua achitare de către Senat ar fi o victorie pentru Trump și ar dovedi că fostul președinte păstrează o influență considerabilă asupra partidului său. Achitarea în acest caz i-ar putea oferi o șansă nesperată de a-și pregăti mult mai liniștit terenul pentru o revenire în forță pe scena politică, cel mai probabil în perspectiva alegerilor generale din toamna anului viitor.
Surse: AP, Global News, CNN, ABC News, Los Angeles Times, People TV, The Hill, Archives.gov
Foto: Donald Trump / Twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii