G4Media.ro

Donald Tusk: O Scoție independentă ar fi primită cu entuziasm în Uniunea…

Donald Tusk: O Scoție independentă ar fi primită cu entuziasm în Uniunea Europeană

Fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Scoţia ar fi primită în Europa „cu entuziasm” dacă şi-ar obţine independenţa de restul Regatului Unit, dar că procesul readerării la Uniunea Europeană nu ar fi unul automat, relatează duminică Press Association, citată de Agerpres.ro.

Într-o intervenţie avută duminică pentru programul „Andrew Marr Show”, de la postul BBC, Tusk a declarat că se simte „foarte scoţian” după Brexit şi a adăugat că Scoţia ar fi tratată cu empatie dacă şi-ar căpăta independenţa şi ar căuta un loc la masa UE.

Şefa executivului scoţian, Nicola Sturgeon, şi-a manifestat intenţia de a adera din nou la Uniunea Europeană dacă Scoţia va ieşi din Regatul Unit, însă oponenţii ei au atras atenţia că accesul în blocul european nu este garantat.

Comentariile lui Tusk intervin după ce un sondaj YouGov releva că 51% dintre scoţieni sprijină independenţa – o majoritate pentru prima dată în cinci ani. Totuşi, majoritatea scoţienilor intervievaţi au declarat şi că nu ar dori alt referendum pe această temă în 2020 sau 2021, ci abia în următorii cinci ani.

Iniţial, Tusk a avut rezerve în a comenta locul Scoţiei în Europa, afirmând că doreşte să respecte suveranitatea Regatului Unit, un subiect important în timpul campaniei pentru Brexit.

„Doresc să evit să spun un lucru prea brutal. Dar uneori mă simt de parcă aş fi scoţian – mă simt de parcă aş fi scoţian mai ales după Brexit. Dar în acelaşi timp, ştiu cât de importante sunt cuvintele suveranitate şi integritate în dezbaterea internă din Regatul Unit. Simt că nu este menirea mea să intervin”, a declarat Tusk.

Însă Tusk a vorbit pe larg despre sentimentele sale faţă de o Scoţie independentă şi despre gândurile sale cu privire la modul în care alte state membre ar putea reacţiona. „Din punct de vedere emoţional, nu am nicio îndoială că toată lumea de aici, de la Bruxelles, şi, mai general, în Europa, ar fi entuziastă. Dacă mă întrebaţi despre emoţii, cred că mereu veţi fi martorii empatiei”, a spus el.

Însă cu toate că ţările UE ar primi Scoţia în blocul comunitar, Tusk a avertizat că rămâne în continuare procesul de aderare pentru orice ţară care vrea să facă parte din UE. „Dacă, să spunem, se întâmplă ca Scoţia să devină independentă, atunci avem nevoie de procesul obişnuit. Va fi un nou proces” de integrare în Uniunea Europeană, a explicat el.

Într-o intervenţie în acelaşi program al BBC, ministrul de externe britanic Dominic Raab a sugerat că ţări membre ale UE care se confruntă cu mişcări separatiste ar putea să se pronunţe împotriva aderării Scoţiei la UE. „Date fiind tendinţele secesioniste, separatiste din Spania, Franţa, Italia, nu sunt sigur că liderii europeni, nemaivorbind de cei de aici, din Regatul Unit, ar saluta cu adevărat acest tip de discurs”, a apreciat el.

Press Association aminteşte că la referendumul din 2016 din Regatul Unit pe tema Brexit-ului, 62% dintre alegătorii scoţieni au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Bețivii trebuie să sufere pentru aroganța lor,ca să le tai elanul altor proști care se cred speciali și superiori…..UK trebuie ruptă în bucăți…eu susțin această idee.DA!

    • Du-te in pula mea de slugă europeista cretina

      RULES BRITANIA!!!

      #ROEXIT

    • Moşule,
      Poti sa spui direct: RO+EURASIA=LOVE, pentru ca asta ne-ar asteapta daca, prin absurd, am pleca urechea la propaganda suferinzilor de Ciuma Rosie, apropo de #ROEXIT…

    • @”Soros”, sa ne bei la oo, retard sovietic!

  2. Va rezolva … Școala AS! Are experiență deja …

  3. Declarația deloc diplomatică. Mă rog, Tusk e acum la pensie dar ofenseaza profund Marea Britanie. Bine că nu a zis așa ceva despre Irlanda de Nord că era scandal.
    Scoțienii au votat ceva la referendum. Au decis sa nu părăsească marea Britanie. Apoi toată marea Britanie a decis să părăsească ue. Cele două referendumuri nu au legătură unul cu altul

    • Problema e ca Scotia nu a decis sa paraseasca UE 😉

    • Mai exact spus Scotia a votat la brexit sa ramana in UE aici e problema

    • @Alex & un Roman
      Scotia nu „a decis” să rămână în UE la niciun referendum. Au fost două referendumuri dar la niciunul nu s-a întrebat „vreți că Scotia sa ramana în ue?” Ce spuneți voi sunt doar speculații și extrapolari.
      Eu comentam insa lipsa de tact diplomatic a lui Tusk.

    • @anonim e o chestiune de logica, la referendum e o intrebare la care se raspunde cu da sau nu, daca raspunzi cu nu tu ne povestesti aici ca de fapt nu stim ce vor, logica e materie de liceu poate nu ai ajuns asa departe

    • @un roman
      Mulțumesc pentru apreciere
      Intr-adevar logica e materie de liceu deși anumite noțiuni elementare le înveți chiar mai devreme inca de la grădiniță.
      Din păcate nu am înțeles ce ai vrut sa spui in comentariul tău. As putea spune chiar că enunțul tau nu are sens logic, poate încerci să il reformulezi, așa cum ai scris mai devreme este, repet, ilogic.
      Ceea ce am afirmat eu are: la referendumul din 2016 scoțienii au fost întrebați dacă Marea Britanie trebuie să rămână în ue, nu daca Scoția trebuie să rămână în ue. A spune în acest context că Scotia a „votat” să rămână în UE este o speculație filozofică. Iar a încuraja asemenea gândire nu e un bun exemplu dat de Donald Tusk. Se pare că unii lideri europeni nu au învățat nimic din povestea Brexit -ului. Marea Britanie nu e Romania sa accepte fara să protesteze orice aberație venita de la Bruxelles ca pe o dogma religioasă. Britanicii (englezi , scoțieni și alții) au avut curajul sa le zică nu. Că le va fi mai bine sau mai rău asta nu putem sti, dar macar au ales ei singuri drumul respectiv. Sibuite că acum vine unul de la Bruxelles și îi ademenește pe unii adică pe scoțieni cu vorbe dulci. De aia am zis că e lipsa de diplomație.

    • @anonim
      De fapt nu-i chiar asa!
      Scotienii au luat tzeapa la referendum, pentru ca la momentul ala chiar si-au pus problema iar argumentul care a inclinat pentru ramanerea in UK a fost chiar asta: ca UK ramane in EU iar Scotia daca se desprinde de UK se desprinde si de EU … ca trebuie sa-si renegocieze statutul si chestii d-astea. Cam la fel ca Catalonia.
      Acum s-au trezit ca s-au decuplat cu tot cu UK.

  4. Scoţia va intra în UE, Irlanda de Nord va trece la Irlanda, Anglia va rămâne cu rasismul.

    • Si uite asa vom avea Divided Kingdom sau Small Britain, buna strategie pentru sustinatorii brexit

    • cum, nu vor face uk great again?!

    • Nu ar fi bine, Irlanda de Nord și Scoția în UE ar aduce avantaje mari Angliei astfel:
      – de milă, UE i-ar lăsa pe englezi să aibă, totuși, granițe „soft” Anglia-Scoția și Irlanda-Irlanda de Nord;
      – prin aceste granițe, Anglia va putea să fenteze economic EU, va putea să exporte în EU fără taxe vamale fiindcă, deh, expertul s-a făcut nu din UK ci din Scoția, nu din Irlanda de Nord ci din Irlanda;
      – pe sens invers, UK va avea iarăși un avantaj când importă din EU fiindcă ar putea importa în Scoția și Irlanda după care, silently, mărfurile trec în UK.

      Ar fi un avantaj imens pentru o țară EU să poată controla, de capul ei, când să aplice taxe vamale la mărfurile din EU și când nu, sau când să exporte în EU cu sau fără taxe.

      Ce, e taxă vamală 40% să imporți nu-știu-ce din Sri Lanka în EU? Nicio problemă, îți faci firmă în UK, plătești un comision guvernului englez, imporți cu taxe zero în UK, treci vama în Scoția și vinzi în EU, că Scoția e în EU.

      Dacă se face graniță soft, o controlează naiba din EU, că e acolo, pe insulă.

  5. Am crezut ca marxistul asta odios a dispărut din viața publică, dar vad ca in continuare face declarații care echivalează cu ingerinte in afacerile unor state. Si cand ma gandesc ca a fost primit cu covorul rosu in Romania la Ateneul Român, în timp ce oamenii stăteau în frig și protestau împotriva PSD ului. Astfel de elemente marxiste trebuie sa taca pentru totdeauna.

    • asa se intrebau si infractorul severin adrian sau beizadeaua dancila: ”cine-i asta, maica?” si ”cand incepe bufetul?”!

    • Da, da, mai este unul la fel ca Tusk- Timmermans. Alta lepra europeana si ala. Ăștia sunt diperati acum ca pierd tot si se agață de ultimul fir de par. Ghinion băieți. Voi sunteti arhitecții destrămării UE, nu Brexitul. Brexitul este doar un efect. Cauza este alta.

  6. Popandaul asta urat de 2/3 dintre polonezi se baga in seama ca musca in lapte neintrebat. De la lingaul Germaniei la ce te poti astepta?

  7. O Mare Britanie independenta de U E , va fi primită cu si mai mare entuziasm la poala USA !

    • Ihim, sigur!
      UK nu a vrut sa fie a 4-a roata la caruta din fata a EU si va decide sa fie a 51-a la caruta USA…

  8. Scotia sau Irlanda de nord nu pot face referendum pentru desprinderea de Anglia fara acordul guvernului de la Londra.Asa e legea in Marea Britanie.Iar Londra a anuntat zilele trecute ca nu o sa fie de acord cu referendumul.,deci orice referendum fara acordul guvernnului este ilegal.

    • Si ce propui? Razboi de independenta partea ‘nspe? :)))

    • Hai sa te lamuresc cum e cu Irlanda de Noed:

      „As part of the Good Friday Agreement, an explicit provision for holding a Northern Ireland border poll was made in UK law. The Northern Ireland Act 1998 states that “if at any time it appears likely to him that a majority of those voting would express a wish that Northern Ireland should cease to be part of the United Kingdom and form part of a united Ireland”, the Secretary of State shall make an Order in Council enabling a border poll.”