Donald Tusk pledează pentru o amânare de cel mult un an a Brexitului. Scrisoare trimisă celor 27 de state membre
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a pledat pentru o amânare a Brexitului cu cel mult un an, potrivit unei scrisori adresate celor 27 de state membre ale UE care vor participa miercuri la o reuniune cu premierul britanic Theresa May, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Theresa May a cerut o amânare până la 30 iunie pentru a încerca să depăşească criza politică din Regatul Unit.
Dar Donald Tusk a apreciat, în această scrisoare trimisă marţi, că „există puţine motive să creadă” că ratificarea acordului de ieşire din UE de către Camera Comunelor va avea loc până atunci.
Un summit crucial va avea loc miercuri la Bruxelles şi la care liderii UE ar urma să ia o decizie în privinţa prelungirii Brexitului. Săptămâna trecută, premierul britanic Theresa May i-a transmis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care a solicitat o amânare a Brexitului până la 30 iunie pentru a permite parlamentului de la Londra să convină asupra unui acord de retragere din UE.
Întâlnire May-Merkel. Tot marți, May şi cancelarul german Angela Merkel au căzut de acord că Marea Britanie trebuie să plece cu un acord de retragere din Uniunea Europeană, a anunţat Downing Street, într-un comunicat citat de dpa și preluat de Agerpres. Surse ale agenţiei au menţionat că Merkel consideră posibilă o amânare a Brexitului până la începutul lui 2020.
May şi Merkel au discutat la Berlin timp de o oră şi jumătate despre solicitarea Marii Britanii de a amâna Brexitul până la 30 iunie, cu opţiunea scurtării acestui termen în cazul în care şefa guvernului de la Londra reuşeşte să convingă parlamentul britanic să aprobe între timp acordul de Brexit încheiat cu UE.
„Premierul a prezentat măsurile pe care le ia guvernul pentru a încheia cu succes procesul de Brexit şi a informat-o pe cancelara Merkel în legătură cu discuţiile care au loc cu opoziţia”, se precizează în comunicatul de la Downing Street.
Cele două lidere „au convenit asupra importanţei de a asigura o retragere ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicat, care menţionează de asemenea că pe agenda convorbirilor de la Berlin s-au mai aflat situaţia din Yemen şi cea din Libia.
După discuţiile de la Berlin, Theresa May a plecat către Paris, pentru a purta o nouă rundă de convorbiri consacrate procesului de Brexit cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
În paralel, surse ale dpa au indicat că, în opinia lui Merkel, este posibilă o amânare a retragerii Marii Britanii din blocul comunitar până la începutul lui 2020.
Angela Merkel a afirmat că summitul special al UE care are loc miercuri se va concentra asupra unei aşa-zise „flexibilizări” a datei de retragere, au declarat pentru dpa participanţi la o reuniune a grupului parlamentar al Uniunii Creştin Democrate (CDU), partidul cancelarului german.
Sursa foto: Shutterstock
Citiți și: Brexit-ul, Irlanda şi eşecul ideii europene. Dacă necazurile revin, asta va semnala înfrângerea celei mai măreţe realizări postbelice de pe continent
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.