Doru Stoica, procurorul DIICOT care a clasat dosarul 10 August, vrea să se pensioneze / Pe numele lui este formulată o plângere la Inspecţia judiciară
Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul violențelor jandarmilor din 10 August 2018, a cerut CSM să fie eliberat din funcţie prin pensionare, potrivit ordinii de zi din 19 ianuarie 2021 a Secţiei pentru procurori a CSM. Vezi aici la punctul 2.7.
Stoica este acum şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi criminalităţii informatice din cadrul DIICOT. El a cerut să se pensioneze şi la începutul anului trecut, dar, ulterior, în februarie 2020, s-a răzgândit.
Procurorul Doru Stoica este vizat de o plângere la Inspecţia Judiciară din partea avocatului Vlad Gheorghe după ce a folosit anumite exprimări, considerate nepotrivite, în ordonanţa de clasare a dosarului 10 August.
Spre exemplu, a comparat protestatarii cu panseluţe şi buruieni şi a concluzionat că jandarmii nu puteau extrage protestatarii violenţi din rândurile celor paşnici, ci mai degrabă au intervenit în forţă împotriva tuturor.
”Într-un mod plastic, dar sugestiv exprimat pentru înțelegerea semnificației asociate conceptului, reținem că, acțiunea de intervenție în forță a fost executată în vederea restabilirii ordinii publice pe timpul desfășurării unei adunări publice care și-a pierdut caracterul pașnic nu are și nu poate avea semnificația unei activități de <<plivit buruieni într-un răsad de panseluțe>> și mai degrabă pe aceea de <<întoarcere a unei culturi iremediabil compromise la stadiul de brazda>>”, a scris procurorul Stoica în motivarea ordonanţei de clasare a dosarului 10 August.
„Ceea ce a scris acest domn procuror în acea ordonanţă infamă de clasare deja depăşeşte zona de toleranţă a unor erori juridice sau erori umane. A ţinut dosarul un an de zile pe loc, an pe care noi, victimele am pierdut un an de zile cu această cercetare”, a declarat avocatul Vlad Gheorghe pentru Epochtimes Romania, la momentul depunerii plângerii împotriva procurorului la Inspecţia Judiciară, în august anul trecut.
Dosarul 10 August a fost clasat în iulie anul trecut de procurorul Doru Stoica, însă după ce opinia publică s-a inflamat, Giorgiana Hosu – şefa DIICOT de atunci (care, de altfel, a lucrat şi ea la dosarul 10 August) – a infirmat decizia de clasare.
Cererea de redeschiderea a dosarului trebuie aprobată de un judecător şi, de atunci, cazul este blocat în instanţă. (Foto: Imagini de la protestul diasporei din 10 august 2018 – Inquam Photos / Liviu Florin Albei)
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii