G4Media.ro

Dosar penal în cazul dispariției demisiei lui Marius Iacob. Ministerul Justiției a…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Dosar penal în cazul dispariției demisiei lui Marius Iacob. Ministerul Justiției a sesizat Parchetul General pentru că demisia adjunctului DNA nu a ajuns la Cotroceni

Ministrul Justiției a sesizat procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru efecturea de cercetări în cazul cererii de demisie a procurorului-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Iacob, urmare a controlului dispus în baza Ordinului Ministrului Justiției nr.3/63452/443/P/2019 din 22.07.2019, anunță Ministerul într-un comunicat.

Ministerul amintește că ancheta internă la Ministerul Justiției a fost dispusă în regim de urgență, exact în ziua în care ministrul justiției a luat la cunoștință, urmare a solicitării formulate de redacția Lumea Justiției, conform căreia cererea de demisie a lui Marius Iacob, semnată încă din 19.03.2019, nu a fost trimisă Administrației Prezidențiale în vederea emiterii decretului prezidențial de încetare a mandatului funcției de procuror-șef adjunct, potrivit legii.

MJ precizează că în data de 24.04.2019, data preluării de către doamna Ana Birchall a mandatului de interimar la Ministerul Justiției, această lucrare figura în evidențele ministerului ca fiind rezolvată.

Alături de sesizarea procurorului general interimar, ministrul justiției a dispus revocarea din funcție a directorului Direcției Resurse Umane, sesizarea comisiilor de disciplină, precum și o serie de măsuri pentru îmbunătățirea activității Ministerului Justiției.

Context. Demisia lui Iacob ar fi fost rătăcită într-un sertar la Ministerul Justiției. Procurorul Marius Iacob și-a dat demisia din functia de procuror-sef adjunct DNA, în luna martie a acestui an.  Documentul a fost înaintat ministrului Justiției de la acea vreme, Tudorel Toader. Potrivit procedurii, aceasta trebuia înaintată Secției pentru procurori din CSM, care dă un aviz consultativ.

Administrația prezidențială susține că mandatul lui Marius Iacob a încetat și că președintele nu trebuie să emită decret.

Demisia lui Marius Iacob din functie a venit după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a sanctionat cu „avertisment”. Magistratii au stabilit că procurorul a săvârșit o abatere disciplinară în legătură cu reprezentarea Direcției în procesul Mihaiela Iorga-DNA, intentat de aceasta dupa ce a fost revocata din instituție.

Poziția administrației prezidențiale transmisă G4Media.ro

”Domnul Marius Constantin Iacob a fost reînvestit la data de 23 iulie 2016, prin Decretul nr. 531/2016, în funcția de procuror șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, funcție din care a demisionat la data de 19 martie 2019.
Propunerea de eliberare, prin demisie, a domnului Marius Constantin Iacob din funcția menționată a fost transmisă Președintelui României la data de 19 iulie 2019, la 4 luni de la înregistrarea demisiei la Ministerul Justiției.

Menționăm că domnul Marius Constantin Iacob fusese reînvestit în funcția de procuror șef adjunct DNA, pentru o perioadă de 3 ani, termen ce se împlinea de drept la data de 22 iulie 2019, ora 24:00.

Între data transmiterii propunerii, după-amiaza zilei de vineri, 19 iulie 2019, și momentul la care a intervenit de drept încetarea mandatului domnului procuror Iacob, ca urmare a împlinirii termenului, respectiv 22 iulie 2019, ora 24:00, au trecut trei zile, dintre care doar una lucrătoare.

Emiterea decretului de eliberare din funcție presupune verificarea îndeplinirii condițiilor de legalitate a propunerii, operațiune care nu se realizează instantaneu, iar transmiterea decretului și publicarea acestuia în Monitorul Oficial sunt, de asemenea, operațiuni care implică la rândul lor un interval de timp.

Această realitate era cunoscută și de ministrul justiției, care public a declarat că a transmis această propunere tardiv.
Precizăm că încetarea de drept a mandatului nu se materializează prin emiterea unui decret de eliberare din funcție.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. De ce e nevoie ca demisia să fie pe o coală de hârtie? Există posibilitatea legală de demisie prin email. Cât de incompetenți sunt acești funcționari publici????

    • Iar dacă era pe email astfel se întrezărea oportunitatea ca mesajul să nu fi fost trimis mai departe pentru că cei care l-au primit se vor fi pierdut prin vasta cutiuță poștală.

      De exemplu, la parchetul (sau judecătoria, nu mai știu) Buftea, deși confirmă primirea email-ului semnat electronic, refuză să îl înregistreze (în contradicție cu instrucțiunile primite de la Ministerul Public).

  2. Trebuie sa fie trimiși in judecata inspectorii si judecătorii corupți, aflați in soldă mafiei psd, care l-au sancționat, fara niciun motiv pe Iacob.

    • Fiti serioasa, nu exista nici un motiv ca detectorul asta de Elodii (fara succes) sa fie in DNA.

  3. asa cum politistii din caracal au facut perchezitii la adresele date de interlopi (care, mai nou, sunt denumiti prin presa „oameni de afaceri”), asa si un ministru al justitiei deschide dosare si face anchete la solicitarea „redactiei” luju, site aliat coruptilor de la putere. cine face, de fapt, ordine in tara asta? penalii si complicii lor, care, iata, capata denumiri pompoase care sa le acopere impostura si adevaratele intentii.

  4. Inca un exemplu concludent al nivelului de inapoiere institutionala din Romania. Cand astazi documentele se trimit la semnat, in toata lumea, in format electronic, pe e-mail, in plicuri electronice (electronic envelope), noi facem dosare penale pentru ca o hartie n-a ajuns la semnat la Presedintie. Ridicol! Culmea inapoierii si a bataii de joc!