G4Media.ro

Dosarele bat pasul pe loc în vreme ce procurorii sunt bine plătiți…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Dosarele bat pasul pe loc în vreme ce procurorii sunt bine plătiți și vor să se pensioneze după numai 20 de ani de activitate / Cazul Tel Drum a împlinit 2 ani de anchetă / Recordul este la DIICOT, cazul Rompetrol II e ”investigat” de 14 ani

Marile dosare bat pasul pe loc în vreme ce procurorii DNA, DIICOT și PG sunt bine plătiți și au votat în adunările generale menținerea unei măsuri implementate de PSD în legile Justiției (care au scos lumea în stradă): pensionarea după numai 20 de ani de activitate.

G4media.ro a trecut în revistă câteva dintre marile anchete care trenează pe rolul parchetelor.

Dosare tergiversate la DNA. Cazul Tel Drum. Pe 13 noiembrie 2017, procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan a început urmărirea penală împotriva fostului lider PSD Liviu Dragnea pentru cinci infracțiuni: două de fraudă cu fonduri europene, două de abuz în serviciu și una de grup infracțional organizat.

Au trecut 2 ani deja și ancheta a regresat, nu a progresat. Procuroarea a solicitat de 2 ori redeschiderea unei părți din dosar privind asocierea dintre Tel Drum și Euroconstruct, afacerea lui Dragnea cu oamenii lui Băsescu-Udrea. Și tot de două ori, Tribunalul Teleorman a respins cererea de redeschidere ceea ce înseamnă că una dintre cele 2 acuzații de fraudă cu fonduri europene pică (Vezi aici detalii).

Cazul Ponta-Blair. Deși au trecut 3 ani de ”anchete”, procurorii DNA încă investighează cazul Ponta-Blair.

Fostul premier are calitate de inculpat, el având și o măsură preventivă la un moment dat, control judiciar. Dosarul a fost început de procurorii ”abuzivi” de la DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis Portocală, în septembrie 2016, însă, după scandalurile de la Ploiești, a fost preluat de Secția de combatere a corupției a DNA București. În acest caz, procurorii DNA au o mică scuză: dosarul Ponta-Blair a fost mai bine de 6 luni în nelucrare la Secția specială (SIIJ).

Dosarul Hidro Prahova privindu-l pe cumnatul lui Ponta. Dosarul de fraudă cu fonduri europene privind lucrările de canalizare din Prahova, în care cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, a fost chiar arestat, e în lucru la DNA de mai bine de 4 ani și jumătate, din februarie 2015.

Și acest dosar a fost instrumentat inițial de DNA Ploiești, iar acum este la procurorul Claudiu Dumitrescu de la Secția a II-a a DNA.

Dosarele lui Ghiță. Fostul deputat PSD este anchetat de DNA în calitate de inculpat în trei cazuri: dosarul Ponta-Blair, dosarul Hidro Prahova și în dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT” . Primele două cazuri au peste 4 ani de anchetă, ultimul doar 2 ani și jumătate.

Dosarul Moisescu-Chiliman. În iunie 2015, procurorii DNA Ploiești i-au inculpat și chiar reținut pe fostul primar al sectorului 1, Andrei Chiliman, și pe liberalul Vlad Moisescu.

Dosarul nu a fost soluționat nici acum.

Dosarul Apa Nova. În septembrie 2015, procurorii DNA Ploiești i-au inculpat pe Vlad Moisescu, compania Apa Nova și pe francezii din conducerea companiei bucureștene de apă-canal. După scandalurile de la DNA Ploiești, dosarul a fost preluat de DNA București, însă nu este soluționat nici acum.

Dosare tergiversate la DIICOT. Dosarul Rompetrol, record de anchetă de 14 ani. Procurorii DIICOT anchetează cazul Rompetrol II din 2005. Inițial, cazul a fost instrumentat de procuroarea Adriana Cristescu (sora lui Radu Cristescu de la PMP, actual PSD). Aceasta a reușit să trimită în judecată prima parte a cazului, cea cu Dinu Patriciu și a disjuns partea a 2-a, cu miniștrii Cabinetului Năstase care l-au ajutat pe Patriciu să rostogolească datoriile istorice ale Rompetrol de peste 600 de milioane de dolari. În 2014, Adriana Cristescu s-a pensionat și cazul a fost preluat de procurorul Mirel Rădescu.

În 2016, Rădescu a pus sub acuzare 4 foşti miniştri pentru mai multe infracţiuni în legătură cu emiterea ordonanţei 118 de către Guvernul Năstase, în 2003. E vorba de fostul ministru al Economiei din Cabinetul Năstase, celebrul Dan Ioan Popescu (DIP) şi foştii miniştri ai Finanţelor din cabinetele Năstase şi Boc, Mihai Tănăsescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu. În acest caz, DIICOT a pus sechestru pe rafinăria Petromidia pâna la concurenţa sumei de aproape 680 de milioane de euro pentru recuperarea prejudiciului.

În 2018, procurorul Rădescu a vrut să finalizeze ancheta și să îi trimită în judecată pe cei 4 miniștri, însă rechizitoriul a fost infirmat de către șeful de atunci al DIICOT, Daniel Horodniceanu, din cauza unor erori în anchetă.

Cazul a fost repartizat altui procuror și este și acum în anchetă.

Dosarul 10 August. DIICOT a preluat în vară cazul 10 August de la Secția Parchetelor Militare din cadrul PG, însă procurorii DIICOT aveau deja în lucru, încă din septembrie 2018, plângerea Jandarmeriei care reclama o lovitură de stat la 10 August. Deși toți actorii principali au declarat public că nu au existat informații privind o eventuală ”lovitură de stat”, nici acum DIICOT nu a soluționat plângerea Jandarmeriei.

Dosare tergiversate la PG. Dosarul Buzăianu. Parchetul general încă investighează dosarul de evaziune fiscală privindu-l pe Nicolae Bogdan Buzăianu și firma controlată de el, Energy Holding, deși cazul a fost demarat acum 3 ani. Ancheta a fost începută în august 2016 de Parchetul Curții de Apel București (PCAB). În septembrie același an, investigația a fost preluată de Parchetul general și … așa a rămas, deși cazul este unul simplu. E vorba de acuzații de evaziune fiscală de 500.000 de euro, fapte presupus săvârșite în 2009. Sunt investigate achiziții de terenuri la prețuri supraevaluate de la omul de afaceri Said Baaklini, cu ajutorul cărora Energy Holding și-ar fi dedus cheltuielile, fără să plătească impozit pe profit.

Dosarul lui Meleșcanu. După un an de „investigaţii” în cazul în care fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu a fost reclamat că şi-a numit fiul vitreg consul la Strasbourg, dosarul se află încă în lucru în rem la Parchetul general. Vezi detalii aici.

Dosarul pestei porcine. Cazul privind modul în care ANSVSA a gestionat răspândirea pestei porcine este tot în faza in rem de anchetă, după un an de ”investigații”, după cum a arătat G4Media.ro aici.

Bine plătiți. Potrivit declarțiilor de avere, salariile procurorilor de la DNA, PG și DIICOT pornesc de la 15.000 de lei net, în sus.

Sursă foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

47 comentarii

  1. Bravo Dragnea, patriotule

    • Asa este.Pensionarea asta „precoce” ,pensiile nesimtite si salariile mari sunt cadourile PSD-ului facute procurorilor si judecatorilor pentru a le mai calma voiosia.Ce este mai frumos pe lumea asta decat un trai linistit ,fara griji si indestulat pana la adanci batraneti.Cine va umbla la „drepturile” lor vor fi invinuiti de atac asupra independentei justitiei.PSD ,cel mai toxic partid care a existat vreodata in istoria noastra.

    • Petre tutea gasea ca poporul roman,peste secol dainuitor,este un miracol…DUPLICITATEA,CURVASAREALA,IRONIZAREA,BATJOCURIREA LEGILOR SI AROGANTA,OBRAZNICI!TIGANISMUL NOSTRU ANCESTRAL,SUPERFICIALITATEA LAS CA MERGE S ASA..SAU LSCANu ma prinde..vede..stie…TOT SOIUL DE SUPERFICIALITATI SI RpNuri!PECINGINI,bube si furunculi astEA NE AU FACUT PERENI SI MOJICI,NEFRECVENTABILI…rusine PLANETEI…PLAGA PLANETEI.

    • „aolio” (sic), g4, ce faci „frate” ?!

      te dai la procurorasi ?!

      nu erau ei mai acu un an fetii fetilor, aparatorii cu sabii de foc – a la jedi ?!

      repet : ROMANIA a ajuns unde a ajuns ca urmare a TRADARII celor din „sirvicii”, procuratura si magistratura.

      munciti, # kondensatorilor, pt pensiile lor, ca niste sclavi de rit nou UE(ss), caci eu oricum nu mai am de trait

      o sa munciti si pt salariile si pensiile parlamentarii UE(ss)

      v-ati lasat incalecati de niste DJINI (cititi Aladin), care va strang de gat cu picioarele

  2. dosarul elenei udrea cu vanzarea Vilei Săbărel din Eforie nu are decat 4 ani vechime…

  3. Beeey, G4, ce facem aici?!
    Pai independenta justitiei, pai procurorii pe scari protestînd, pai procurorii la Bruxel protestînd, pai mii de procurori luand atitudine impotriva modificarii legilor penale!
    Pai si acu?
    Dam in ei?
    Dam in fabrici si uzine…
    Adica ..tot ce deschid ei ..inainte si in campania electorala e de bine si dupa aia….cum zicea o clasica in viata…dorm cu curul pe dosare?
    Pai si veverita nu putea si ea sa disjunga grupu infractional?
    Sau a fost de ajuns ca a scurs valiza Rise in presa?

    • De vina este Sectia Speciala.
      Procurorii au vazut ca daca se ating de vreun sef din mafia psd, infractorul face imediat plangere impotriva procurorului la Sectia Speciala, Sectia Speciala se preface ca il crede pe infractor si il suspenda pe procuror, daca nu cumva chiar il exclude din magistratura, cu ajutorul complicilor din CSM.
      De aceea, se impune cu necesitate, desfiintarea in regim de urgenta maxima a Sectiei Speciale.

    • hai sa-ti zic una ,procurorii se uita cum bate vintul politic,daca-i trendu’ sa scape hotii,lor nici ca le pasa pt ca altfel sunt terfeliti la antene,romania tv .

  4. Multumim G4Media! Vedeti unde este problema…de 30 de ani marii corupti sunt liberi. Ar mai fi Dosarul Revoluției, mineriadele, dar cred ca se vor prescrie toate faptele pana vor fi finalizate. Ma intreb, Kovesi ce a facut cat timp a fost șefa DNA atatia ani de zile….? Nu de alta, dar unii au ieșit în stradă și pentru ea.

    • Pe vremea lui Kovesi se mai închideau dosare mari, acum e beznă.

    • @Aveti ce votati: vorbesti tampenii. Cele doua mari cazuri, EADS si Microsoft (adica mita din afara tarii) au fost nesolutionate. Gurile rele spun ca postul ei de PS european a fost obtinut tocmai ca un „multumesc” pentru ca mituitorii nu au ajuns in fata justitiei. Dar na, fiecare cu ce crede.

    • @Sandokan Cuidat…asta a fost si senzatia mea dupa ce am citit acest articol. Este inadmisibil dupa 30 de ani sa fim tot in situatia asta. Este semn clar ca marea coruptie rezista bine si este intangibila. Ramificatiile sunt prea mari…

    • Kovesi a facut maximum din ce se putea face.
      Dosarele Revolutiei si Mineriadele nu au fost instrumentate de DNA, acolo nu era vorba despre coruptie.
      In dosarele Microsoft si EADS probabil ca nu au existat probe suficiente, pentru a trimite pe cineva in judecata. Cel mai probabil este ca firmele straine au grija sa nu comita fapte penale.
      Este o aberatie ce spune sandokan despre postul de procuror sef european. Dimpotriva, competenta si integritatea i-au asigurat acel post.

    • Sandokan e postac psdist istoric al sitului, diseara ii dau raport, ca a inviat, vad.

    • @ Gabriela Constantinescu

      Draga, lamureste-ma si pe mine: ce fel de raport dai? unde? si de ce?
      Si de ce diseara si nu pe loc?
      Seara se citesc rapoartele la g4media, sau cum?
      E naucitoare amenintarea. SI vad ca o repeti constant!
      Stim cu totii ca sunt postaci pe aici si stim si care sunt, dar nu cred ca vesnicele amenintari cu raport la ceas de seara rezolva problema.

    • Inteleg…incercati sa-i luati apararea lui Kovesi, insa asta este ceea ce se vede. Totusi, a fost 5 ani de zile la sefia DNA si ma asteptam sa solutioneze macar unele dintre aceste mari si grele dosare. Insa, sunt convins ca nu datorita lipsei de resurse sau de probe nu au fost solutionate. Problemele sunt altele probabil.

  5. Bun, deci am iesit in frig sa protestam pt ca „ei” sa isi poata face munca. „Ei” defileaza la parada cu echipamente si jucarii scumpe platite de noi restul. In rest s-a vazut si in caseta de la Colectiv sau in derularea evenimentelor de la Caracal cat ne putem baza pe institutii. Magistatii si politicienii dintre toti sunt cu siguranta cei mai vinovati

    • La Colectiv, tot aparatul de stat a fost vinovat. Nu numai cei pe care il mentionezi. Dispeceri, pompieri, ambulantieri, medicii din spitale. Practic toti cei care au intervenit.

  6. Ar trebui sa iasa la pensie dupa 20 de ani de PERFORMANTA! Dosarele cu achitari nu se pun.

    • Păi cam da ! Acum ai 2 chiftele d’astea de dosare mamut îngropate cu succes și aia e fulminanta carieră de procuror de 20 de ani – cetățenii rămân cu banii furați de politicieni, cu cheltuielile cu salariile și toate resursele puse la dispoziție, plus 40 de ani de pensie uriașă pt onorabilul don procuror. Iar raportul 20 de ani de muncă/ 40 de ani de pensie este bătaie de joc – doar nu dezamorseaza bombe.
      Iar CSM doarme in cizme – a fost făcut acest organism care avea rolul ca breasla să își administreze singură treaba (fără influență politică) dar modul în care funcționează astăzi este un eșec total. Din afară se vede ca o breaslă penibilă, cu rezultate revoltătoare – raportat la eforturile pe care societatea le face pentru ei.

  7. Sa vedeti cate NUP-uri se dau si cum sunt scapati infractorii pe banda!

  8. Am spus tot timpul că magistrații sunt foarte vinovați pentru toți acești politicieni corupți, pentru lipsa de reacție la nelegiuirile comise de mai marii acestei țări. Societatea civilă și orice om de bună-credință îi susține, dar să-și mai facă și treaba, să arate rezultate și să o lase mai moale cu pensionarea după o mână de ani de muncă, ani după care tot nerezolvate rămân dosare majore, arhicunoscute și mediatizate. De asemenea, pensiile primite sunt nesimțite de-a dreptul, măcar dacă ar fi meritate, nu am comenta, dar mă întorc la veșnicile dosare nerezolvate. Puneți mâna și faceți-vă treaba distinși magistrați, iar mai apoi, aveți dreptul să veniți cu tot felul de pretenții.

  9. Românii sunt un popor majoritar ticălos.

    Dacă procurorul íşi face datoria, nu ia şpagă. Dacă scapă interlopul, procurorii şi judecătorii se îmbogăţesc.

    • Te-am mai vazut cu infecta asta de afirmatie : ”Românii sunt un popor majoritar ticălos.”. Daca te mai vad o data, ai raport de la mine, ca prea semeni cu un postac rusofil.

  10. Se impune legiferarea răspunderii magistraților, chiar și scoaterea procurorilor dintre aceștia, pentru că există o nesimțită frăție între parchete și politrucii care trag sforile funcțiilor și salariilor. A fost un prim pas coborârea scaunelor procurorilor de lângă judecători, în sala de judecată, dar insuficient. Procurorii sunt deasupra legilor statului, comit abuzuri, chiar și prin nelucrarea dosarelor, dar nu au stresul că vor pleca din sistem, ori vor fi amendați în vreun fel. Taie frunze la câini, în cele mai multe dosare și situații, rămânând cu imensele salarii și pensii nemeritate.

  11. Procurorii și judecătorii noștri, în majoritate, au reușit cu succes să realizeze separația între justiție și dreptate.

  12. In conditiile actuale DNA si DIICOT ar trebui desfiintate, e inutil sa platesti atatia procurori indolenti , care asteapta salariile si pensiile nesimtite.Un mega dosar DNA sau DIICOT in ultimii trei ani stie cineva? Si inca ceva, la multinationale nu e voie?

  13. Statul națiune este mort. Afară cu sekurikii din viața publică!

  14. E strigătoare la cer lentoarea cu care se mișcă dosarele în justiția noastră. Aproape ca îți dorești să furi, să furi cât mai mult, evident, dacă ai și funcții de răspundere, pentru că pedeapsa vine la calendele grecești, sau deloc. De averi confiscate nici vorbă, ele devin patrimoniu familial, iar beizadele corupților își permit să sfideze fără jena pe cei care muncesc pentru fiecare bănuț pe care îl câștigă.

  15. Ce-ar fi să fie plătiți în funcție de dosarele finalizate cu condamnări ? Iar pensia după contribuție, evident.

  16. In sfarsit, dupa 7 ani, ati reusit si voi sa vedeti adevaratele probleme din justitie.

  17. Probleme sunt peste tot nu numai in justitie,in citiva ani de psd,s-a distrus tot ,a se vedea in administratie,deconcentrate ,spitale,si chiar o parte din mediu privat care traieste tot din contracte cu statul.S-au creat clase de privilegiati,pensii speciale nemuncite etc,societatea trebuie resetata ,cum draqu una ca olguta care n-a muncit in viata ei s-o lasi sa faca legea pensiilor?in ce tara de
    oameni normali traim?

    • „chiar o parte din mediu privat care traieste tot din contracte cu statul.” – acela nu este mediu privat, este ceea ce se numeste „economia privata a statului”. Firmele respective, fara coruptia si nepotismele din sistem, nu pot functiona. Intr-o piata libera, ar disparea 90% din ele in primul an.

  18. In sfarsit, e bine ca cineva are curajul de a spune public ca imparatul e gol. Suntem cel mai mare furnizor de persoane traficate din UE, nu avem nici un condamnat, dupa 30 de ani, pentru crimele de la Revolutie sau Mineriade, iar politicienii interlopi (cu foarte putine exceptii) prospera nederanjati de 30 de ani. Sistemul de justitie din Romania e doar o gluma sinistra si o enorma risipa de bani publici.
    Poate merita o mentiune si cazul procurorului incompetent (si corupt?) de la Caracal, care a dormit aproape patru luni pe poza cu masina lui Dinca la dosar. Alexandra Macesanu ar fi fost in viata daca acel imbecil isi facea doar datoria.

  19. Partidul le-a aratat calea!

    Partidul ii vrea inapoi in tara pe cei plecati. Cum face asta ? Pensionari la 40 de ani, pensii ca salariile din occident. Pentru nomenklatura si institutiile care o protejeaza.

  20. Ati uitat cazul atacului salbatic al mafiei de mediu, de pe Raul Alb.
    Nu doar ca este tergiversat, dar procurorul a facut din agresori victime si din victime inculpati:
    https://wilderness-society.org/rangers-murdered-by-romanian-logging-mafia/

  21. Mafia, Mafia. Nimeni nu e ‘pur’ s-o atinga …

  22. Nu stim cauzele , dar le presupunem , teama de SS Gestapou , de IJ condus de o persoana acuzata in presa de furt intelectual ( teza de doctorat dela Academia de politie , in vremea lui Oprea , 2010 , in mare parte plagiata}de CSM -Savoniera etc , au dus la acesta intarziere , fapt care prejudiciaza bugetul Tarii , in mod serios.Dle Ministru , ori avem o justitie corecta , pe care o sustinem material ,in mod consistent , ori schimbati totul si introduceti domnia legii , nu bataia de joc , la care este supusa Romania la acest moment . Hotii au furat , au ramas si cu averea si cu libertatea si ocupa si pozitii importante in Statul roman.

  23. Petre tutea gasea ca poporul roman,peste secol dainuitor,este un miracol…DUPLICITATEA,CURVASAREALA,IRONIZAREA,BATJOCURIREA LEGILOR SI AROGANTA,OBRAZNICI!TIGANISMUL NOSTRU ANCESTRAL,SUPERFICIALITATEA LAS CA MERGE S ASA..SAU LSCANu ma prinde..vede..stie…TOT SOIUL DE SUPERFICIALITATI SI RpNuri!PECINGINI,bube si furunculi astEA NE AU FACUT PERENI SI MOJICI,NEFRECVENTABILI…rusine PLANETEI…PLAGA PLANETEI.

  24. Se poate lua in dosar când vii ca procuror tanar si iesi, bine merci’, la pensie (tot tanar) fara sa-l fi rezolvat..

  25. Patriciu e mort deci no chance. Poate Orban stie ceva …

  26. Dragilor, justitia n-a fost niciodata independenta in Romania, cu sefi de parchete numiti politic. Sa nu ne uimim ca dosarele treneaza. Acum citesc ca si noul ministru al justitiei va proceda la fel, va numi sefi la parchete inainte sa schimbe legea. Pai, ce facem, intretinem acelasi sistem de „promovare”?

    • Just..tovarase..just.
      Pai eu cand le spun ca prapadita aia de sectie, asa imbecila si desfiintabila cum e ea, e singura institutie unde nu propune nici ministrul si nu aproba nici presedintele.
      De ce nu fac la fel si cu DNA, Parchetul General, DIICOT?
      Aaa. am inteles..cat timp era in mana ciumei rosii era naspa si trebea desfiintata… acu…poate o reevaluam. Nu poate sefu Sectiei Speciale sa fie de capul lui asa…

  27. Pe scurt: Ii doare la banana!