Dosarele lui Liviu Dragnea. De ce nu trimite DNA la instanță cazul Tel Drum, deși este în anchetă de 2 ani
Ancheta este aproape finalizată, însă procurorii așteaptă redeschiderea de către instanță a părții de dosar privind asocierea dintre Tel Drum (compania despre care DNA susține că ar fi controlată de Liviu Dragnea) și Euroconstruct (compania controlată de gruparea de la Golden Blitz, adică oamenii lui Băsescu și Udrea) – au explicat pentru G4media surse judiciare.
Această parte de dosar priveşte o afacere din 2009, de asfaltare a unor drumuri județene din Teleorman, inclusiv a celor din comuna natală a lui Liviu Dragnea, Gratia.
Pe 6 iunie, procurorii au cerut Înaltei Curţi redeschiderea acestei părți a dosarului. ICCJ a trimis însă soluționarea solicitării DNA la Tribunalul Teleorman, instanța care a mai respins o dată cererea procurorilor de redeschidere. Potrivit aceloraşi surse, dacă instanţa nu redeschide bucata de dosar, una dintre acuzațiile de fraudă cu fonduri europene aduse lui Liviu Dragnea ar putea să pice.
În dosarul Tel Drum, fostul lider PSD este pus sub acuzare încă din noiembrie 2017 pentru 5 infracțiuni, două de abuz în serviciu, două de fraudă cu fonduri europene și una de constituire de grup infracțional organizat. Prejudiciul se ridică la 27 de milioane de euro.
De ce ar fi trimis Înalta Curte cererea de redeschidere la Tribunalul Teleorman
Potrivit unor surse judiciare, pe 6 iunie, ICCJ ar fi constatat că nu mai este competentă întrucât Liviu Dragnea nu mai era demnitar. Pe 29 mai s-a publicat în Monitorul oficial vacantarea funcției de președinte al Camerei Deputaților ca urmare a condamnării și arestării lui Dragnea în dosarul angajărilor fictive.
DOCUMENTE De ce a respins prima dată Tribunalul Teleorman cererea DNA de redeschidere a bucăţii de dosar privind asocierea Tel Drum – Euroconstruct
În iulie anul trecut, DNA a cerut prima dată redeschiderea acestei părți de dosar.
În decembrie 2018, Tribunalul Teleorman a respins cererea.
În motivare, judecătoarea de la Tribunalul Teleorman, Violeta Maidanuc, explică faptul că ar fi respins cererea DNA de redeschidere întrucât procurorii nu au ataşat niciun înscris ca să îşi susţină argumentele.
(extras motivare Tribunalul Teleorman)
Potrivit unor surse judiciare, partea de dosar privind asocierea Tel Drum – Euroconstruct a fost clasată în iunie 2013 de fosta procuroare DNA, Alina Stoica, de la Secţia I. Anul trecut, redeschiderea a fost solicitată de șeful Secţiei I, procurorul Gheorghe Popovici, revocat între timp din DNA. Popovici nu ar fi trimis înscrisurile la instanţă.
Pe de altă parte, spun sursele G4media, la fel de adevărat este că nici judecătoarea Maidaniuc nu solicitat înscrisurile de la DNA dacă voia neapărat să le vadă ca să soluţioneze cererea.
Judecătoarea de la Tribunalul Teleorman a susţinut și că nu există niciun element de noutate care să conducă la redeschiderea anchetei închise în 2013, deşi, în 2016, OLAF a trimis un raport în care constată nereguli. Judecătoarea face referire la un document OLAF trimis la DNA în martie 2013, adică cu trei luni înainte de soluţia de clasare din iunie 2013.
(extras motivare Tribunalul Teleorman)
Potrivit surselor G4media, judecătoarea Maidaniuc ar fi făcut o confuzie între o scrisoare a OLAF din martie 2013 şi raportul OLAF din 2016. În scrisoarea din martie 2013, reprezentanţii organismului european informau DNA că au suspendat investigaţia atâta vreme cât era una pe rolul Parchetului anticorupţie din România. După ce DNA a clasat cazul, OLAF a reluat investigaţia soldată cu raportul din 2016, care a condus la redeschiderea cazului.
(Comunicat DNA noiembrie 2017)
Dragnea a contestat raportul OLAF la Curtea de justiţie a UE
Dosarul T 738/18, Dragnea versus Comisia Europeană, a fost înregistrat pe 11 decembrie 2018.
Context. Contractul dintre Tel Drum și Euro Construct Trading 98 s-a semnat, potrivit datelor din Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), pe 30 octombrie 2009. Cele două companii din tabere politice rivale s-au asociat cu puţin înainte de alegerile prezidențiale din 22 noiembrie 2009, când s-au înfruntat Traian Băsescu și Mircea Geoană. Liviu Dragnea era pe atunci secretarul general al PSD, mâna dreaptă a lui Geoană, se arată într-o anchetă publicată de Hotnews.ro în noiembrie 2017.
În 2011, pe când era ministru al Dezvoltării, Elena Udrea l-a iertat pe Liviu Dragnea, pe atunci şef al CJ Teleorman, de corecții financiare, cu toate căne aflam la cea dată în plin scandal legat de suspendarea de către Comisia Europeană a accesului României la fonduri europene de 800 de milioane de euro.
Răzvan Murgeanu, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării condus de Udrea, recunoștea în 2011 că s-a întâlnit cu președintele de atunci al CJ Teleorman, Liviu Dragnea, și că i-a spus că auditul Comisiei Europene la CJ Teleorman nu ar fi fost unul favorabil în privința contractului de reabilitare a drumurilor.
Sursa Foto: România TV
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii