G4Media.ro

Dosarul „10 august”: Tribunalul București a amânat până pe 22 ianuarie dezbaterea…

Dosarul „10 august”: Tribunalul București a amânat până pe 22 ianuarie dezbaterea cererii DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei / Protest pe treptele instanței

Tribunalul Bucureşti a amânat, vineri, până pe 22 ianuarie 2021 solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”, judecătorii susținând că au nevoie de timp să studieze dosarul.

Pe 16 octombrie, Tribunalul amânase pentru data de 27 noiembrie dezbaterea acestei solicitări.

Mai mulți protestatari s-au adunat pe treptele instanței. Ei cer pedepsirea șefilor Jandarmeriei implicați în reprimarea violentă a manifestației din Piața Victoriei din 10 august 2018.

Fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial, pe 4 august, soluţia de clasare a dosarului „10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Decizia de redeschidere a anchetei trebuie aprobată de un judecător, însă solicitarea DIICOT a trecut pe la mai multe instanţe.

Astfel, Curtea de Apel Bucureşti, instanţa sesizată de DIICOT, a decis pe 10 august că nu are competenţa materială de a soluţiona cererea procurorilor şi a trimis dosarul la Tribunalul Bucureşti.

Dosarul nu a ajuns însă direct la Tribunalul Bucureşti, fiind trimis la Instanţa supremă, pentru soluţionarea unei cereri formulate de colonelul Sebastian Cucoş privind sesizarea Curţii Constituţionale, care a fost respinsă de magistraţi.

Dacă decizia DIICOT va fi confirmată de un judecător, procurorii vor redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Aceştia urmează să fie cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

În ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explica faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul ”10 august” şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii. Mai mult, Giorgiana Hosu arăta că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

Totodată, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali – Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.

În plus, spunea Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele strânse de Parchetul Militar şi nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică, în condiţiile în care o parte din înregistrările video aflate la dosar nu au putut fi accesate.

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Am observat că aveți o predilecție pentru a ilustra articolele despre „10 august” cu poza aceasta.
    Câți știu de fapt povestea din spatele acestui minunat „photo opportunity”?

    SPOILER: Grăsanul s-a pus pe jos și a spus că i s-a făcut rău, iar jandarmii îl sprijină și se uită după ajutor medical. Studiați poza cu atenție ca să vedeți limbajul corporal al celor implicați.
    (SPOILER 2: mai există poză la fel de adevărată ca asta, folosită tot pentru articole asemănătoare)

    • Hosu si Scutea cand vor raspunde pentru acest blat rusinos?

    • Regie,
      Acum ințeleg… Bag seama Paraschiv, zis „Fantoma Albă”, era echipat in alb tocmai pentru a putea da primul ajutor conform standardului medical…, iar gazul din butelii a fost eliberat pentru a desfunda sinușii blocați de la atâta strigat și in niciun caz cu un alt scop..!?
      PS. Propun ca jandarmul să fie declarat: „Erou Național”, iar pulanul și butelia cu gaz să fie trecute in pe lista instrumentelor de prim-ajutor…
      Hough!

    • Poza este, cu 99% siguranta, facuta fix azi dimineata! Martor ocular, care fiind. Vrei sa-ti dau adresa, poate-i mai gasesti pe acolo?

      Intra-adevar, banerul era cam obosit, semn ca a mai fost folosit si cu alte ocazii, cand probabil s-au mai facut poze asemanatoare.

  2. Scutea, Hosu si Doru Stoica merita laurii pt acest succes.

  3. Sa nu fi fost tot diversiune precum ”ne dam foc la autobuze cum am stabilit cu domnul presedinte”

  4. am terminat de raschetat mortii de pe peretii ATIului, si ne-am intors la adevaratele drame

  5. Ianuarie 2021. Pfiu. Unde-i urgenta? Amanati-l pana in Februarie. 2051. Om fi oale si ulcele pana atunci. Deh. Ce sa-i faci. Lui MACHE aka preadusul Teodosie i-a judecat cererea in 2 – DOUĂ- ZILE.

  6. Mai judecatorilor,ve-ti citi dosarul pina la sfirsitul vietii voastr? Rusine,nesimtitilor! Aminati aminarea?Va mai aduceti aminte demonstratiile pt voi,”toti pt justitie”?Rusone sa va fie!Aparati capii jandarmeriei, care ne-au gazat fara nici un motiv?

  7. Pensii speciale la magistrați speciali!

  8. Asta e manevra Dragnea. Amânam până după alegeri, să ne spună poporul ce vrea.
    Este democratic dar nu este just și demonstrează amplu că magistrații noștri n-au coloana vertebrală, au în schimb o mare teamă de factorul politic.

  9. Justitia apara hotia.

  10. Dosarul Revoluției nu a fost trimis în judecată nici după 31 de ani. Dosarele Mineriadelor la fel. De ce ar face Dosarul 10 August o excepție de la regulă? Eu chiar nu înțeleg de ce magistrații nu poartă epoleții la vedere pe umeri, deasupra robelor. Măcar să știm cu cine avem de-a face. Și când te-ai pus în calea unor securiști, emigrezi și tu frumos ca alți 5 milioane de compatrioți. Că justiție nu o să vezi în vecii vecilor.

    Art 269 Favorizarea făptuitorului (1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

    • Cu prima parte de acord, cu a doua – atentie, e vorba de cercetare, nu de judecata. 🙁 Se presupune ca judecatorii n-ar face asa ceva. De ce?! Nu stie nimeni! Intr-un stat esuat ca cel din Romania, nu e rezonabil sa asumi asa ceva. 😨

      Exista in lege niste recomandari. Dar nefiind sanctiuni … magistratii abuzeaza (deseori constransi de conditii – dar asta nu e vreo justificare! Ar putea, foarte bine, sa iasa in fata tribunalului si sa faca un miting de protest cerand suplimentarea magistratilor, a salilor, etc pentru ca justitiabilul sa fie respectat, altfel intra in greva.

      Ca doar, ca la Educatie cu educabilul, si aici vrajeala este ca justitiabilul este in centrul sistemului de Justitie …🛃

    • Vă respect punctul de vedere, dar poate nu ați citit întreg cuprinsul Art. 269. Acesta include și sintagma „tragerii la răspundere penală”. Procesul de „tragere la răspundere penală” presupune și judecata. În lipsa unei judecăți nu poate exista tragerea la răspundere penală. Eu nu sunt CCR, dar interpretarea mea este că s-ar putea aplica și fazei de judecată. Cât despre presupuneri de corectitudine absolută, m-aș feri într-o justiție de țară bananieră cum e România, multiplu condamnată la CEDO.

      Dosarul Revoluției, după 31 de ani este rușinea justiției românești. Tergiversarea unui dosar cu peste 1100 de morți până când cei responsabili nu vor mai putea fi trași la răspundere este un caz-școală de favorizarea făptuitorului și falsificare a istoriei. Ne place sau nu, cifrele nu mint niciodată. După 31 de ani justiția nu mai este justiție, ci complice în acest dosar. Bășcăliile și glumele cu teoria conspirației erau juste în primii 10, hai 20 de ani. Dar după 31 de ani, nimeni nu mai este idiot să nu vadă mușamalizarea.

      Desigur, prin reducere la absurd putem să prezumăm cinstea absolută a magistraților și să acceptăm soluționarea Dosarului Revoluției în decembrie 2220, când vom avea judecători hibrizi om-robot-extraterestru și vom exista și prin alte galaxii.

      Dar justiția administrată prea târziu nu mai este justiție.

  11. pai si PENSIILE SPECIALE vor sa vada ce PENSII SPECIALE ajung in parlament

  12. Regie,
    Acum ințeleg… Bag seama Paraschiv, zis „Fantoma Albă”, era echipat in alb tocmai pentru a putea da primul ajutor conform standardului medical…, iar gazul din butelii a fost eliberat pentru a desfunda sinușii blocați de la atâta strigat și in niciun caz cu un alt scop..!?
    PS. Propun ca jandarmul să fie declarat: „Erou Național”, iar pulanul și butelia cu gaz să fie trecute in pe lista instrumentelor de prim-ajutor…
    Hough!

  13. Rusine.Corect ar fi fost ,sa fie o formalitate raspunsul instantei in aceasta faza a dosarului 10 August.

  14. La tribuna CC al PCR dictatorul striga:
    ” – Stați liniștiți la locurili voastre!”.
    Eu vă rog să nu mai așteptați dreptatea. Nu va veni.

  15. ha ha ha ! ha ha ha !
    musamalizare!

    TOTUL PENTRU INFRACTORI! TOTUL PENTRU INFRACTORI! TOTUL PENTRU INFRACTORI!

  16. PENSIA SPECIALA A nevestei LUI ciordache A CRESCUT DE LA 2500 LA 5200 DE EUR/LUNA

    DE ATATA TAIAT SI IMPOZITAT!