G4Media.ro

Dosarul angajărilor ilegale de la Ape Prut Bârlad: ”Chelnerița”, ”animalul politic” și…

Sursa Foto: Captură Recorder.ro

Dosarul angajărilor ilegale de la Ape Prut Bârlad: ”Chelnerița”, ”animalul politic” și tatăl numărului 2 din Apele Române în 2020 au fost achitați de judecători, în primă instanță

Toți inculpații dintr-un dosar trimis în judecată, în 2021, de Direcția Națională Anticorupție (DNA) sub suspiciunea de angajari ilegale în cadrul Administrației Bazinale Ape ”Prut Bârlad” au fost achitați astăzi, de Tribunalul Iași.

Doi dintre acuzați au devenit faimoși în spațiul public după o anchetă a publicației Recorder: șeful Administrației, liberalul Petru Avram care a declarat că este ”animal politic” și ”chelnerița” Simona Elena Iancu care mărturisese jurnaliștilor că, anterior, lucrase într-un bar. Este cel de-al doilea caz în care judecătorii achită inculpații dintr-o rețea de angajări suspecte în cadrul Apelor Române, precedentul dosar fiind judecat la Bacău. În acel dosar, Curtea de Apel a dispus rejudecarea speței de la 0.

Tribunalul Iași a hotârât achitarea tuturor celor șase inculpați dintr-un dosar trimis în judecată de DNA în 2021, acuzațiile fiind legate de modul de angajare a unor persoane în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă ”Prut Bârlad”.

Inculpați în dosar au fost directorul instituției la acel moment, liberalul Petru Avram, Virgil Saghin, Gabriel Niga și Ana Boca, primar, viceprimar, respectiv secretar general al comunei Vatra Moldoviței din Suceava, Simona Elena Burlacu (fostă Iancu) și Stelian Mețler – la data faptelor angajați în cadrul Administrației Bazinale de Apă „Prut-Bârlad”.

Conform minutei instanței, temeiul achitării este art. 16, alin 1, lit b din Codul de Procedură Penală – ”Fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvărșită cu vinovăția prevăzută de lege”. DNA poate ataca decizia la instanța superioară.

Inculpații au fost acuzați de abuz în serviciu/complicitate dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. La momentul trimiterii în judecată, DNA transmitea că persoanele din conducerea Primăriei Vatra Moldoviței i-ar fi angajat în mod nelegal pe Mețler (consilier IA la Compartimentul „Protecția mediului” din cadrul aparatului de specialitate al primarului) și Burlacu (fostă Iancu) (administrator public în cadrul aceluiași aparat de specialitate).

DNA a susținut că aceste angajări ”ar fi fost doar unele formale și superficiale, lipsite de conținut și fără scop legal, ci doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpați vocația pentru a îndeplini condițiile detașării la ABA „Prut-Bârlad”. Pe lângă caracterul formal și fictiv, aceste angajări s-ar fi realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv și cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc).”, girul fiind dat de Petru Avram ”care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpați pe posturi de ingineri, deși aceștia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv.”

„Soluția nu este încă definitivă. Nu comentez niciodată hotărârile pronunțate în primă instanță”, a declarat pentru Ziarul de Iași, referitor la sentință, https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/fostul-sef-de-la-aba-prut-barlad-achitat-in-prima-instanta-in-dosarul-angajarilor-politice–1714348.html apărătorul lui Petru Avram, avocatul Ionuț Iftode.

Dezvăluirile despre cele două angajări au fost făcute de publicațiile Recorder în cazul Simonei Elena Iancu, și Reporter de Iași  în cazul lui Mețler – un bătrân de 69 de ani care era tatăl lui Constantin Mețler, la acel moment numărul 2 în „Apele Române” la nivel național.

Petru Avram, care în prezent nu mai ocupă postul de director al Administrației Ape Prut, mai este trimis în judecată în alte două dosare penale: unul este legat tot de angajări  în cadrul Administrației Ape Prut, iar celălalt de faptul că a dispus ilegal ca utilaje ale instituției să efectueze lucrări de deznisipare pe un teren care aparținea familiei cumnatului său, actualul președinte liberal al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

Este cel de-al doilea dosar în care judecători achită inculpați dintr-un dosar DNA în care erau incriminate angajări suspecte în cadrul unor administrații subordonate Apelor Române. Precedenta situație s-a înregistrat la Tribunalul Bacău unde au fost judecați șeful Serviciului Resurse Umane, Relații cu Publicul și Administrativ din cadrul Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret și două persoane care ar fi primit posturi de conducere în instituție, în mod ilegal, după aceeași metodă: angajare inițială la o primărie/cabinetul unui secretar de stat, apoi detașare la ABA Siret.

De precizat că, într-un dosar separat, directorul ABA Siret și-a recunoscut vina în acest dosar. Cu toate acestea, în 2023, Tribunalul Bacău i-a achitat pe inculpații trimiși în judecată, dar în apel, completul de judecată a dispus rejudecarea speței pe fond.

G4Media.ro a dezvăluit că, în perioada 2020-2021, la Administrația Națională Apele Române au fost angajați zeci de membri PNL sau protejați ai unor parlamentari ai acestei formațiuni politice. Angajările au avut loc ”pe ușa din dos” și au presupus implicarea mai multor deputați, senatori, secretari de stat și primari, în special din mediul rural. Aceștia angajau clientela de partid fără concurs, pentru ca, peste câteva zile, protejații lor să fie detașați la Apele Române.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. #ciolaniada
    #LasatiJustitiaCaFunctioneaza
    #Condusi de unul fara diploma de bac si universitate privata

  2. ”Fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvărșită cu vinovăția prevăzută de lege”. Sau prescripție. Așa funcționează justiția din România azi. Putem desființa toate legile că sunt degeaba. Astea 2 sa rămână. Putem desființa și facultatea de drept. Nu își mai are sens nici ea. Oricine poate face justiție în stilul ăsta.

  3. Grupul infracțional organizat are nenumărate căi prin care își protejează clientela numită în funcțiile publice…

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.