G4Media.ro

Dosarul ”Cocaina de pe plajă” a ajuns în judecată: 3 tone de…

sursa foto: Captură video PRO TV

Dosarul ”Cocaina de pe plajă” a ajuns în judecată: 3 tone de droguri pe ruta Brazilia-Constanța/ Din operațiunea botezată de DIICOT ”Grimm Brothers” au făcut parte brazilieni, spanioli, sârbi, ucrainieni și români

Procurorii DIICOT au finalizat operațiunea ”Grimm Brothers” în urma căreia 16 inculpați au fost trimiși în judecată pentru trafic internațional de droguri, luare de mită și fals în declarații. Este vorba despre pachetele de cocaină care au eșuat pe plajele litoralului românesc și în Sfântu Gheorghe (Tulcea), în perioada 26 martie-15 aprilie 2019. Câteva pachete au eșuat și în Bulgaria, aproape de granița cu România, în total fiind vorba de peste o tonă de droguri.

Sistemele de supraveghere video la mare distanță amplasate pe coasta Mării Neagră au căzut parțial de cel puțin trei ori în perioada când drogurile descoperite în aprilie pe litoral și în apa mării au intrat în România, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul anchetei (Citește mai multe aici).

Drogurile erau transportate pe Marea Neagră și Delta Dunării, iar destinațiile finale erau Balcanii de Vest, dar și Olanda, Belgia sau Spania.

Din operațiunea de traficare a substanțelor interzise au făcut parte cetățeni brazilieni, un libanez domiciliat în Brazilia, români, spanioli, sârbi și ucrainieni. Grupul infracțional a fost constituit în ianuarie-martie 2019, cu scopul de a transporta cocaină din Portul Belem (Brazilia) până în apele teritoriale românești de unde urma să fie plasată pe piețele din Europa.

Conform procurorilor DIICOT, în 12 zile, grupul a reușit să plaseze în apele românești 3 tone de cocaină care au circulat pe ruta Brazilia-Constanța. Traficanții și-au structurat operațiunea în trei secțiuni strategice: 1. Transportul din Brazilia și plasarea în apele teritoriale românești – Constanța; 2. Introducerea în România; 3. Transportul în Balcanii de Vest și Europa Occidentală.

  • ”În România, inculpații au cumpărat două bărci de viteză, un autoturism de teren, au închiriat 6 autoturisme ( de teren şi transport marfă tip dubiţă) precum și două pensiuni în zona Deltei Dunării, pe Brațul Sfântul Gheorghe, județul Tulcea pentru a desfășura activități de recuperare din apele teritoriale ale României a cocainei și aducere pe uscat cu cele două bărci cumpărate. Operațiunea de recuperare a fost întreruptă de faptul că una dintre bărci, ce conţinea cantitatea de aproximativ 1.040 kg cocaină, s-a răsturnat în zona plajei din localitatea Sf.Gheorghe, judeţul Tulcea, moment în care autorităţile s-au sesizat şi au fost demarate investigaţiile în cadrul operațiunii „GRIMM BROTHERS”, se arată în comunicarul DIICOT.

Inculpații au creat o rețea pregătită în detaliu să recupereze drogurile de pe apă pe uscat. Astfel, au închiriat locații izolate din Delta Dunării, mașini, două bărci de mare viteză, telefoane mobile, stații de emisie-recepție, cauciucuri pentru deplasarea pe nisip, fierăstrău electric și altele. Ulterior, drogurile au fost transportate în zona carierei de piatră din satul tulcean Zebil.

Procurorii mai arată că libanezul stabilit în Brazilia este un veteran al traficului de droguri, încălcând legislația de 12 ori în perioada 1994-2016 și este unul dintre cei mai cunoscuți traficanți și distribuitori de droguri din America de Sud.

În timpul operațiunii, DIICOT au inculpat și doi agenți rutieri din Ilfov care ar fi luat mită de la traficanții de droguri pe care i-au oprit pentru nerespectarea legislației: aceștia conduceau un vehicul necorespunzător categoriei de permis pe care îl aveau, adică tractau o remorcă pe care era amplasată barca în care se afla cocaina. Ulterior, polițiștii nici măcar nu au trecut mita în declarația de avere, susțin procurorii DIICOT:

  • ”În sarcina inculpaţilor BOBÎRNEA COSTINEL TUDOREL și POPAENE CONSTANTIN CĂTĂLIN s-au reținut infracțiunile de luare de mită, și fals în declarații în formă continuată, constând în aceea că, în noaptea de 21-22.03.2019, în calitate de agenți ai Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au pretins și primit de la coinculpații M.I. și L.P.R.P. câte 1.000 euro fiecare pentru a nu întocmi dosar penal suspectului, L.G.D., pe care l-au depistat în trafic conducând cu permis necorespunzător categoriei, un autoturism ce tracta o remorcă pe care se afla ambarcațiunea în care se găsea cantitatea de aproximativ 3 kg. cocaină, din marfa recuperată din apele Mării Negre”, se arată în comunicatul procurorilor.

 

  • ”Inculpații și-au asigurat logistica necesară recuperării și manipulării drogurilor, respectiv au închiriat locații izolate în Delta Dunării, autovehicule, au cumpărat autovehicule, două bărci de mare viteză, un peridoc, telefoane mobile, cartele sim prepaid, stații de emisie-recepție, anvelope speciale pentru deplasarea pe nisip, saci de rafie pentru transportul pachetelor, fierăstrău electric pentru tăierea pereților ambarcațiunii răsturnate în Marea Neagră și în care se aflau pachetele cu cocaină recuperate. Astfel, au recuperat din apele teritoriale ale Mării Negre, mai multe pachete de cocaină, a câte aproximativ 1 kg fiecare, pe care le-au descărcat în zona localității Sfântu Gheorghe, judeţul Tulcea, de unde au fost preluate cu autoturismele de teren și transportate inițial în zona carierei de piatră de lângă Zebil, judeţul Tulcea, de unde urmau a fi preluate de către alte autovehicule și transportate către Vestul Europei și către Balcanii de Vest, prin tranzitarea rutieră a României”.

Comunicatul integral al DIICOT poate fi citit aici.

sursa foto: Captură video PRO TV

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Deci politia romana a luat mita de la traficanții de droguri. Oare de ce nu ma mai miră nimic?

    • Partea amuzantă e can DIICOT-ul se aștepta ca polițiștii sa își treacă în declarația de avere mită…:))). Probabil de asta nu sunt cazuri de funcționari publici din cadrul politiei, ANAF (inspecția fiscală) care sa fie anchetați…nu își scriu mită în declarația de avere și astfel nu pot fi depistați.

  2. La operațiune au luat parte brazilieni, spanioli, sârbi, ucrainieni și români.
    Se pare că a mai fost unu’ care-a scos siguranța de la sistemul super-hiper-performant de supraveghere sau o fi călcat pe fir, nu se știe… dar ăla nu se va sufla nici o vorbuliță.

    • +1 Cum credeti voi ca intra atatea tone de droguri in tara de atata timp ? Si inca ceva … Ce s-a intamplat cu cele confiscate in ultimii ani ? Are cineva capacitatea de-a verifica daca inca sunt ‘pe stoc’ ? 🙂 Asta-i lumea in care traim. 🙂 O mare cardasie, toti sunt mana-n mana.

      ” Trebuie sa manance toti ” , e o vorba …

  3. CARE COCAINA ? A FOST FACUTA DISPARUTA!

    A DISPARTUT CA DRAGOMIR, CA ATATIA ALTI INFRACTORI!

  4. Noroc că s-au răsturnat ăia cu barca, că altfel, iar îi prindeau ai noștri….

  5. Miliția frate cu infractorul!
    Dosarul va fi clasat de Parchet.
    Sunt bani si interese rmari.
    Nu va fi descoperit niciodata personajul care care a defectat instalalatia de detectare.
    Parchetul da numele agenților spagari dar de ce nu fac publice numele infractorilor?
    Doar inițialele unuia?
    Se tin ascunde lucrurile chiar de Parchet.

  6. La DIICOT se lucreaza… 🙂

  7. Astia nu au fost capabili sa prinda 20 de amarati din Tandarei care isi duceau copiii la cersit si viseaza sa destructureze carteluri de droguri. Sa-i trezeasca cineva la realitate, ca DIICOT incepe sa fie mult prea penibil. Poate vor sa mai aresteze iarasi „teroristi” de 15 ani care citesc Coranul pe internet…