G4Media.ro

Dosarul completurilor specializate de la Înalta Curte, repus pe rol la CCR:…

Sursa foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Dosarul completurilor specializate de la Înalta Curte, repus pe rol la CCR: Șefa instanței supreme, Cristina Tarcea, a contestat numirea lui Dorneanu ca judecător raportor în cauză și a cerut suspendarea dezbaterilor. Solicitarea i-a fost respinsă

Şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, a cerut miercuri suspendarea dezbaterilor de la Curtea Constituţională privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe completurile specializate în cauze de corupţie, susţinând că trebuie aşteptată o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmite Agerpres.

Pe de altă parte, şefa Instanţei Supreme a contestat numirea preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, ca judecător raportor în acest caz.

De asemenea, Tarcea a spus că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, nu avea calitatea de a depune sesizarea la CCR.

Solicitarea Cristinei Tarcea de suspendare a dezbaterilor a fost însă respinsă de CCR, iar şedinţa continuă.

La începutul şedinţei de la CCR, Tarcea a explicat că mai multe instanţe din ţară au sesizat CJUE cu privire la competenţa Curţii Constituţionale de a lua o decizie în legătură cu modalitatea de compunere a instanţelor.

Astfel, a arătat Tarcea, prin încheierea din 22 aprilie 2019, un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a adresat CJUE următoarea întrebare: „Art. 19 alin 1 din Tratatul privind UE trebuie interpretat în sensul că se opune adoptării unei decizii de către un organ exterior puterii judecătoreşti, Curtea Constituţională a României, care să aprecieze asupra modalităţii compunerii unor completuri de judecată, cu consecinţa creării premiselor necesare admiterii unor căi extraordinare de atac împotriva hotărârilor judecătoreşti definitive pronunţate într-un interval de timp?”.

De asemenea, printr-o altă încheiere din 13 mai 2019, un alt complet de 5 judecători de la Instanţa supremă a sesizat CJUE cu întrebarea: „Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, articolul 19 alineatul (1) din acelaşi tratat şi articolul 47 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene trebuie interpretate în sensul că se opun intervenţiei unei curţi constituţionale (organ care nu este, potrivit dreptului intern, instanţă de judecată) cu privire la modalitatea în care instanţa supremă a interpretat şi aplicat legislaţia infraconstituţională în activitatea de constituire a completurilor de judecată?”.

Preşedintele ÎCCJ a mai spus că mai este o sesizare a Curţii de Apel Bucureşti trimisă la CJUE, iar una dintre întrebări este: „Principiul supremaţiei dreptului european se opune unei reglementări interne care să permită unei instituţii politico-jurisdicţionale, precum Curtea Constituţională, să înfrângă prin decizii nesupuse unei căi de atac principiul raporturilor juridice?”.

„În acest context, având în vedere faptul că pe rolul CJUE se află trei întrebări prealabile care vizează compatibilitatea competenţelor Curţii Constituţionale de a stabili cu privire la modalitatea de compunere a instanţelor care fac parte din sistemul judiciar, vă rugăm să dispuneţi suspendarea cauzei până când se va pronunţa CJUE”, a cerut Tarcea.

Pe 25 martie, Florin Iordache anunţa că a sesizat CCR privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă pe tema completurilor specializate de la ÎCCJ. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele de atunci al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile către Florin Iordache, iar scopul acțiunii a fost anularea condamnării în primă instanță a fostului lider PSD în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. CCR a amânat însă în mai multe rânduri pronunțarea unei decizii, iar pe 27 mai Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în respectivul dosar la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, fiind încarcerat în aceeași zi la Penitenciarul Rahova.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Cred ca vor amana din nou, insa cauta un alt motiv decat cel pe care li-l prezinta dna Tarcea. Sa avizeze aruncarea in aer si a completelor de 3 judecatori de la ICCJ, ar insemna sa dinamiteze incercarea danciloaii de cosmetizare a psd-alde, care se petrece asiduu de la 26 mai incoace.

  2. Tare ma tem ca haita PSD-ista formata din Dorneanu, Stan, Deliorga &Co vor mai planta o bomba la radacina justitiei, deja facuta harcea-parcea.
    Daca o sa-i dea dreptate lui Dragnea se va isca un scandal imens.
    Parerile „specialistilor” par a fi impartite.
    Unii sustin ca Dragnea ar putea fi eliberat, altii spun ca nu.

    Vom vedea.

  3. Nu vă este destul de clar de ce dosarul a fost preluat de acest dorneanu?! Oare nu este clar ce trebuie să se decidă? de ce au fost numiți la CCR toți slugoii, vezi, dorneanu, Enache, deliorga sau stan pățitul? Tocmai pentru a face toate mizeriile necesare acestui așa-zis partid, falanga fostului PCR. Atâta timp cât se grăbesc, atâta timp cât sunt foarte porniți, nu este evidentă decizia? Mi se pare că, măcar în contextul actual, această Curte are prea multă putere, putând să facă și să desfacă chestiuni de justiție penală, influențând indiscutabil actul de justiție. Nu cumva se urmează o cale deja bătătorită? cum vă imaginați că unii precum cei enumerați pot decide rațional? să fim serioși! este strigător la cer în privința a ceea ce a făcut și face Curtea Constituțională, care nu activează în folosul Constituției și a României, ci în interesul unora din psd și a infractorilor din rândurile sale. Practic, ce se decide în instanța judecătorească, pe bază de probe, vine această instanță și desfințează după bunul plac. Din păcate, CCr-ul, cel puțin în ultima perioadă de timp, a devenit una dintre instituțiile amatoare, care își bate joc de tot ce înseamnă Constituție și lege în România. Sincer, fără îndoială, mă aștept la o decizie favorabilă pentru infractori, dacă ar fi altfel, chiar ar fi o mare surpriză! de la unii precum dorneanu, Enache, deliorga sau stan, sincer, nu mă aștept la nimic bun! doar nu au fost trimiși acolo pentru a judeca drept, ci dimpotrivă, altfel ar fi propus niște persoane fără cusur, nu-i așa?!

  4. Nu rateaza astia momentul.E iulie,canicula,lumea in concediu,Europa cu alegerile,scheletii scosi la vedere…..