Dosarul de corupție al soțului Giorgianei Hosu: Președintele Iohannis aruncă la CSM răspunderea, deși la numirea acesteia ca șef DIICOT a ignorat avizul CSM
Președintele Klaus Iohannis a refuzat să-și asume o poziție legată de situația șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, al cărei soț este judecat pentru corupție, iar DNA a cerut azi pedeapsa cu închisoarea pentru patru capete de acuzare. Întrebat de G4Media.ro într-o conferință de presă care e poziția sa față de această situație unică în UE, Iohannis a spus de trei ori că e apanajul CSM să facă o analiză a situației.
De remarcat însă că, atunci când CSM a avizat negativ numirea Giorgianei Hosu la șefia DIICOT, președintele Iohannis nu a ținut cont de aviz, numindu-l ”superficial”.
Când reporterul G4Media.ro l-a întrebat de ce în cazul fostului șef DIICOT, Felix Bănilă, a cerut demisia fără să mai aștepte analiza CSM, președintele Iohannis a spus ”Mulțumesc”.
G4Media.ro: Dl Liviu Vasilescu a trebuie să demisioneze după intâlnirea cu interlopii, deși a fost un ordin, pentru a salva prestigiul insitutției. Dacă doamna procuror șef DIICOT, Hosu, care se întâlnește și dânsa acasă cu un inculpat în dosar de corupție, soțul său, pentru care DNA a cerut azi condamnare, trebuie să demisioneze? Mai ales că pe 15 septembrie va fi pronunțat verdictul în primă instanță.
Iohannis: E bună întrebarea, sunt convins că va fi analizată speța la CSM și vom primi un răspuns autorizat.
G4Media.ro: Dar care e poziția dvs?
Iohanis: Părerea mea e că CSM va da un răspuns
G4Media.ro: Dar nu vă asumați totuși o poziție ca președinte? Totuși dvs. ați semnat decretul de numire în funcție.
Iohannis: Eu ca președinte nu am instrumente să analizez precum CSM
G4Media.ro: Dar în cazul lui Felix Bănilă ați cerut demisia, fără să mai așteptați poziția CSM.
Iohanis: Mulțumesc
Context: Procurorul de ședință al DNA a depus concluzii de condamnare în cazul fostului polițist Dan Hosu, soțul șefei DIICOT, pentru trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea de informații nedestinate publicității și dare de mită, la ultimul termen al procesului de corupție de la Tribunalul București, care a avut loc ieri, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare. Pronunțarea în primă instanță va avea loc pe 15 septembrie 2020.
Acuzațiile aduse fostului polițist Dan Hosu, soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu
Dan Hosu, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate a IGPR, a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017 pentru trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și dare de mită.
Alături de el, au mai fost trimiși în judecată Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administrație al Carpatica Asig Sibiu, un alt polițist, Cătălin Marian Cataramă, și patronul unei firme, Ion-Sorin Tatu.
Soțul șefei DIICOT este acuzat că ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influențeze deciziile de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obțină avizul pentru numirea în funcția de președinte al CA al Carpatica Asig, dar și pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societății de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.
Spre exemplu, Carabulea ar fi urmărit ”să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a Carpatica Asig, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
108 comentarii