G4Media.ro

Dosarul de corupție în care Vasile Blaga fusese achitat în primă instanță,…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Dosarul de corupție în care Vasile Blaga fusese achitat în primă instanță, retrimis la judecare la Tribunalul București

Curtea de Apel București a trimis la Tribunalul București pentru rejudecare dosarul de corupție în care europarlamentarul PNL Vasile Blaga fusese achitat chiar de tribunal, potrivit minutei de pe site-ul instanței.

Curtea de Apel a admis apelul făcut de procurori la decizia Tribunalului.

  • Minuta ședinței: 1240/3/2017 Decizia penală nr. 710/A din data de 23.07.2020. Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 2198/30.10.2017, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 1240/3/2017. Desfiinţează în integralitate sentinţa apelată şi trimite cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 23.07.2020

Acuzațiile aduse de DNA lui Vasile Blaga. Dosarul lui Blaga a fost instrumentat de celebrul fost procuror DNA Mircea Negulescu zis Portocală. Judecătoarea Cipariu a dispus achitarea lui Blaga pe litera 16 alineatul 1 Cod de procedură penală, ceea ce – în lumea juriștilor – înseamnă cea mai rușinoasă achitare pentru un un procuror.

Achitarea a fost dispusă, deși Negulescu a venit cu două denunțuri, al lui Gheorghe Ștefan (zis Pinalti) și al lui Horațiu Berdilă de la compania IT Romsys. De altfel, Pinalti a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit 3 ani de închisoare după ce a recunoscut că a intermediat șpaga primită de Blaga de la Berdilă. Vezi aici.

Potrivit rechizitoriului, Pinalti a recunoscut că a intermediat partea cea mai consistentă, de 500.000 de euro, din mita totală de 700.000 de euro pe care ar fi primit-o Blaga ca să îl ajute pe Berdilă de la Romsys să câștige contracte IT cu Transelectrica și Transgaz.

Înţelegere secretă. Procurorii susţin că, în 2009, în cadrul PDL, a existat o înţelegere între lideri – secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan – în sensul obţinerii de bani pentru partid.

”Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică unor firme dispuse să ”cotizeze” pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, suspectul Ştefan şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană’, precizează DNA în rechizitoriu.

Udrea, audiată în dosar. Procurorii susţin că Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga au convenit să îl numească la şefia Transelectrica pe Horia Hăhăianu, prin intermediul ministrului Economiei e la acea vreme, Ion Ariton. Atât Ariton, dar mai ales Gheorghe Ştefan sunt apropiaţi şi de Elena Udrea. De altfel, Udrea a fost şi ea audiată în dosar.

Hăhăianu de la Transeletrica ar fi fost de acord să finanţeze PDL. El ar fi fost dispus să contribuie – indirect – la finanţarea PDL cu bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică unor diverse societăţi indicate.

‘În perioada 2011 – 2012, Gheorghe Ştefan l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei (Florin Muntean de la Transgaz -n.r.), se urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională, prin licitaţii trucate, cu firma suspectului Berdilă ( Romsys – n.r.), acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor’, susţin procurorii.

Potrivit DNA, în perioada 2011 – 2012, Gheorghe Ştefan i-ar fi garantat lui Horia Hăhăianu că va fi menţinut în funcţia de conducere la Transelectrica dacă vor fi atribuite Romsys, companie reprezentată de Berdilă, contracte de achiziţii servicii şi produse IT.

Comisioane între 10 şi 25 % din contracte. Pinalti ar fi primit 25.000.000 de lei. ”În paralel, Ştefan i-a promis lui Berdilă că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar, în schimb, a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei. Primirea în mod repetat de către suspectul Vasile Blaga, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Gheorghe Ştefan a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare”, mai arată DNA în rechizitoriu.

Blaga a fost plasat sub control judiciar în acest dosar și a demisionat de la conducerea PNL. În septembrie 2016, Vasile Blaga a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zie. El a demisionat din funcţia de copreşedinte al Partidului Naţional Liberal şi coordonator al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

”În urma acuzaţiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate. Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL şi a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac. Ca atare, voi acţiona în consecinţă şi îmi depun demisia din funcţia de copreşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an”, a declarat atunci Vasile Blaga.

Foto: Vasile Blaga (InquamPhotos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. hai cu spalarea si a acestui politruc PNL, Predoiu isi face treaba de minune, Toader si Dragnea ar fi invidiosi pe asa eficienta, cad pe banda rulanta acuzarile la adresa tuturor politrucilor si a spagarilor

    • Nu stii sa ciesti? Tocmai ai fost anuntat ca dosarul lui Blaga merge la rejudecare. Clasarea dosarului a fost anulata.

    • Eu stiu sa citesc dar tu nu prea stii sa citesti printre randurile scrise de mine care scoteau in evidenta faptul ca dupa toate rejudecarile apelurile etc acuzatul scapa intr-un fel sau altul. Din fericire pentru tine analfabetismul functional are tratament daca mai treci pe la scoala

    • @madmax:
      Desteapta chestie sa dezgropi un dosar ca sa il judeci si sa-l achiti pe inculpat ! :))))

      PS. Te rugam doar sa lasi pauze mai mari intre randurile pe care le scrii ca sa putem sa iti intelegem scrisul ! :))))))))))))))))))))

  2. Stiri pe surse de la “Nufarul”: dosarul va fi clasat la cererea DNA pentru ca procurorul care a anchetat cazul nu este….credibil.

  3. Aloooo… acest dosar e facut de Portocala ! Ori de cate ori o sa fie judecat si rejudecat, solutia este de achitare. Portocala a diatrus toate dosarele in care a lucrat

  4. Caporalul nu putea fura fara OK-ul comandantului.

  5. La câte mizerii a făcut acest bandit ar trebui să înfunde pușcărie ca berilă, dar va fi exonerat de vină de cârpele slugoiului. Lucrează acești nemernici cu o eficiență draconică, clasarea dosarului 10 august, vor urma și restul, cu atât mai mult dacă dosarele au fost instrumentate de procurori mizerabili precum „porto”! Vasâle Blaga, acest „ilustru” gunoi reprezintă România la Bruxelles, iar noi vrem să fim credibili la nivelul Uniunii Europene, hai să fim serioși! Locul acestui escroc era și este la pușcărie și nu într-o astfel de poziție, dar justiția noastră de rahat cam așa funcționează. Niciodată nu voi mai ține partea acestor magistrați de doi bani, prietenii de nădejde ai tuturor borfașilor aflați în fruntea statului. Vasâle coruptule, pușcărie îndelungată, deși nu o să ai parte de ea, cu o astfel de justiție mizerabilă, stai liniștit, sentințele nu-ți vor fi defavorabile, porcule!

  6. Îl curăță Codruța în parchetul european!!!Doar ea a fost șefa lui Portocală și l-a nominalizat ca fiind unul din procurorii de elită!!!Iar de Blaga….doar își ia salariul din parlamentul european!!!Ati auzit ceva pentru România propus de acest individ….iar în țară, a dezvoltat doar agresivitatea angajaților MAI!!!!

  7. Si dupa ce Corpul de control de la guvern a verificat in amanunt Transelectrica pentru perioada 2016-2018 si au descoperit demult dezastrul putem spune cu convingere ca ne bagam p-la in gura lui Rusu si a marionetelor lui care au produs grave prejudicii institutiei ce au lasat urmari pana azi. Grupul de interlopi cu capetenia Rusu cocoțat pe spinarile unora cu funcții importante a actionat nestingherit din 2012 si pana in 2018 pornind de la contracte cu amenintari si santaj si terminand cu angajari de personal pe metoda cunostinte si relatii sau bani la plic. Multi posibili inculpati retrasi la pensie linistiti care inca trag sfori pentru marionetele ramase in sistem.