G4Media.ro

Dosarul de evaziune și spălare de bani al patronului Mediafax, Adrian Sârbu,…

sursa foto: InquamPhotos George Calin

Dosarul de evaziune și spălare de bani al patronului Mediafax, Adrian Sârbu, retrimis la Parchet de Înalta Curte / Cazul a stat în cameră preliminară 4 ani, deși durata legală e de maxim 60 de zile

Judecătoarele de cameră preliminară de la Înalta Curte, Elena Barbu și Cristina Eleni Marcu, au restituit la Parchetul general dosarul de evaziune și spălare de bani al patronului Mediafax, Adrian Sârbu, potrivit deciziei instanței.

Sentința este definitivă. În plus, judecătoarele au anulat și raportul de expertiză financiar contabilă judiciară prin care a fost stabilit prejudiciul uriaș de 14 milioane de euro.

Vezi mai jos sentința ÎCCJ:

”I. Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Sârbu Adrian, Bălan Eugenia, Cozac Daniela şi SC Mediafax Group SA – prin Lichidator Judiciar KPMG Restructuring SPRL în calitate de inculpată, persoană responsabilă civilmente şi parte civilă împotriva încheierii din data de 24 iunie 2019 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr.(…), pe care o desfiinţează în parte, sub aspectul respingerii cererilor şi excepţiilor formulate de inculpaţii Sârbu Adrian, Bălan Eugenia, Cozac Daniela şi SC Mediafax Group SA – prin Lichidator Judiciar KPMG Restructuring SPRL în calitate de inculpată, persoană responsabilă civilmente şi partea civilă.

Rejudecând în aceste limite, în baza art. (…) Cod procedură penală, constată nulitatea raportului de expertiză financiar contabilă judiciară şi a suplimentului la raportul de expertiză financiar contabilă judiciară, întocmite de expert contabil Şanta Valer în dosarul nr. 332/P/2014 (…) şi dispune excluderea acestora din dosar. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate.

II. Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Sârbu Adrian, Bălan Eugenia, Cozac Daniela, Petrovici Liana şi SC Mediafax Group SA – prin Lichidator Judiciar KPMG Restructuring SPRL, în calitate de inculpată, persoană responsabilă civilmente şi parte civilă împotriva încheierii din data de 18 noiembrie 2019 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. (…), pe care o desfiinţează.

Rejudecând, în baza art. (….) Cod procedură penală constată că rechizitoriul a fost neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termenul prevăzut de art. (…) Cod procedură penală.

Constată nulitatea ordonanţelor privind îndreptarea erorilor materiale, dispuse de procuror în temeiul art. (…) Cod procedură penală, în dosarul nr. 332/P/2014, în data de 27 septembrie 2019.

Constată nulitatea ordonanţei privind remedierea neregularităţilor şi menţinerea dispoziţiei de trimitere în judecată, dispusă de procuror, în temeiul art. (…) Cod procedură penală, în dosarul nr. 332/P/2014 în data de 30.09.2019.

Constată că neregularităţile stabilite prin încheierea din 24 iunie 2019 atrag imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii în ceea ce priveşte trimiterea în judecată a inculpaţilor:

– Sârbu Adrian, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la delapidare în formă continuată (…) şi de spălare de bani în formă continuată (…);

– Petrovici Liana, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată (….).

Dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Menţine dispoziţiile încheierii din 18 noiembrie 2019, referitoare la cheltuielile judiciare. Cheltuielile judiciare avansate de către stat în contestaţie rămân în sarcina acestuia. Onorariul cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii – inculpaţi Chiş Gheorghe Dragoş, Dinu Sorin Nicolae şi Grădinaru Dragoş în sumă de câte 627 lei fiecare, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 5 august 2020”, este decizia de azi a ÎCCJ.

Inițial, pe 19 noiembrie 2019, după 3 ani de cameră preliminară, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că toate probele din dosarul Mediafax au fost legal administrate şi au dispus începerea judecăţii.

Prejudiciul din acest dosar este de 14 milioane de euroVezi detalii aici.

În acest caz, Adrian Sârbu a fost arestat timp de 4 luni, între februarie și mai 2015.

Codul de procedură penală spune la articolul 343 că ”durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanță”.

Cine sunt cele 2 judecătoare. Judecătoarele Elena Barbu şi Eleni Cristina Marcu au fost promovate la începutul anului la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) de către Secţia pentru judecători a CSM. Ele au fost selectate de o comisie de examinare din care a făcut parte şi fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, după cum a dezvăluit G4media.ro aici.

Judecătoarea Eleni Marcu a fost vicepreşedintă a Curţii de Apel Constanţa şi a semnat scrisoarea şefilor de instanţe care au condamnat protestele magistraţilor împotriva modificărilor operate de PSD-ALDE la legile Justiţiei.

Pe când era şefă interimară a Curţii de Apel Braşov, şi judecătoarea Elena Barbu a semnat scrisoarea împotriva magistraţilor care protestau faţă de modificările PSD-ALDE la legile Justiţiei.

La promovarea la ÎCCJ, cele două judecătoare au beneficiat tocmai de prevederile legilor contestate de magistraţii pe care îi blamau. În plus, chiar judecătoarea Barbu a făcut parte din comisiile de examinare prin care gruparea Savonea din CSM și-a promovat oamenii în funcții de conducere în instanțe.

Forumul Judecătorilor a cerut în ianuarie 2020 Guvernului şi Parlamentului să dispună urgent măsuri legislative prin care concursul de promovare la ÎCCJ să devină unul meritocratic. Forumul Judecătorilor a atras atenţia tocmai asupra concursului organizat de către Secția pentru judecători a CSM, în urmă căruia au fost promovate judecătoarele Marcu şi Barbu.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Foto: Adrian Sarbu (InquamPhotos / George Călin)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Asta ca sa nu cumva sa treaca o zi fara sa ne umplem de greata !

    • Ca sa nu existe nedumeriri : Primul meu comentariu avea in vedere bucata de articol intitulata „Cine sunt cele doua judecatoare” !

      PS. Se mai indoieste oare cineva ca acest dosar nu se va inchide ca urmare a implinirii termenelor de prescriptie privind raspunderea penala a inculpatilor pt infractiunile pt care au fost trimisi in judecata ? Daca da, inseamna ca este un mare naiv !

  2. Asa se protejează securiștii intre ei.

    • +111

    • fratii micula ne-au spoliat de um miliard de euro cu mana asa zisului stat roman (jumatate ei, jumatate dobanda la imprumuturile facute sa le platim)

      cum sa-l condamne pe sirbu pentru 14 milioane de euro evaziune ? ce, astia sunt bani ?

  3. Ziarul Financiar este in Proprietatea Mediafax, ce se scrie acolo de N ani este fie publicitate mascata, fie ineptzii

  4. ha ha ha ha ! ha ha ha ha !
    SCAPA TOTI !

  5. Românii sunt neam de ticăloşi, România e o mizerie de ţară, plină de hoţi, mincinoşi şi trădători, un popor infect şi pe cale de dispariţie.

    • *si dusmanos, ai uitat sa precizezi …

    • @Vladimir Putin e un gunoi – Parca e pacat totusi sa generalizezi… , dar, totusi, cel putin o treime corespunde descrierii, treimea aia manipulatoare de care nu mai scapa Romania… of.

  6. Si cine raspunde pt tergiversarea din camera preliminara(4 ani in loc de 60 zile)?sau legea in cazul asta este interpretabila in sensul ca nu este specificat clar ce fel de zile sunt alea:lucratoare,nelucratoare,jupiteriene,galactice….Aaaa, Observatorul Astronomic din -aici alegeti sau INS ca nu au avertizat pe cine trebuia la ce fel de zile ne raportam si care este lungimea in timp acestora.caz inchis

  7. Spețe ca astea ar trebui predate la „Cultura Civica”, in gimnaziu, elevilor; nu propaganda ieftina cu „cei mai vieji si mai drepti dintre traci.” 💡

    Apropos, pentru romanii mult prea verzi, citatul din Herodot continua asa: „dar au cazut toti la robie sub Darius (…)”.
    Parte pe care o cam scapa din vedere autorii de manuale. Si nu inteleg de ce. 😆 😉 😆

    • Oricum, Herodot se refera la tracii din actuala Dobroge, sanse maxime ca aceia sa fi pierit si sa nu fi avut vreodata treaba cu restul „Dacilor” …

      Istoria se invata ca pe poezie, nu rational, pt. ca nici profesorii nu stiu a gandi.

    • *referea

  8. Până nu revoluționăm parlamentul și senatul tot astfel de mizerii vom înghiți în fiecare zi.
    Avem nevoie de alții ca de oxigen în tot aparatul de stat și în justiție.

  9. Ca sa intelegem de ce uni procurori tot striga sa se desfinteze sectia speciala…….

    • @Muresan – Pai si ce facem daca sectia aia speciala e doar un instrument de a prigonii tocmai magistratii aia care nu vor sa fie manipulati sau nu vor sa cedeze mafiotilor, asa cum s-a si intamplat de altfel?

  10. Răspunderea magistratolor și confiscarea extiinsă

  11. Mare Mafiot. Justitie incompetenta si lasa. Se prescrie. La noi se tot prescrie, ca n-avem oameni cu coloana. Au familii, copii si nu-s sfinti.

  12. acest dosar din cate imi amintesc a mai fost o data intors acum vreo patru ani, ca era prost intocmit. deci ce a fost acum returnat este dosarul deja corectat in 2016. ce intelegem noi de aici? ori ca acest caz e o facatura ca sa-l demoleze pe inculpat, ori ca oamenii care fac justitie in romania sunt un dezastru de incompetență. probabil ambele situatii sunt de luat in calcul. o rusine ca un dosar sa dureze 4 ani ca sa fie returnat a doua oara. pe sarbu a vrut sa-l infunde ponta la vremea cand era premier. a reusit. nu va mai redeveni ce a fost. dupa aia ponta s-a infundat la colectiv. nici el nu va mai redeveni ce-a fost. si uite asa, cine sapa groapa altuia… parerea mea.

  13. „Cazul a stat în cameră preliminară 4 ani, deși durata legală e de maxim 60 de zile.”

    Pensiile SPECIALE ale magistratilor, CUM STAU?!
    Stau bine, sunt de 14 ORI mai mari decat Pensiille pe care acestia le-ar fi primit pe Principiul Contributivitatii!!!
    https://www.economica.net/pensii-de-serviciu-magistrati-piloti-parlamentari-diplomati-2020_188064.html
    Stau bine, nu??!!!!

  14. pai lui nevoita i-a sters teodorovici o datorie de cateva zeci de milioane de euro. a dat cu amnistia fiscala de nu s-au mai vazut.
    la domnu sirbu nu s-a putut ?
    credeti ca nevoita a fost singurul caruia i-au fost sterse datoriile ?

    ciorbea nu a platit impozite 10 ani. credeti ca a fost singurul ?

  15. Greață… greață… greață!!! Nu ne mai facem bine!

  16. În Codul de procedură penală scrie 60 de zile, dar când „clientul” se numește Adrian Sârbu, 60 de zile devin 4 ani.

  17. este absolut necesara desfiintarea sectiei acelea ancheteaza magistratii pentru ca ea aduce atingere actului de justitie!

    ca de altfel, din cauza ei s-a intamplat ce s-a intamplat la Caracal!

    am citat din Cristian Parvulescu si CTP!

    as dori sa-i aud pe aceste faruri ale constiintei nationale luminandu-ma in acest caz!

    • @stefan cel mic, mic de tot – Cand sectia speciala e instrument folosit de grupari mafiote din justitie (gen gruparea Savonea), da, trebuie desfiintata… Sectia speciala e in functiune, sa-mi spui si mie ce a facut pana acum, concret? Cate cazuri de reale de magistrati corupti a rezolvat… Din cate stiu, a fost foarte „ocupata” sa o rezolve pe Kovesi…

  18. !kafka

    iau drept adevar ce spuneti ca nu a rezolvat nici un caz!

    iau de adevar ce spuneti, ca a fost un instrument politic!

    dar avem o problema cu magistratii astia de care se face vorbire aici!

    pai nu este cazul ca sectia in cauza sa se ocupe de acesti magistrati? si cati or fi in aceeasi situatie? nu ar trebui sa avem un ac de cojocul lor?

    adica dumneavoastra spuneti, bravo magistratilor, faceti in continuare nedreptati ca nu se leaga nimeni de voi! minunata constiinta civica aveti!

    cat o priveste pe doamna Kovesi mi-am mai spus parerea: intr-o tara in care s-a furat si s-au facut bani negri timp de 30 de ani, doamna Kovesi nu a gasit nici un antreprenor din occident, repet nici unul, nici o afacere necurata a vreunui afacerist occidental, exportator de chibrite sau de ata de cusut!

    toate relele au fost facute numai de antreprenorii romani!

    proverb: nu e nebun ala care, atunci cand arunca cu pietre, loveste doar anumite geamuri si niciodata altele!

    Daca va bucura afirmatia: doamna Kovesi a stiut ce face, dovada ca este acum unde este!

    problema domniei-sale este de alta natura ..cum arata zeita justitiei la facultatea de drept? legata de ochi! Doamna Kovesi a inteles ca in anumite tipuri de cazuri trebuie sa se lege la ochi!

    asta a vrut sa inteleaga domnia-sa cand privea respectiva sculptura!