G4Media.ro

Dosarul filajului la magistrați și jurnaliști, clasat a treia oară: Paparazzi nu…

sursa foto: Pexels

Dosarul filajului la magistrați și jurnaliști, clasat a treia oară: Paparazzi nu au înregistrat conversații private, ci frânturi de conversații private

Procurorul Corina Bălănescu de la Parchetul Curții de Apel București a clasat pentru a treia oară dosarul filajului la magistrați și jurnaliști, potrivit ordonanței de clasare consultate de G4media.ro.

Soluția de clasare a vizat infracțiunea de violare a vieții private. Or, a concuzionat procurorul, nu s-ar fi încălcat viața privată din punct de vedere penal atunci când paparazii au filmat și fotografiat întâlnirea unor magistrați cu jurnaliști la un restaurant bucureștean pe motiv că aceștia nu au înregistrat conversații private, ci frânturi de conversații private.

Foto: fragment din ordonanța de clasare / Sursa: G4media.ro

În aceste condiții, concluzionează procurorul, faptele reclamate ar trebui analizate doar din perspectiva răspunderii civile delictuale.

Context. În seara zilei de 20 februarie 2020, magistrații Horațiu Radu (adjunct al procurorului general la acea dată, candidat pentru funcția de procuror general al României), Răzvan Păștilă (judecător la Tribunalul Ilfov) și jurnaliștii Alex Costache (G4media.ro/Știrile TVR) și Cosmin Savu (România, te iubesc!, Știrile Protv) sărbătoreau ziua de naștere a procurorului Horațiu Radu într-un restaurant bucureștean.

A doua zi, pe 21 februarie 2020, RTV a difuzat imagini de la petrecerea respectivă prezentând lucrurile drept un veritabil complot pentru numirea procurorului general al României, o ”bombă de presă, linșajul din justiție, întâlnire conspirativă la șpriț, întâlnire conspirativă între magistrați și jurnaliști, rețeaua deontologii surprinsă în plin complot, dovada clară că roțile justiției subterane sunt în cârdășie cu deontologii din presă, filmări nocturne cu magistrații care au vrut să pună monopolul pe parchete”, potrivit documentelor din ancheta penală.

Procurorul Horațiu Radu, pe atunci adjunct al procurorului general, candidase pentru funcția de procuror general al României, dar nu a fost selectat, ci a fost preferată procuroarea Gabriela Scutea de către ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și de către președintele Klaus Iohannis.

Imaginile de la RTv au fost preluate de evz.ro – care a publicat un veritabil raport de filaj, pe ore, inclusiv de la toaletă, din seara întâlnirii dintre magistrați și jurnaliști -, de către luju.ro și gandul.ro.

Aceste publicații, printre care inițial s-a numărat și Antena 3, au alimentat în cursul procedurii de selecție a procurorului general teza unui complot între magistrați și jurnaliști cu scopul de a impune numirea procurorului general al României.

Inițial, dosarul filajului a fost deschis de procurorul militar Bogdan Pîrlog. Acesta investiga inclusiv posibila implicare a unor servicii speciale în operațiunea de filaj. Procurorul Pîrlog a documentat prezența la locul filajului a unui autoturism aparținând unui fost ofițer SRI. Dosarul deschis de procurorul militar Bogdan Pîrlog a fost infirmat de procurorul general al României de atunci, Gabriela Scutea, și transferat la DIICOT.

Procurorul Robert Fleckhammer de la DIICOT a anchetat aproape un an dosarul, l-a clasat, însă deciza de închidere a fost infirmată de șefa interimară a DIICOT, Oana Pâțu, și de către instanță, sub aspectul infracțiunilor de hărțuire și violare a vieții private.

Dosarul a fost preluat de Parchetul Curții de apel București. Procuroarea Viviana Ciucă a emis o primă soluție de clasare, Judecătoria Sectorului 2 a infirmat soluția, dosarul a fost redeschis de către procuroarea Corina Bălănescu, care – într-un final – a emis cea de-a treia soluție de clasare.

Ancheta a stabilit că 11 persoane au fost implicate în de supraveghere a magistraților și jurnaliștilor. Potrivit documentelor din dosar, printre cele 11 persoane implicate, 7 erau angajate ca jurnaliști cu drepturi de autor la trustul de presă Gandul Media Network SRL și alte două ca fotografi-paparazzi. E vorba de Dan-Andrei Năstase, Vlad-Eugen Dragomir, Dragoș Dumitru, Iulian-Adrian Frunză, Florin State, Alexandru-Marius Ioniță, Florin-Cătălin Guță, Costin-Ionuț Radu, Vasile Grigoraș. Alte două persoane, două femei, erau prietene ale angajaților Gandul Media Network.

Unul dintre așa-zișii jurnaliști, Vlad-Eugen Dragomir, a fost polițist de frontieră și a venit la locul operațiunii cu un autoturism împrumutat de la Ionuț-Gabriel Olaru, un fost ofițer SRI, patron al unor firme de detectivi particulari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...