G4Media.ro

Dosarul Mineriadei: Ministerul de Interne, SRI și Complexul Energetic Hunedoara ar putea…

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Dosarul Mineriadei: Ministerul de Interne, SRI și Complexul Energetic Hunedoara ar putea plăti despăgubiri către victime / Părțile vătămate solicită sute de milioane de euro / Parchetul nu a pus sechestru pe averea inculpaților

Parchetul militar nu a instituit măsuri asigurătorii pe averea inculpaților timiși în judecată în Dosarul Mineriadei, fostul preşedinte al României Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi alţi inculpaţi, se arată în rechizitoriul din dosarul Mineriadei retrimis pe masa instanței.

”H. MĂSURI ASIGURĂTORII

În cauză, nu au fost luate sau solicitate măsuri asigurătorii.

I. MĂSURI PREVENTIVE

În cauză, nu au fost luate sau solicitate măsuri preventive”, se arată în rechizitoriu.

În schimb, la cererea victimelor, procurorul militar Daniela Dediu a introdus în procesul penal în calitate de părți responsabile civilmente mai multe instituții, SRI, MAI și Complexul Energetic Hunedoara, astfel încât, în cazul unui verdict definitiv de condamnare, victimele să fie despăgubite de aceste instituții.

”Prin ordonanța din data de 23.08.2024, s-a dispus:

1. Introducerea în procesul penal în calitate de părți responsabile civilmente a următoarelor: Ministerul de Interne; Serviciul Român de Informații; Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA”, se arată în rechizitoriul consultat de G4Media.

O parte dintre victime a cerut introducerea în procesul penal ca părți responsabile civilmente și a altor instituții precum:

”Guvernul României, Administrația prezidențială, MAPN, Ministerul Transporturilor, Jandarmeria Română, Televiziunea Română, Liga Sindicatelor Miniere, Școala de Poliție Băneasa, Direcția Generală de Protecție Internă (fost UM 0215 București), Inspectoratul General al Poliției Române, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București (fost UM 0575 Măgurele), Jandarmeria Română, Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Economiei (succesor/continuator al Ministrului Minelor, Petrolului și Geologiei), Primăria Mun. București, Partidul Social Democrat, Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România (CNSRL Frăția), Ministerul Justiției”, dar cererea a fost respinsă.

Pe cale de consecință, în eventualitatea unui verdict definitiv de condamnare, MAI, SRI și Complexul Energetic Hunedoara ar putea plăti despăgubiri către victime.

Peste 800 de victime și urmași ai victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990 solicită despăgubiri de sute de milioane de euro.

Spre exemplu, una dintre victime solicită despăgubiri de „500.000 de euro și rentă viageră echivalent al unei pensii medii, respectiv titlul de «victimă a mineriadei din 1990»”, potrivit rechizitoriului.

O altă victimă a solicitat ”suma dorind a o stabili judecătorul, ţinând cont de trauma pe care a suferit-o şi de pagubele produse (suma de 200 lei ridicată, valoarea ţigărilor şi a lanţului din aur)”.

O altă victimă a cerut ”20000 lei vechi și 700 mărci germane, plus dobânda legală daune materiale și 250.000 euro”.

Alte victime au solicitat:

  • ”suma de 10.000.000 euro și acordarea unei pensii lunare deoarece, din cauza bătăilor primite, nu a mai putut să muncească”
  • „ suma de 2.000.000.000 lei; Menţionează faptul că doreşte să beneficieze de o pensie ca urmare a evenimentelor din iunie 1990, «Mineriada»”
  • ”suma de 600.000.000 euro”
  • ”suma de 15.000 euro/an, respectiv suma totală de 480.000 de euro”
  • ”suma de 5.000.000 euro pentru zece zile în care a fost privat de libertate, cu suma de 10.000.000 euro reprezentând daune morale, cu suma de 5.000.000 euro reprezentând daune pentru întârzierea soluţionării dosarului”
  • ”suma de 5.000 euro, reprezentând contravaloarea autoturismului marca BMW distrus”
  • ”o pensie pe care să o primească lunar”
  • ”suma de 10.000 euro, sub rezerva suplimentării ulterioare a acestei sume”, se arată în rechizitoriu.

Context. Pe 2 aprilie 2025, procurorii militari au trimis din nou în judecată dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, fostul premier, Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu, ex-director SRI, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet la premierului Petre Roman, Miron Cozma, fost lider al minerilor, şi alţi inculpaţi au fost deferiţi justiţiei pentru infracţiuni imprescriptibile împotriva umanităţii.

Procurorii militari acuză fosta conducere a României din 1990 că au reprimat manifestanţii anti-comunişti din Piaţa Univerităţii şi au chemat minerii. În urma violenţelor, 4 persoane au fost ucise, 1.300 au fost rănite şi alte 1.200 de oameni au fost reţinuţi ilegal. Dosarul a mai fost trimis în judecată în 2017, dar 3 ani mai târziu a fost restitut la Parchet de Înalta Curte. Parchetul militar a refăcut ancheta şi a retrimis dosarul în judecată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Asa da, corect! Sa plateasca fraierii pentru mizeriile lui Iliescu si lui sa ii dam casa de protocol zici!