Dosarul Nordis: Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au fost reținuți, iar procurorii propun arestarea preventivă pentru 30 de zile / Ioana Băsescu și Andreea Cosma, cercetate sub control judiciar / 71 de milioane de euro ar fi fost delapidate
Laura Vicol și soțul său, acționarul principal al Nordis, Vladimir Ciorbă au fost reținuți luni seara, iar procurorii vor cere marți, în instanță, arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestora și a încă 9 persoane cercetate în dosar. Ioana Băsescu și Andreea Cosma, notari implicați în tranzacțiile Nordis, au fost puse sub acuzare și sunt cercetate sub control judiciar. Procurorii îi acuză pe liderii presupusului grup infracțional că au delapidat 71 de milioane de euro din banii clienților.
Procurorii DIICOT au făcut luni 65 de percheziții în România și Monaco în dosarul Nordis, potrivit unui comunicat de presă.
DIICOT a anunțat marți, într-un comunicat de presă, că 11 persoane (7 bărbați și 4 femei) au fost reținute, iar două sunt cercetate sub control judiciar. Față de persoanele reținute, procurorii vor solicita marți, în instanță, arestarea pentru 30 de zile.
La perchezițiile efectuate luni au fost ridicate peste 50 de sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri și hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro și alte monede, înscrisuri, obiecte de lux (ceasuri, bijuterii și genți ce poartă însemnele unor mărci cunoscute).
Comunicatul DIICOT:
„Urmare comunicatului de presă nr. 1 din 03.02.2025, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
La datele de 3 și 4 februarie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 11 inculpați (7 bărbați și 4 femei) și măsura controlului judiciar față de 2 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate peste 50 de sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri și hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro și alte monede, înscrisuri, obiecte de lux ( ceasuri, bijuterii și genți ce poartă însemnele unor mărci cunoscute), precum și alte mijloace de probă.
Astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.
Actele de urmărire penală au fost realizate cu sprijinul specialiștilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
Activitățile judiciare și acțiunea au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu suportul jandarmilor din Inspectoratul General al Jandarmeriei.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”
Procurorii susțin că liderii presupusului grup infracțional organizat au încasat de la clienți suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro) ca avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier). Fondurile astfel constituite au fost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice, membri ai presupusului grup infracțional organizat, transferuri către persoane juridice, societăți afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar și diverse cheltuieli voluptorii, în suma de aproximativ 346.000.000 lei (69 milioane de eur0) și 2.400.000 euro.
Potrivit unui comunicat transmis, luni, DIICOT acuză că, din 2018, trei dintre suspecți au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput și pus în aplicare un mecanism infracțional complex, constând în promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăți comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienți (cumpărători), delapidarea fondurilor societăților, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor și contractelor de vânzare-cumpărare, evidențierea de operațiuni fictive în contabilitatea societăților controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și stabilirea cu rea-credință a taxelor.
G4Media a scris în 2024 despre faptul că Marcel Ciolacu și lideri ai PSD au efectuat călătorii în interes personal, cu jeturi private, costurile fiind achitate de Grupul Nordis.
Numărul creditorilor persoane fizice și juridice înregistrați în procesul de insolvență al firmei-fanion a Grupului Nordis ajunsese în noiembrie 2024 la 1.200. Decizia de intrare în insolvență a Nordis Management SRL a fost dispusă de un judecător sindic pe data de 7 octombrie 2024, după cum a scris G4Media.
Printre cei mai recenți creditori care apar pe lista părților se numără Vodafone, Țiriac Auto, foștii fotbaliști Adrian Ropotan și Florin Gardoș, fostul europarlamentar USR Vlad Botoș, care menționase într-o declarație de avere achiziția, în 2023, a unui ”studio” de 38 metri pătrați, jurnalistul Robert Turcescu și firma de panotaj outdoor Euromedia Group.
Unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari din România, Nordis Management SRL este o afacere deținută de Emanuel Poștoacă și Răzvan Vladimir Ciorbă, soțul fostei deputate Laura Vicol care, după izbucnirea scandalului legat de acest ansamblu, a demisionat din funcția de șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților și din calitatea de membră PSD.
Nordis Management a intrat în insolvență la începutul lunii octombrie, în ziua în care publicația Recorder a dezvăluit mai multe presupuse abuzuri în relația societății cu clienții care doreau să achiziționeze apartamente în Năvodari, în timp ce alte două firme din grup – Nordis Hotel și Nordis Mamaia – și-au cerut singure intrarea în insolvență, solicitări acceptate de judecătorul sindic de la Tribunalul București la începutul acestei săptămâni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.