G4Media.ro

Dosarul privind accederea lui Tudorel Toader în corpul notarilor a fost clasat…

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Dosarul privind accederea lui Tudorel Toader în corpul notarilor a fost clasat de Parchetul General. Motivul: fapta nu există

Surse judiciare au declarat pentru G4Media.ro că dosarul in rem deschis de procurorii Parchetului General privind intrarea Ministrului Justiției în corpul notarilor a fost închis. Dosarul era deschis in rem, ca urmare a unui denunţ, pentru infracţiunile de abuz în serviciu (prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal) şi folosire a funcţiei pentru favorizarea unei persoane (art. 301 alin. 1 Cod penal).

Motivul închiderii dosarului este acela că fapta nu există. Potrivit legii, doar judecătorii Instanței Supreme trebuie să aștepte un an de la ieșirea din funcția de judecător ICCJ pentru a ocupa un post de notar, nu și judecătorii CCR – adică exact cazul ministrului Tudorel Toader.

De altfel, această explicație a fost dată chiar de ministrul Justiției la ultima sa declarație pe această temă făcută la CSM.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a cerut în data de 10 august admiterea în Uniunea Notarilor Publici, fără examen, la Iaşi, întrucât are calitatea de fost judecător al Curţii Constituţionale. Tudorel Toader a solicitat apoi suspendarea din Uniunea Notarilor pentru a nu se afla în incompatibilitate. Ordinul prin care a fost pusă în aplicare decizia de admitere a solicitării lui Tudorel Toader a fost emis o săptămână mai târziu şi a fost semnat de secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Nicolae Liviu Popa, la data de 20 august.

„Adevărat este că am făcut solicitare de a deveni notar public. În ce bază am făcut solicitarea? În baza legii. Care lege? Legea Curţii Constituţionale, care spune că la încheierea mandatului pentru care a fost numit judecător constituţional, la cerere, fostul judecător se poate face notar sau avocat, evident definitiv, fără examen. Prin urmare, solicitarea către Uniunea Notarilor am făcut-o în baza legii, a acestui articol 69 alineat 4 dintr-o Lege 168 care modifică Legea 47/1992 a Curţii Constituţionale. Am solicitat în acelaşi timp dobândirea calităţii de notar public, în acelaşi timp, repet, şi suspendarea din funcţie; permite legea, legea notarilor, pentru că altfel aş fi intrat în incompatibilitate”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3 la momentul depunerii cererii oficiale.

„Legea privind judecătorii de la Înalta Curte prevede un termen de un an de zile de la pensionare pentru opţiune. Legea Curţii Constituţionale, cum a fost modificată în 2018, nu prevede un astfel de termen. În al doilea rând, este o chestiune prevăzută de lege, un drept prevăzut de lege, care nu presupune nicio marjă de apreciere din partea cuiva. Ai un drept şi atât. Titularul, beneficiarul dreptului poate să solicite sau nu valorificarea respectivului drept, restul sunt discuţii”, a mai spus Toader.

Foto: InquamPhotos

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Lazar nu mai e ce-a fost! Sa vie un „gay”… da’ sa nu stea la coada…

  2. poate nu exista incadrare juridica, ok, nimeni nu a prevazut o asemenea nesimtire. Dar nu este un abuz de putere ?!?

  3. Se vrea notar, dar fără examen. Marele ministru al justitiei îi este frica de un examen. Înseamnă că este un habarnist.