![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2024/08/drum-italia-768x446.webp)
Dosarul unei contaminări uriașe cu „poluanți eterni” ar putea ajunge la un verdict, în primăvară, în Italia / Catastrofa ecologică a expus sute de mii de oameni la ingerarea de substanțe toxice care au ajuns în apele râurilor
Directori ai unor uzine chimice acuzați că au contaminat cu bună știință apa a sute de mii de oameni sunt judecați în Italia, într-unul dintre cele mai mari procese pentru dezastru ecologic din Europa, potrivit unui reportaj France Presse.
Fabrica Miteni de lângă Vicenza (nord-estul Italiei), în prezent închisă, ar fi poluat unul dintre cele mai mari bazine de ape subterane din Europa cu PFAS, cunoscuți drept „poluanți eterni”, deoarece nu se descompun niciodată.
PFAS-urile au fost utilizate în masă începând cu anii 1940 pentru fabricarea straturilor antiaderente, impermeabile și rezistente la pete utilizate pe orice, de la tigăi și umbrele la covoare și ață dentară.
Dar expunerea cronică, chiar și la niveluri scăzute, este asociată cu leziuni hepatice, colesterol ridicat, rezistență imunitară redusă și mai multe tipuri de cancer.
Procesul, care a început în 2021 și ar trebui să ajungă la un verdict în mai sau iunie, implică mai mult de 200 de părți civile.
Matteo Ceruti, un avocat care reprezintă familiile victimelor, a declarat pentru AFP că aceasta a fost „una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din istorie… (cu) până la 350.000 de persoane afectate”.
Mai multe mame și-au unit forțele pentru a forma o asociație după ce au descoperit că ele și apropiații lor aveau aceste substanțe în sânge.
„Cu multă amărăciune, am descoperit că au intrat prin robinetele din casa noastră, prin produsele din grădinile noastre și prin animalele de fermă pe care le creșteam pentru a le oferi copiilor noștri o alimentație sănătoasă”, a declarat pentru AFP Giovanna Dal Lago, mamă a cinci copii.
„A fost un pumn în stomac”, a mărturisit doamna Dal Lago, una dintre reclamantele de la proces. „Cum ar putea o mamă să se gândească că și-a otrăvit copiii fără știrea ei?”
Acuzarea consideră că fabrica Miteni, care producea PFAS din 1968 și a fost exploatată succesiv de trei societăți până la închiderea sa pentru faliment în 2018, a deversat apele reziduale poluate într-un râu. Poluarea s-a răspândit apoi în alte râuri, contaminând o zonă vastă între Vicenza, Verona și Padova.
Cincisprezece directori de la Mitsubishi, International Chemical Investors (ICIG) și Miteni riscă până la 15 ani de închisoare pentru contaminarea solului și a apei pe o suprafață de aproape 200 de kilometri pătrați. De asemenea, reclamanții solicită despăgubiri.
Contactați de AFP pentru a afla cum se vor apăra, avocații lor nu au răspuns.
Contaminarea a fost descoperită în 2013, când Ministerul Mediului a ordonat efectuarea de teste pe râul Po, în cadrul unui proiect european din 2006 care evalua expunerea râurilor la astfel de substanțe chimice.
Dintre toate râurile studiate, râul Po avea cele mai mari concentrații ale unui PFAS specific numit PFOA, o substanță cancerigenă cunoscută. Investigațiile ulterioare au identificat Miteni ca fiind sursa.
La momentul respectiv, nu existau praguri în Italia sau în Europa pentru nivelurile de PFAS din apa potabilă, conform unui raport regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Potrivit regiunii Veneto, autoritățile naționale de sănătate au considerat că nu există niciun „risc imediat pentru populație”, dar au recomandat ca apa să fie tratată și să fie instalate filtre.
Vincenzo Cordiano, un specialist în cancer și sânge care profesează în regiune, a început să observe rate de cancer mai mari decât media în rândul pacienților din zonă.
Membru al Societății Internaționale a Medicilor pentru Mediu (ISDE), acesta era la curent cu un caz foarte mediatizat de poluare cu PFAS în Statele Unite.
Acesta este motivul pentru care a fost îngrijorat să vadă „o recrudescență a bolilor care ar putea implica aceste molecule”, a declarat el pentru AFP. În statisticile regiunii, el a observat, de asemenea, un număr mai mare de decese, cazuri de „mortalitate excesivă care ar putea fi explicată prin PFAS”.
Această descoperire a declanșat o mișcare de protest condusă de „Mamans against PFAS” (Mamme No PFAS), din care face parte Giovanna Dal Lago.
Ea însăși nu are încredere în filtrele instalate pentru a capta toate substanțele chimice. „Încă suntem îngroziți să bem apă de la robinet acasă”, spune ea.
Pentru Greenpeace Italia, de asemenea parte civilă în proces, eșecul de a curăța amplasamentul fabricii Miteni înseamnă că aceasta „continuă să polueze” regiunea. În plus, lipsa testării regulate a alimentelor cultivate și a animalelor crescute în zonă ar putea masca o contaminare mult mai amplă.
Greenpeace și Mamme No PFAS au îndemnat autoritățile regionale să efectueze teste și să publice rezultatele, dar suspectează că, procedând astfel, aduc prejudicii sectorului agricol și exporturilor sale, care variază de la prosecco la brânză.
„Nu avem o imagine clară a contaminării produselor alimentare care provin din aceste zone”, a deplâns expertul în poluare al Greenpeace, Giuseppe Ungherese, într-un interviu acordat AFP.
„Lipsa controalelor ar putea expune mii de oameni, nu numai italieni, ci și europeni, la consumul involuntar de poluanți eterni”, a avertizat el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.