Două asociații ale procurorilor critică Secția Specială pentru audierea celor doi membri ai CSM: ”Presiune a factorului politic, prin intermediari, în procedura de numire a procurorilor de rang înalt”
Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” și Asociația “Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” (AMASP) critică în comunicate separate de presă chemarea la audieri de către Secția specială a doi procurori din CSM, denumind acțiunea o tentativă de presiune în procedura de numire a procurorilor – șefi.
”În loc să gestioneze desfășurarea urmării penale în dosare cu mare impact mediatic de o manieră imparțială, echidistantă, pe care o impune de altfel însăși legea, SIIJ a preferat o abordare susceptibilă cel puțin să genereze acuzații publice de presiune a factorului politic, prin intermediari, în procedura de numire a procurorilor de rang înalt, ceea ce se constituie într-un motiv suplimentar de natură a pleda pentru desființarea sa”, arată AMASP. Asociația ”își exprimă public consternarea față de caracterul inadecvat al acestui demers procedural, de natură a genera suspiciuni de presiune asupra membrilor CSM, raportat la citarea acestora în dosare care au fost înregistrate în anul 2018”.
Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” critică atât acțiunea Secției speciale, cât și pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care nu a desființat-o: ”în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor Ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public, acelaşi Ministru al Justiţiei, care, în ciuda angajamentelor iniţiale, nu a făcut nimic concret pentru defiinţarea SIIJ, apreciem, în consens cu punctul de vedere exprimat de Consiliu, că această acţiune reprezintă un factor de presiune şi o încercare de decredibilizare a instituţiei”.
Context. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a acuzat luni Secția Specială de anchetare a magistraților că face presiuni asupra membrilor săi și a anunțat că va reclama această situație Comisiei Europene. Reacția a venit după ce Nicolae Solomon și Florin Deac, membri ai secției de procurori din CSM, au fost chemai la Secția specială de Adina Florea pentru a fi audiați într-un dosar constituit ca urmare a unei plângeri din 2018 depusă de Răzvan Savaliuc (Luju.ro) împotriva secției pentru procurori a CSM pe motiv că secția a închis un dosar disciplinar al lui Kovesi. Chemarea la Secția specială a venit după ce procurorii CSM au avizat negativ în 11 februarie, cu majoritate de voturi (4-2), propunerile ministrului Justiției Cătălin Predoiu pentru șefia DIICOT și a Parchetului general. Avizul CSM este consultativ, însă Comisia Europeană a recomandat autorităților din România să țină cont de avizele Consiliului în raportul MCV din 2018.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii