G4Media.ro

Două asociații de magistrați, după decizia CEDO în cazul Kovesi: Toți factorii…

sursa foto: Comisia Europeană

Două asociații de magistrați, după decizia CEDO în cazul Kovesi: Toți factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-și asume consecințele acțiunilor lor și să se retragă din funcțiile publice deținute

Două asociații de magistrați, Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție, au cerut, marți, după decizia CEDO în cazul Kovesi, ca ”toți factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-și asume consecințele acțiunilor lor și să se retragă din funcțiile publice deținute”, se arată într-un comunicat.

Cele două asociații mai arată că ”este inadmisibil” ca efectele unei decizii pronunțate în majoritate de o curte constituțională a unui stat pretins democratic ”să încalce în atare mod drepturile și interesele legitime ale unui procuror”.

Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție sunt de părere că soluția Curții Europene a Drepturilor Omului pune în discuție necesitatea revizuirii legislației privind desemnarea judecătorilor Curții Constituționale a României, dar și a unora dintre competențele și procedurile derulate de acest organism constituțional.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat, marți, câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcție în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curții Constituționale, care l-a obligat pe șeful statului să o demită.

CEDO a stabilit că fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6 § 1 din Convenție.

Totodată, instanța europeană îi dă dreptate Laurei Codruța Kovesi în privința dreptului la liberă exprimare a opiniilor, pornind de la acuzația fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, care a notat în raportul care a stat la baza revocării că fosta șefă a DNA și-a încălcat atribuțiile făcând declarații presei internaționale.

Redăm mai jos integral comunicatul celor două asociații de magistrați:

”Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție au luat act de hotărârea pronunțată astăzi în cauza Kövesi c. României (cererea nr. 3594/19), prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat încălcarea art.6 par.1 (dreptul la un proces echitabil), precum și încălcarea art.10 (libertatea de exprimare) din Convenție.

Curtea a concluzionat că statul pârât a afectat esența dreptului de acces al reclamantei la o instanță, din cauza limitărilor specifice pentru o analiză judiciară a cauzei (contestarea motivelor pentru care a fost revocată din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție), impuse prin Decizia Curții Constituționale nr.358 din 30 mai 2018 asupra cererii de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre ministrul justiției, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte.

De asemenea, Curtea a apreciat în sensul încălcării dreptului la libertatea de exprimare al reclamantei, revocarea reprezentând o ingerință în exercitarea acestui drept, procedura fiind derulată după ce doamna procuror a criticat propunerile legislative de modificare a ”legilor justiției”, din perspectiva consecințelor asupra sistemului judiciar și independenței acestuia, precum și, în special, asupra luptei împotriva corupției.

Curtea a constatat că revocarea reclamantei și motivele invocate pentru a o justifica erau cu greu compatibile cu importanța deosebită ce trebuie acordată menținerii independenței sistemului judiciar. Dată fiind gravitatea sa, măsura a avut un „efect de descurajare” față de participarea procurorilor și a judecătorilor la dezbaterile publice privind reformele legislative care afectează sistemul judiciar și, în general, privind toate aspectele referitoare la independența justiției.

Neîndoielnic, pronunțarea acestei hotărâri istorice este de natură să întărească independența sistemului judiciar, independența procurorilor, dar și să încurajeze participarea magistraților la dezbaterile privind independența și modernizarea justiție în România.

Totodată, hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului face necesar ca toți factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-și asume consecințele acțiunilor lor și să se retragă din funcțiile publice deținute.

Este inadmisibil ca efectele unei decizii pronunțate în majoritate de o curte constituțională a unui stat pretins democratic să încalce în atare mod drepturile și interesele legitime ale unui procuror, dar și independența justiției, aspecte reținute astăzi de CEDO, mai ales în contextul în care toate organismele europene și internaționale relevante au constatat în ultimii ani reculul statului de drept în România.

Soluția Curții Europene a Drepturilor Omului pune în discuție necesitatea revizuirii legislației privind desemnarea judecătorilor Curții Constituționale a României, dar și a unora dintre competențele și procedurile derulate de acest organism constituțional, având în vedere și numeroasele trimiteri preliminare aflate pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

De asemenea, se impune imediat revizuirea cadrului legislativ pentru numirea și revocarea procurorilor de rang înalt, în vederea limitării competențelor puterii executive și întăririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, așa cum Comisia de la Veneția, Comisia Europeană sau GRECO au solicitat succesiv în ultimii ani”

Citește și

BREAKING Kovesi: Această hotărâre a CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apără de ingerințe politice discreționare / De ce nu a cerut despăgubiri bănești fosta șefă DNA

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Ministrul justitiei PREDOIU si CSM sunt morti ?

  2. Cine sa se retraga? Nu l-ati auzit pe Tudorel? Mai sa spuna ca el nici nu era acolo.

    • Parnaia cea de toate zilele da-le-o lor ( Raiosul Tzutzarel, gloaba troiana Dorneanu+, Incarceratul Nicolae, Vasilica Pompadour cu morcovul otravit in c*r si toata haita psd, si toate leprele lingare de psdos, si Kkariceanu, si Base, si ponta etc) astazi, ca a lor, gregarilor, talharilor, razvratitilor, necivilizatilor este imparatia Iadului, acum si pururea si-n vecii vecilor! Amin!!!

  3. Sigur, il si vad pe Dorneanu cum isi da demisia cuprins de remuscari. El si inca vreo citiva.

    • @amicu:
      Dorneanu nu poate vorbi pt ca are gura plina de cata… ue psd a primit de azi-dimineata si pana mai incoace ! :))

  4. Şi Klaus Wadim Johannis ?

  5. Şi Klaus Wadim Johannis ?

    • Iohannis ce? sau ai uitat cand nu voia sa semneze demiterea? pana nu l-a obligat ccr nu a semnat nimic si chiar si asa a tras de timp si bine a facut. dar e vina lui iohannis right.
      poti ma vita sa te uiti in oglinda? nu ti-e deloc rusine sa minti in halul asta? javra ordinara.

    • Si ungurii ? Sunt ei sovini si iredentisti ?

  6. Corect !

  7. Cum rămâne cu cei care și-au câștigat dreptatea la CEDO după ce li s-a distrus viața de către DNA sub conducerea lui Kovesi?

    • esti prost de BUBUI! CEDO nu a intors niciun verdict al justitiei romane. CEDO se referea la conditiile de detentie, care nu tin de DNA, ci in principal de aia la putere in clipa aia, adica de psd. asa ca TEAPA! si nu, nu lor li s-a distrus viata. NOUA, celor jefuiti de ei ni s-a distrus viata. asa ca dispari!

    • Si cine erau stimabilii? Dezvolta, te rog……

    • @Andrei, băi, vită, până și Copos a câștiga la CEDO împotriva sentinței dată pe baza unui dosar făcut de DNA, CEDO spunând că a fost un abuz al sistemului judiciar.
      Cântă și tu la altă masă împreună cu mandolină, în curând veți cânta a pagubă

    • vita e fiul lui ma-ta, adica prostul de tine. SUGI PULA! a lu ciolacu ca dragnea e ocupat acum.
      arata dovada, ca habar nu ai ce vorbesti. nici macar nu ai inteles despre ce era vorba in cazul copos. si mai lasa-ne cu „pana si” de parca ar mai fi vreun milion de spete ca asta. dispari!

    • vita e fiul lui ma-ta, adica prostul de tine. SU GI PU LA! a lu ciolacu ca dragnea e ocupat acum.
      arata dovada, ca habar nu ai ce vorbesti. nici macar nu ai inteles despre ce era vorba in cazul copos. si mai lasa-ne cu „pana si” de parca ar mai fi vreun milion de spete ca asta. dispari!

  8. Aceasta cloaca numita CCR ar trebui desființată. Cu banii dați acelor așa-ziși judecători care nu fac nimic, dar absolut nimic pt omul de rand decât pt infractorii din parlament ar trebui mărite bursele pt elevi.Dorneanu și toți cei care sunt aserviți politic ar trebui demiși din funcții și numiți profesioniști adevărați nu slugi ordinare!!

  9. Iar dubla nasura: Dar judecatorii care au decizii si apoi s-a constat la CEDO ca au fost incalcate drepturi inculpatului nu trebuie sa plateasca?Sa paraseasca si ei functiile, sa isi dea demisia. Cei din cele doua asociatii care au uncalcat drepturile omului!
    Sa se aplice si la ei: ,,Toți factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-și asume consecințele acțiunilor lor și să se retragă din funcțiile publice deținute”
    Si ar fi perfect!
    Eu votez pentru!
    Sau se aplica selectiv!

    • Cam toate cazurile castigate la CEDO impotriva Romaniei tin de conditiile de detentie. Ce treaba are sentinta judecatorului cu faptul ca statul te tine in puscarie cum te tine? Sa nu mai fie nimeni condamnat in tara asta pana nu aloca politicienii bani pt puscarii? Sau ce incerci sa sugerezi?

  10. Trebuie magistrați onești și profesioniști la CCR. Nu mai merge cu slugi politice, am văzut deja ce le poate pielea.

  11. Da, da, îhi, îhi!!!
    „Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic”, a spus Valer Dorneanu, după ce a aflat că CEDO i-a dat dreptate Laurei Codruța Kovesi. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

  12. Sustin solicitarile celor doua asociatii de magistrati. Nu astept reactia CSM , acolo guverneaza inca umbra fostei sefe CSM. Dar nu accept ca umilinta Romaniei sa fie suportata doar de catre romanii de rand . Cei care prin deciziile lor , au dus la umilirea Tarii , sa dispar din functii”DE INDATA”

  13. Tudorica s-a retras la rectorat. Valerica, Monica si ceilalti se vor retrage la pensie cand va vrea muschii lor; doar 11-12 mii de de euro pe luna. Asta inseamna sa fii valoros chiar si cand te retragi.

  14. Va fut toate asociațiile de magistrați, fără discriminare!

  15. Ce de zgomot! Si pentru ce: o tanti procuroare a fost demisa cand trebuia demisa si trimisa in judecata pentru abuz in serviciu si represiune nedreapta. A incurajat unitatea de elita de la Ploiesti sa fabrice probe si sa ”paradeasca” pe unul si pe altul, dupa cum i se scula lu’Onea.In calitate ei de sefa n-a luat nici o masura cind niste subordonati de-ai ei de la Oradea”bagau spaima” in judecatori . Asa se intampla cand , din functionari publici faci din procurori ,magistrati. In care tara din UE mai exista anomalia asta? La Bruxelles tanti LCK e tot magistrat? Subordonatii ei de-acolo,procurori,sunt tot magistrati?

  16. Nu putem urmari nici daca in justitie acced doar oameni bine pregatiti, cu potential profesional real si spirit critic in interiorul sistemului specific, nici daca functiile de conducere vor fi ocupate de cei mai buni profesional si cu tinuta morala.Alegatorii sunt de toate categoriile, poporul nu e niciodata inocent, alesii sunt invatati de mult sa nu dea doi bani pe interesul public, in prezent nici pe interesul national, trancaneala de tatze si devalorizarea activitatii politice s-a cronicizat. Clasa sociala clientelara a devenit prea numeroasa si i-a mers prea bine sa dispara din peisaj.
    Ma bucur punctual si nu trag sperante. Felicitari doamnei Kovesi si demisia ipochimenelor!

  17. Pentru Sile!
    Exemplu:
    1. un primar este arestat si trimis in judecata de DNA ptr coruptie
    2. Este judecat si in ultima istanta este condamnat la puscarie.
    3. Intra in puscarie.
    4. Se plange la CEDO pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil
    5. Castiga.
    6. Se rejudeca procesul.
    7. Este declarat nevinovat
    8. Judecatorul care l-a condamnat fara respectarea dreptului la un proces echitabil este numit de presedinte la CCR.

    Intrebare: trebuie sau nu sa parasesca functia acest judecator conform principiului enuntat de cele doua asociatii?

  18. „Decizie de o duritate fără precedent a Curții Constituționale din Germania care pune sub semnul întrebării unul dintre pilonii fundamentali ai UE”
    Deciziile CC nu se discuta de asociatiile de sclavi , ridicati de Base la rangul de vatafi pe plantatie (cu privilegii fara numar). De-asta o sa fiti dati afara din magistratura, ca mai sunteti si obraznici!

  19. Factorii nostri de decizie ,in cazul de fata sunt CCR , Slugarel si unii de prin pentenciar , plus unii din parlament, sustinatori ai primei categorii. toti acestia nu-si vor asuma nici-o consecinta.De unde atata onoare , demnitate , iubire de Romania si romani? Iubesc doar banii si interesele gastii care-i tin in „scaune”.