G4Media.ro

Două comune din Alba s-au asociat pentru a construi un drum din…

Două comune din Alba s-au asociat pentru a construi un drum din bani europeni. Inedit: Ce soluție au găsit pentru a proteja noua investiție de traficul utilajelor agricole

Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Ciugud – Sîntimbru este aproape de finalizarea unui proiect european de peste 3,6 milioane de euro. Cele două comune ale județului Alba s-au asociat pentru a construi un drum între ele, iar banii au fost obținuți din fonduri europene: este vorba despre peste 3,6 milioane de euro, accesați prin PNDR.

Autoritățile consideră că noul drum, asfaltat pe o distanță de circa 4,5 kilometri, să fie în același timp și o atracție pentru iubitorii de natură deoarece tranzitează o pădure aflată la câțiva kilometri de Alba Iulia.

Drumul asfaltat este dublat de un drum de pământ, pe care autoritățile locale l-au îndreptat și lăsat așa pentru ca utilajele agricole și de exploatare să nu fie nevoite să utilizeze drumul cel nou, destinat exclusiv traficului auto. Prin aceeași finanțare, mai este inclusă și asfaltarea unor străzi din cele două comune.

”Proiectul arată modul în care două administrații locale pot colabora pentru atragerea fondurilor europene care să rezolve probleme importante în cele două comunități. Este unul dintre cele mai mari proiecte derulate în acest sistem de cooperare administrativă și beneficiile acestor investiții sunt văzute în ambele comune. Ca un exemplu, DC 40 a creat un acces mult mai facil spre Alba Iulia pentru locuitorii din satul Dumitra, comunitate care se confruntă cu depopularea, în ultimii ani. Mai mult, în ambele comune, proiectul crește gradul de confort al locuitorilor prin asfaltarea unor străzi mici sau a unor străzi nou formate. Pentru satul românesc, fondurile europene rămân soluția cea mai bună pentru dezvoltare și creșterea condițiilor de trai pentru locuitori”, a declarat pentru G4Media.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Ciugud, Dan Lungu.

Lucrările au fost realizate în cea mai mare parte, urmând ca drumul să fie marcat și semnalizat corespunzător și apoi să aibă loc recepția finală. Drumul dintre cele două comune a fost realizat de compania Florea Grup din Alba Iulia.

  • Finațarea este asigurată în cadrul submăsurii 7.2 „Investiții în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică”, parte integrantă din PNDR 2014-2020

Pe lângă drumul amintit, în bugetul de 3,6 milioane de euro al proiectului, mai este cuprinsă asfaltarea mai multor străzi din cele două comune, în total 12 kilometri (câte 6 din fiecare).

Foto: Cătălin Cădan

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Daca se vrea, se poate !

  2. Incredibil, cred că e prima dată când aud de un drum mai întâi făcut, apoi prezentat în presă. De obicei se laudă că o să facă, o să dreagă, trec anii și nimic. Felicitări celor doi primari, mai ales că au lucrat cu fonduri UE!

  3. Chapeau! Se aude în Teleorman? Aiurea…

  4. Eu nu vreau sa contribui la stigmatizarea sudului,dar un adevar se contureaza in aceasta zona.Din pacate sunt foarte multi primari,cu educatie precara,care isi construiesc imagini de oameni „cumsecade”doar pentru ca isi protejeaza electorii de plata unor amenzi,inclusiv cele rutiere,de obligatia de a obtine o autorizatie de constructie pentru o dependinta,doua,pentru gard s.a.m.d..Deci,cu alte cuvinte acesti primari,cu asemenea metode,tin electoratul rural captiv,care face diferenta la vot,si cu care ei se mentin la putere in localitatile respective,fara sa mai faca cine stie ce eforturi edilitare,inclusiv prin accesarea de fonduri europene.Acest fenomen este foarte grav pentru ca el se ramifica si produce efecte chiar si in privinta inflatiei,nu mai vorbesc de condamnarea la inapoiere a satelor sudice romanesti sau la incurajarea comitrii de fapte antisociale,inclusiv in domeniul rutier.De aceea,ar fi bine,ca in aceasta campanie electorala sa se vorbeasca despre acest fenomen si ca aceste fapte vor fi sterse,prin lege,pentru a-i elibera pe acesti oameni de sub presiunea unor asemenea primari.De altfel,nu numai in sudul Romaniei se intampla asemenea lucruri,ele trebuie combatute cu fermitate,pentru ca ar fi o cale de civilizare a mediului rural romanesc.
    Accesarea de fonduri europene ar trebui reglementata si din punct de vedere penal.Ne plangem ca balanta de plati externe este mereu deficitara si ca statul este silit sa se imprumute cu valuta pentru a atenua diferenta si pentru a tempera devalorizarea leului.Pai daca in tara ar intra mai multe fonduri europene,acest efort valutar nu ar fi mai mic?Inflatia,in consecinta,nu ar fi mai mica,investitiile facute cu fonduri europene nu ar conduce la cresterea PIB-ului si la cresterea gradului de civilizatie?Avem aceasta sursa de finantare de atatia ani si ne batem joc de ea.Ne uitam cum tara se goleste de oameni competenti,in loc sa crestem cererea de forta de munca,care este singura sursa sanatoasa de crestere substantiala a salariilor!Banii alocati de guverne pentru investitii ar trebui sa fie numai pentru cele urgente,iar restul numai pentru cofinantarea la accesarea fondurilor europene.Birocratia invocata ca pretext este o scuza jenanta,ea(birocratia) exista pentru toata lumea si are rolul de a preveni fraudele,pentru ca fondurile se atribuie tarilorU.E.,care au sisteme juridice diferite si niveluri de coruptie diferite.
    Iata de ce accesarea fondurilor europene trebuie sa devina o necesitate vitala pentru Romania si neglijenta dovedita in acest domeniu sa fie aspru pedepsita, nu cum este acum reglementata in noul cod penal.Apropo,stufarisul din noiele legi penale,care ar avea rolul de a proteja pe cei nevinovati,mai rau incurca si ii ajuta sa scape printre degete pe cei vinovati.O sintetizare a lor
    ar face o selectie mai clara si mai sigura a celor vinovati de cei nevinovati.
    Este trist ca un asemenea exemplu este atat de rar si inbucurator ca vine dupa o guvernare abracadabranta a regimului Dragnea,care ura fondurile europene.

    • Daca ma uit pe Google Earth, nu inteleg nimic, probabil sunt niste dealuri pe acolo. Dar nu va inchipuiti ca cele doua comune sunt una langa alta, despartite de o padure. Cum remarca cineva, aveti grija de paduri. Astept din nou articole despre taierile ilegale de, mafia padurilor si cum cei ce taie trebuie sa planteze in loc. Arata cam defrisate dealurile transilvane.