Două documente de bază pentru utilizarea fondurilor din PNRR, în standby la Guvern / Dragoș Pîslaru: „Comisia Europeană a confirmat că toate obiectivele din PNRR trebuie implementate exact așa cum au fost agreate”
Pentru a utiliza fondurile PNRR pe proiecte și, respectiv, pentru a putea solicita următoarea tranșă de fonduri de la Comisia Europeană Guvernul trebuie să finalizeze urgent două documente esențiale, care sunt în stand-by de mai mult timp.
Primul document este Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare a fluxurilor financiare și cadrului instituțional. Proiectul de HG a fost publicat săptămâna trecută în dezbatere publică – despre aceasta, G4Media a scris pe larg aici.
Banii virați de Comisia Europeană ca prefinanțare pentru PNRR, adică 3,7 miliarde euro, pot fi utilizați pe proiecte numai după aprobarea acestei Hotărâri, este ceea ce a declarat ministrul Investițiilor, Dan Vîlceanu, în data de 13 ianuarie: „Urmează ca după finalizarea tuturor procedurilor care mai trebuie finalizate pentru a operaționaliza toate circuitele din PNRR și aici mă refer la Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare ale Ordonanței privind fluxurile financiare, care acum este în lucru, să putem începe să facem și demersuri pentru a trage acești bani. Estimez că în maxim 2 săptămâni va putea fi adoptată (inclusiv partea de dezbatere publică). Este importantă pentru că vine cu o serie de Anexe , inclusiv Acorduri de parteneriat pe care trebuie diverse instituții cu atribuții în PNRR să le încheie între ele”, a spus Vîlceanu.
Al doilea document esențial este Acordul operațional, pe relația Guvernul României – Comisia Europeană.
Platforma MonitorPNRR.eu, gestionată de europarlamentarul Dragoș Pîslaru și fostul ministru al Investițiilor Cristian Ghinea, anunță că „experții de la Comisie se așteaptă ca acordul operațional al României să fie adoptat în luna martie a acestui an. România poate, procedural, trimite o nouă cerere de plată din PNRR după semnarea acestui acord”.
Acordul operațional, explică MonitorPNRR, reprezintă practic un contract între guvernul României și Comisia Europeană prin care Comisia poate transfera tranșele de plăți către România și poate înțelege pe ce se va cheltui fiecare tranșă. Un acord operațional conține:
- frecvența discuțiilor între guvern și Comisie pentru a verifica progresul de implementare a PNRR
- definirea modului în care se va realiza schimbul de informații între guvern și Comisie
- definirea mecanismelor de verificare ale progresului
- prezentarea setului de ținte și jaloane care se vor realiza cu fiecare tranșă de bani
- calendarul țintelor și jaloanelor cu termene limită pentru implementare.
Mai mult, arată platforma citată, „nu se poate modifica sau amâna vreun jalon sau vreo țintă. Ele trebuie prezentate, detaliate și implementate exact așa cum au fost agreate în PNRR. Dacă PSD se gândește că prin aceste acorduri poate renegocia PNRR, se înșală.”
Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a explicat pe pagina de Facebook că aceste concluzii au rezultat în urma unei discuții pe care a avut-o cu experții Comisiei Europene, la Bruxelles și a subliniat că „toate obiectivele din PNRR trebuie implementate exact așa cum au fost agreate, în interesul românilor”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.