G4Media.ro

Două documente de bază pentru utilizarea fondurilor din PNRR, în standby la…

sursa foto: Pexels

Două documente de bază pentru utilizarea fondurilor din PNRR, în standby la Guvern / Dragoș Pîslaru: „Comisia Europeană a confirmat că toate obiectivele din PNRR trebuie implementate exact așa cum au fost agreate”

Pentru a utiliza fondurile PNRR pe proiecte și, respectiv, pentru a putea solicita următoarea tranșă de fonduri de la Comisia Europeană Guvernul trebuie să finalizeze urgent două documente esențiale, care sunt în stand-by de mai mult timp. 

Primul document este Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare a fluxurilor financiare și cadrului instituțional. Proiectul de HG a fost publicat săptămâna trecută în dezbatere publică – despre aceasta, G4Media a scris pe larg aici. 

Banii virați de Comisia Europeană ca prefinanțare pentru PNRR, adică 3,7 miliarde euro, pot fi utilizați pe proiecte numai după aprobarea acestei Hotărâri, este ceea ce a declarat ministrul Investițiilor, Dan Vîlceanu, în data de 13 ianuarie: „Urmează ca după finalizarea tuturor procedurilor care mai trebuie finalizate pentru a operaționaliza toate circuitele din PNRR și aici mă refer la Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare ale Ordonanței privind fluxurile financiare, care acum este în lucru, să putem începe să facem și demersuri pentru a trage acești bani. Estimez că în maxim 2 săptămâni va putea fi adoptată (inclusiv partea de dezbatere publică). Este importantă pentru că vine cu o serie de Anexe , inclusiv Acorduri de parteneriat pe care trebuie diverse instituții cu atribuții în PNRR să le încheie între ele”, a spus Vîlceanu. 

Al doilea document esențial este Acordul operațional, pe relația Guvernul României – Comisia Europeană. 

Platforma MonitorPNRR.eu, gestionată de europarlamentarul Dragoș Pîslaru și fostul ministru al Investițiilor Cristian Ghinea, anunță că „experții de la Comisie se așteaptă ca acordul operațional al României să fie adoptat în luna martie a acestui an. România poate, procedural, trimite o nouă cerere de plată din PNRR după semnarea acestui acord”. 

Acordul operațional, explică MonitorPNRR, reprezintă practic un contract între guvernul României și Comisia Europeană prin care Comisia poate transfera tranșele de plăți către România și poate înțelege pe ce se va cheltui fiecare tranșă. Un acord operațional conține:

  • frecvența discuțiilor între guvern și Comisie pentru a verifica progresul de implementare a PNRR
  • definirea modului în care se va realiza schimbul de informații între guvern și Comisie
  • definirea mecanismelor de verificare ale progresului
  • prezentarea setului de ținte și jaloane care se vor realiza cu fiecare tranșă de bani
  • calendarul țintelor și jaloanelor cu termene limită pentru implementare.

Mai mult, arată platforma citată, „nu se poate modifica sau amâna vreun jalon sau vreo țintă. Ele trebuie prezentate, detaliate și implementate exact așa cum au fost agreate în PNRR. Dacă PSD se gândește că prin aceste acorduri poate renegocia PNRR, se înșală.”

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a explicat pe pagina de Facebook că aceste concluzii au rezultat în urma unei discuții pe care a avut-o cu experții Comisiei Europene, la Bruxelles și a subliniat că „toate obiectivele din PNRR trebuie implementate exact așa cum au fost agreate, în interesul românilor”. 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Plin de experți si plin de… nimic.

    A înțeles cineva cate spitale noi vor construi si câte vechi vor dărma?

    Școli, dotări? Cacopia xerox in școala e 50 de bani.

    Și cel mai important:
    E normal sa existe sinecuri la stat?

    Cei care castiga bani nefacand nimic nu strică piața forței de muncă?

    • * Principala sinecura – firma privata care prin SEAP/SICAP administrat de PM Ciuca face „afaceri” cu statul.

    • ZERO, e sigur!!!
      PNRR-ul va fi un esec rasunator pentru Romania!!!!
      A spus-o mai pe ocolite chiar Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, in interviul publicat azi de HOTNEWS:
      „Problema României: capacitatea administrativă – legislația internă pe achiziții.
      „Politic se zice foarte ușor despre PNRR că e aprobat și e bătut în cuie. Noi anul ăsta trebuie să încheiem contracte de 70% din suma alocată. 70% din care sumă? Una era suma la 1 ianuarie, una este suma la 1 iunie. Ce facem? Pe ne încheiem? Dacă era pe suma mare, era undeva la 21-22 de miliarde euro. Mi-aș dori să avem contracte de 21 miliarde euro”, a precizat Câciu.
      • Când de uiți la capacitatea administrativă a României vezi că media anuală era de 5 miliarde. E o mare problemă. Suntem deja în februarie și noi discutăm despre retorica „dacă sau nu știu ce”, în loc să fim mai atenți. Cu acel dacă facem un task force, mergem la Bruxelles, optimizăm, dar în timpul ăsta haideți să ne ocupăm și de realizarea unor investiții.
      „Pe de altă parte, legislația internă nu ne ajută. Dacă alte state au capacități de absorbție superioare, să știți că au și o legislație a achizițiilor mult mai flexibilă”, a explicat Câciu.
      „Ei (alte state n.r) s-au ocupat din timp de a „asana” obiceiurile de a constesta perpetuu doar ca să nu se întâmple lucruri. S-au ocupat. Au pus cauțiuni, sancțiuni foarte dure pentru cei care consideră că au fost nedreptățiți, dar pierd în instanță și i-au blocat proiectul. Trebuie și noi să intrăm în această ajustare de legislație dacă vrem să luăm acești bani din PNRR.”

    • Domnule Dragoș , vă recomand cu seriozitate să lecturați Patrea a-II-a , Componenta 12 (Sănătate) a PNRR , să vă minunați și să vă luați cu mâinile de cap . Acest plan în integralitate este împotriva românilor și a României . În rest îi apreciez pe USR-iști , deoarece sunt experți în SPOLIERE , MONITORIZARE și bineînțeles în CONSULTANȚĂ de tot felul .

  2. Citesc: „Mai mult, arată platforma citată, „nu se poate modifica sau amâna vreun jalon sau vreo țintă. Ele trebuie prezentate, detaliate și implementate exact așa cum au fost agreate în PNRR. Dacă PSD se gândește că prin aceste acorduri poate renegocia PNRR, se înșală.”

    Dar, ia uite ce a spus Ministrul finantelor, Adrian Caciu, intr-un interviu publicat azi de HOTNEWS:
    „În PNRR vor fi de optimizat mai multe lucruri mult mai devreme decât scrie în mecanism. De ce? România, ați auzit, nu va primi toate fondurile, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, într-un interviu acordat HotNews.ro. Potrivit acestuia, s-a mai discutat la ECOFIN și Bruxelles și vor fi multe AJUSTARI în toate PNRR-urile. În context, Adrian Câciu a spus că si procentul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile trebuie renegociat. „Ar trebui să nu existe procent”, spune ministrul.
    Ajustări în toate PNRR-urile: „Noi am mai discutat la ECOFIN și Bruxelles. Vor fi multe ajustări în toate PNRR-urile. Situația se schimbă în Europa. Este o dinamică”, a afirmat Câciu.

    INTREBARE: Cine spune adevarul, cine minte?!