G4Media.ro

Două familii din Italia se judecă de 20 de ani din cauza…

sursa foto: Pexel/ Samer Daboul

Două familii din Italia se judecă de 20 de ani din cauza fumului de la grătar / Procesul a ajuns la Curtea Supremă, iar judecătorii de aici au decis ca această cauză să se reia de la zero

O familie din  Tavernelle di Sovizzo, în nordul Italiei, lângă Vicenza, a amplasat un grătar în curte, chiar la limita proprietății, lângă curtea vecinilor.

S-a ajuns la proces după ce aceștia s-au declarat nemulțumiți de fumul care le invada curtea, iar proprietarii grătarului au refuzat demolarea sau amplasarea lui în altă parte, motivând că este proprietatea lor și pot face orice acolo, relatează Corriere della Sera.

Procesul a început în 2004, iar după 20 de ani, Curtea de Casație a decis reluarea acestuia, astfel că urmează un nou proces între familiile Tonin și Cozza-Monterisi.

În 2004, familia Tonin s-a adresat tribunalului din Vicenza din cauza fumului produs de grătarul vecinului lor: potrivit acestora, grătarul fusese construit prea aproape de limita dintre cele două proprietăți și, de fiecare dată când vecinii decideau să facă grătar, fumul era insuportabil.

În 2007, tribunalul din Vicenza a respins cererea de demolare a grătarului, dar a ordonat familiei Cozza-Monterisi să intervină în vreun fel pentru a se asigura că fumul nu va mai deranja vecinii.

Nemulțumiți de hotărâre, soții Tonin au decis așadar să facă apel la Curtea de Apel. După 12 ani, în 2019, judecătorii le-au dat, totuși, dreptate, deoarece, în conformitate cu regulamentul de construcție al municipalității Sovizzo, grătarul în cauză nu ar trebui să fie considerat o clădire și, prin urmare, nu ar trebui să facă obiectul reglementărilor privind distanțele obligatorii.

Familia care a pierdut în apel a făcut recurs la Curtea Supremă. Și, abia acum, cinci ani mai târziu, Curtea Supremă dă dreptate totuși familiei Tonin. Astfel cum se precizează în dispozitivul hotărârii, „există o noțiune unică de construcție, constând în orice lucrare care nu este complet construită în subteran, având caracteristicile de soliditate și imobilitate în raport cu solul, indiferent de tehnica de construcție utilizată. Prin urmare, regulamentele municipale, fiind norme secundare, nu pot modifica această noțiune codificată, chiar dacă numai în scopul limitat al calculării distanțelor legale”.

Procesul a fost reîntors la Curtea de Apel. „Hornul contează ca și construcție”, spun avocații familiei. ”Acolo a fost greșeala fundamentală făcută în timpul primelor două instanțe. Acum va avea loc un nou proces și va fi necesar să se decidă pe baza principiului subliniat de Curtea Supremă”, completează aceștia.

După douăzeci de ani, cele două familii se reîntorc în sala de judecată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Neamuri proaste se pare ca exista peste tot.