G4Media.ro

Două judecătoare din CSM îi solicită președintelui instituției detalii despre discuțiile cu…

Gabriela Baltag, judecător CSM, participa la conferinţa 'Protecţia drepturilor deţinuţilor şi condiţiile de detenţie din România' organizată de Ministerul Justiţiei, în București, vineri 20 octombrie 2017. Inquam Photos / George Călin

Două judecătoare din CSM îi solicită președintelui instituției detalii despre discuțiile cu Guvernul pe tema reducerii cheltuielilor cu pensiile speciale

Judecătoarele Gabriela Baltag și Evelina Oprina, membre ale Consiliului Superior al Magistraturii, îi solicită președintelui CSM, Marian Budă, detalii despre discuțiile avute cu Ministerul Muncii pe tema reducerii pensiilor speciale. În textul solicitării se arată că ”la nivelul CSM a existat o întreagă corespondenţă cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Justiţiei, fiind transmisă inclusiv o circulară către curţile de apel prin care se solicită informaţii în legătură cu jalonul 215 din PNRR privind numărul judecătorilor pensionabili la finele anilor 2019, 2020, 2021 în vederea intrării în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale/pensiile de serviciu”. Cele două judecătoare susțin că nu cunoştinţă despre demersurile care se derulează la nivelul instituţiei pe această temă și solicită clarificări.

Redăm mai jos integral solicitarea adresată preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Budă:

”Subsemnatele judecător Gabriela BALTAG şi judecător Evelina OPRINA, membri aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii, având în vedere tema de interes major pentru sistemul judiciar privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților, atât din perspectiva vârstei, cât și a cuantumului pensiei de serviciu, în vederea îndeplinirii jalonului 215 din PNRR, vă solicităm următoarele:
1. să aduceţi la cunoştinţa membrilor CSM demersurile care se derulează la nivelul instituţiei, care fac obiectul lucrărilor nr. 19939/2022 şi nr. 20995/2022;
2. să precizaţi în ce temei preşedintele CSM gestionează singur aceste demersuri în condiţiile în care nu a existat o decizie de Plen şi nici la nivel de Secţii, Consiliul fiind un organ colegial;
3. să menţionaţi mandatul în baza căruia reprezentanţi din aparatul de lucru al CSM au participat la întâlnirile/discuţiile/negocierile cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pe acest subiect;
4. poziţia Consiliului Superior al Magistraturii exprimată cu ocazia respectivelor întâlniri/discuţii/negocieri.

Din fişa lucrării nr. 19939/2022 rezultă că la data de 22.09.2022, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a transmis către CSM adresa privind jalonul 215 din PNRR intrată la cabinetul preşedintelui la ora 15.51.

Din fişa lucrării nr. 20995/2022 rezultă că la data de 05.10.2022 Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a transmis către CSM invitaţia nr. 3718/04.10.2022 de participare la întâlnirea cu privire la îndeplinirea jalonului 215 din cadrul PNRR la data de 11.10.2022, ora 14,00, fiind desemnat să participe domnul judecător Nicolae Constantin. Invitaţia a fost înregistrată la cabinetul preşedintelui CSM la data de 05.10.2022, ora 14,56.

Din fişa aceleiaşi lucrări rezultă că la nivelul CSM a existat o întreagă corespondenţă cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Justiţiei, fiind transmisă inclusiv o circulară către curţile de apel prin care se solicită relaţii/informaţii în legătură cu jalonul 215 din PNRR privind numărul judecătorilor pensionabili la finele anilor 2019, 2020, 2021 în vederea intrării în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale/pensiile de serviciu (adrese, emailuri, reveniri, circulare din datele de 20.10, 21.10, 24.10, 25.10, 26.10).

Dată fiind importanţa covârşitoare a problematicii în discuţie pentru întreg corpul de magistraţi, faptul că subsemnatele nu avem cunoştinţă despre demersurile care se derulează la nivelul instituţiei pe această temă şi în virtutea obligaţiei de transparenţă decizională care trebuie să însoţească activitatea Consiliului şi a membrilor săi, vă solicităm să daţi curs solicitărilor de mai sus atât către membrii CSM, cât şi către întregul sistem judiciar.

Precizăm că prezentul demers, precum şi rezultatele acestuia vor fi aduse la cunoştinţa publică şi a întregului sistem judiciar.”

Context

Vârsta de pensionare pentru cele șase tipuri de beneficiari de pensii speciale din România va crește treptat de la 60 la 65 de ani, recomandă Banca Mondială, în cadrul propunerilor pentru reforma pensiilor speciale, jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR) și care trebuie adoptat până la finalul acestui an, arată documentul obținut de Economedia. Banca Mondială este consultantul însărcinat să propună reforme, a dezvăluit în exclusivitate Economedia.

Este vorba despre următoarele pensii de serviciu:

– Membri al Corpului diplomatic și consular (Legea nr. 216/2015)
– Funcționari publici parlamentari (Legea nr. 215/2015)
– Personal aeronautic civil (Legea nr. 223/2007)
– Procurori și judecători (Legea nr. 303/2004)
– Personalul auxiliar al instanțelor de judecată/procurorilor (Legea nr. 130/2015)
– Beneficiarii de pensii ai Curții de Conturi Legea nr. 7/2016, Decizia CCR nr. 297/2012)

Banca Mondială propune astfel ca vârsta de pensionare să crească treptat până la 65 de ani pentru toate pensiile de serviciu. Vârsta standard de pensionare este de 60 de ani în prezent pentru majoritatea categoriilor de pensii de serviciu și instituția propune creșterea vârstei de pensionare cu 0,5 ani în fiecare an calendaristic până când aceasta va ajunge la 65 de ani.

Pentru judecători și procurori, Banca Mondială recomandă revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani, mai arată instituția internațională.

Beneficiul țintă pentru cei cu „vechime completă în muncă” va fi redus treptat de la 80% la 65% din salariul brut. În plus, pensia netă inițială nu poate depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării. Beneficiul țintă va fi redus cu 1,5% pe an până la atingerea acestui obiectiv.

Instituția susține că, chiar și la niveluri salariale foarte ridicate, o prestație brută de 65% din salariul brut va produce, în general, un raport între pensia netă și salariul net de 95% sau mai mult. Prin urmare, prestația de pensie este „apropiată” de salariul net pentru toate pensiile de serviciu și este plafonată la 100% din salariu și, prin urmare, ar părea să fie conformă cu deciziile Curții Constituționale privind pensiile pentru judecători și procurori. Nu ar trebui să se permită plata unor sume care depășesc 100% din salariul net.

Citește integral pe Economedia.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Vulturii încep să dea târcoale hoitului România, nu au de gand să piardă nici un maț! 😏

    • „Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, și una dintre cele mai vocale voci pro PSD, a avut la Antena 3, un atac virulent la adresa fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi „

    • PANA ACUM DUPA ORICE VORBA DESPRE TAIERE SAU LIMITARE A FOST URMATA DE O SPORIRE A PRIVILEGIILOR, A PENSIILOR SPECIALE, A SINECURILOR.

    • le tremura gacii la fufe …

  2. Dormiți liniștiți, gașca de bandiți bolșevici PCR-USL veghează 🤣🤣😍🤣🤣🤣🤣

  3. Vor românii stat de drept? Nu. Ei vor pensii speciale, adică hoție.

  4. Asta ardea acum, pensiile :)) ce tara de k kt

  5. Alea s-au facut judecatoare pentru pensii speciale, nu pentru impartit dreptatea.

  6. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani”

    • si de ce nu a zis liderul udmr asta de acum multi ani? intreb asa, la misto.

    • intrebarea e de ce nu face ceva in privinta asta? ca e la guvernare manca-mi-ar ciontu

  7. Ce treaba au cu ce hotărăște guvernul??? Adică nu ne convine faceți cum spunem noi. Ce e asta? Bal mascat?? Ia sa ii iau și eu la rost pe ăștia de ce ies eu pla 65 de ani la pensie? Se clatină statul de drept asa. Ce sa zic…. javre e puțin spus…. justiția la noi e pentru prosti și săracu.

    • pentru ca la noi in tara, puterea judiciara se confunda cu puterea legislativa … de ce? pentru ca Dan Voiculescu: “Nu avem puterea pana nu avem justitia”

    • se pisa usele pe principiul separatiei puterilor in stat

  8. După cum este formulată adresa ii pregătesc deja colegului un dosar 🙂

    A propos sotul/soția unui magistrat primește pensia specială și după moartea acestuia. Părinții noștri primesc ceva?

    Singurii care nu beneficiaza de pensia specială sunt copii si nepoții.

    • Nu beneficiaza încă.

      Ce spuneti? Ar fi o idee bună? Doar trebuie sa le asigurăm independența:)

    • „Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, și una dintre cele mai vocale voci pro PSD, a avut la Antena 3, un atac virulent la adresa fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi „

  9. Fraierii de contribuabili gandeau ca preocuparea majora a CSM-ului este legata de modulul care judecătorii si procurorii lupta cu coruptia si politicienii corupti!

  10. Scarbelor, nu va ajunge ma cat banet aveti?

  11. Le este frică, normal: domnule președinte, cum credeți dvs. că m-aș descurca cu 5.000 eur pe lună pensie specială, acum că m-am obișnuit cu 7.000 ?
    Le înțeleg….

  12. Grasuna aia de Baltagg cand a venit in capitala de la Neamt era imbracata vopsita si machita fix ca o Coana Chirita. Intre timp si-a cumparat numai toale de mii de lei si euro dar tot o tarancuta flamanda a ramas.

  13. Ganditi’va ca toate dosarele, din ultimii 20 de ani, vor fi clasate, si ei primesc salarii uriase si pensii speciale nesimtite, doar pt a proteja marii infractori. Puscariile sunt pline doar de hoti de biciclete in Romania.

  14. Dacă a contribuit de 4000 de lei,atât să ia pensia domnul magistrat! și să îl vezi cum rămâne în activitate până la 80 de ani! că leafa e bună!de ani buni zic asta!exact ca la unchiul Sam!!!dar nu au vrut!acum au morcovul și îi cam gâdilă frunza!!! și ei(politicienii),la fel:ori la pensie,ori salariu! și numai un singur venit de la stat!!!

  15. Prioritățile PSD , a acoliților lor și a clanurilor interlope din justiție ( dorneni , ciordachi , baltag , …) sunt numai : păstrarea și majorarea pensiilor speciale și relaxarea până la amnistiere (sau recentă hotărâre a ICCJ ) a delicventilor și a penalilor politici care dintr-un motiv sau altul au ajuns pe mâinile procurorilor și a judecătorilor .
    Deviza ciorlacilor : ” după noi potopul ” !

  16. Mama,ce ”sfânta” indignareee…!

  17. O sa le scada pensiile speciale si vor muta banii in alta parte de unde vor plati indemnizatii de stres,de poluare,de gravitatie….gaseste PSDNL o formula sa le dea banii inapoi.

  18. Doua hoațe ! Ce greață îmi e !

  19. Poate cer clarificari ca să știe și ele dacă se apuca serios de treaba sau încă mai trebuie sa apere hoții care le dau pensii speciale. După ce va fi eliminat acest beneficiu, poate ca justiția și politia nu mai iau decizii sub influenta banilor. Sau probabil ca atunci începe sa crească șpaga…

  20. Sa se intimple ca in Grecia .
    Judecatori si procurori care nu dau randament sa fie dati afara din justitie si sa li se ia toate drepturile .

  21. „Eu cu ce ma mai ingras pa pensie?”

    • Tu pensie nu vezi, doar ajutor de înmormântare. Si la ala mai tre sa puna ceva familia ca nu ajunge decât de gropar.

  22. Sa ne facem magistrați. Noi ne aproba salariile, pensiile, beneficiile. Ce conteaza Parlamentul, Guvernul, ni le aprobam noi intre noi prin hotarari kudecatoresti ca nu e conflict de interese. De-a dreptul suverani.

  23. Haoleo! Dati-ne detalii ca ne ia astia banii!