Două jurnaliste din Iran, condamnate la 7 ani de închisoare pentru ”colaborare” cu Statele Unite / Au relatat despre moartea lui Mahsa Amini, care a provocat proteste violente
Un tribunal din Iran a condamnat două jurnaliste la până la șapte ani de închisoare pentru „colaborare” cu guvernul Statelor Unite, printre alte acuzații, potrivit unor rapoarte locale. Ambele au fost încarcerate timp de peste un an în urma relatării de către acestea a morții lui Mahsa Amini în timp ce se aflau în custodia poliției în septembrie 2022, scrie Associated Press.
Aceasta este o sentință preliminară care poate fi atacată în 20 de zile.
Cele două jurnaliste, Niloufar Hamedi, care a dat vestea morții lui Amini pentru că purta un văl prea lejer, și Elaheh Mohammadi, care a scris despre înmormântarea acesteia, au fost condamnate la șapte și, respectiv, șase ani de închisoare, a relatat duminică site-ul de știri al sistemului judiciar, Mizan. Tribunalul Revoluționar din Teheran le-a acuzat de „colaborare cu guvernul american ostil”, „complicitate împotriva securității naționale” și „propagandă împotriva sistemului”.
Hamedi a lucrat pentru ziarul reformist Shargh, iar Mohammadi pentru Ham-Mihan. Ele au fost reținute în septembrie 2022.
În luna mai, Organizația Națiunilor Unite le-a acordat amândurora premiul său cel mai important pentru libertatea presei „pentru angajamentul lor față de adevăr și responsabilitate”.
Moartea lui Amini a declanșat proteste care au durat luni de zile în zeci de orașe din Iran. Demonstrațiile au reprezentat una dintre cele mai serioase provocări pentru Republica Islamică de la protestele din 2009 ale Mișcării Verzi, care au scos milioane de oameni în stradă.
În timp ce aproape 100 de jurnaliști au fost arestați în timpul demonstrațiilor, reportajele lui Hamedi și Elaheh Mohammadi au fost cruciale în zilele de după moartea lui Amini pentru a răspândi vestea care a generat furie. Reținerea lor a stârnit critici internaționale cu privire la represiunea sângeroasă a forțelor de securitate care a durat luni de zile după moartea lui Amini.
De la începutul protestelor, cel puțin 529 de persoane au fost ucise în timpul demonstrațiilor, potrivit activiștilor pentru drepturile omului din Iran. Alte peste 19.700 de persoane au fost reținute de autorități în cadrul unei represiuni violente care a încercat să suprime disidența. Timp de luni de zile, Iranul nu a oferit nicio cifră generală a victimelor, recunoscând în același timp că zeci de mii de persoane au fost reținute.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank