Două luni până când Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană/ Care sunt cele trei scenarii posibile
Proiectul de acord Brexit negociat de Theresa May cu oficialii Uniunii Europene a fost respins de Parlamentul britanic pe 15 ianuarie. De atunci, în presa engleză se vehiculează mai multe scenarii posibile.
Primul scenariu, cel mai discutat și, în actualele condiții, cel mai probabil, este o ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord negociat.
Al doilea scenariu, care a început să fie discutat în ultimele săptămâni, este ca termenul până la care Marea Britanie ar trebui să părăsească UE – 29 martie 2019 – să fie extins o perioadă. Scopul acestei extinderi ar fi reluarea negocierilor cu liderii europeni care s-ar finaliza cu un nou vot în Camera Comunelor.
Al treilea scenariu, mai puțin probabil, este demararea unui nou referendum pentru rămânerea Marii Britanii în Uniune. Acest plan este susținut, în special, de Partidul Laburist. Cu toate acestea, recent, unul dintre apropiații Jeremy Corbin, liderul laburiștilor, Ian Lavery, a declarat că „un al doilea referendum ar putea să distrugă iremediabil relația dintre politicieni și public”, conform The Guardian.
Principalele motive de teamă în cazul unui Brexit dur sunt legate de înțelegerile comerciale ale Marii Britanii. Ca parte a Uniunii Europene, Marea Britanie urma politica comercială stabilită de Consiliul Uniunii Europene, valabilă pentru toate statele membre. Dacă Marea Britanie va părăsi UE fără un acord comercial, atunci va trebui să își stabilească singură parteneriatele comerciale și regulile după care va face comerț, în conformitate cu normele stabilite de Organizația Mondială a Comerțului.
Acest fapt nu este imposibil de realizat, însă va necesita timp, iar un Brexit dur va crea o stare, fie și numai temporară, de incertitudine. Drept dovadă, oamenii au început să se aprovizioneze cu mâncare și medicamente de teama unei situații neprevăzute în care aceste lucruri vor lipsi o perioadă de pe piață, după 29 martie. De asemenea, producătorii interni de alimente se așteaptă la o crește a prețului datorată posibilelor blocaje comerciale declanșate de părăsirea UE, informează The Guardian.
Ministrul de finanțe Philip Hammond a declarat zilele trecute că „sarcina mea este să iau cele mai bune decizii economice în favoarea poporului englez. Însă nu am nicio îndoială că părăsirea UE fără un acord este o decizie greșită”, se arată în The Independent.
În aceste condiții, ideea unei amânări a ieșirii din UE a fost lansată în spațiul public. Acest plan ar oferi Marii Britanii ceea ce are cea mai mare nevoie: timp. Mai mult, amânarea momentului părăsirii Uniunii ar da posibilitatea unei dezbateri publice între Leavers (suporterii ieșirii din UE) și Remainers (suporterii apartenenței la UE). În urma dezbaterii s-ar putea găsi o soluție de compromis pe care ambele tabere să o agreeze, se afirmă într-un editorial semnat de Gordon Brown, fost prim-ministru al Marii Britanii, în Financial Times.
Însă ideea unei dezbateri publice urmată de o renegociere a actualului acord Brexit întâmpină rezistența oficialilor Uniunii Europene care declară că o nouă rundă de negocieri nu este atât de ușor de realizat: „Este clar că din perspectiva UE, o extindere (a termenului pentru Brexit, n.red.) nu va fi acordată ca un cec în alb”, a declarat Guy Verhofstadt. Un diplomat european citat pe surse de The Guardian ar fi spus că „o amânare a Brexitului nu este nici probabilă” (detalii aici).
Pe de altă parte, Graham Brady, liderul grupului parlamentar al Partidului Conservator, a prezentat un amendament la moţiunea ce va fi supusă la vot marţi în Parlamentul britanic, amendament prin care i se cere lui Theresa May să renunţe la „backstop’”, un mecanism prin care Irlanda de Nord, în cazul unui Brexit dur, ar avea condiții de schimb diferite de restul Regatului Unit, transmite Reuters, citat de Agerpres.
O altă soluție vehiculată de mult timp, încă după ce rezultatul referendumului din 2016 a fost anunțat, este organizarea unui al doilea referendum. Propunerea a venit inițial din direcția Partidului Laburist. Criticii acestei idei spun că un al doilea referendum ar delegitima instituția consultării publice. Recent, unul din apropiații liderului laburist a declarat că organizarea unui nou referendum ar fi inoportună. În aceste condiții, acest scenariu este puțin probabil.
De aceea, atenția analiștilor politici se îndreaptă asupra primelor două scenarii: un Brexit dur sau decalarea pentru un timp a acestuia – pentru câteva săptămâni sau chiar luni. În aceste momente, susțin analiștii, situația este incertă, iar viitorul Marii Britanii depinde de capacitatea premierului Theresa May de a-și convinge colegii din Partidul Conservator să agreeze asupra uneia dintre cele două soluții care se întrevăd la orizont.
Surse: The Guardian, The Independent, Financial Times, BBC.
Sursă imagine: Pexels.com
NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank