Două noi zone, Brâncoveanu-Berceni și Progresu, cu peste 50.000 de locuitori, declarate marginalizate în Sectorul 4. USR îl acuză pe primarul Băluță că a „sărăcit” jumătate de sector pentru a obține fonduri europene
La propunerea lui Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, bazată pe analiza realizată de o firmă de consultanță, Consiliul Local a decis, în decembrie 2023, să declare două noi teritorii din sector, Brâncoveanu-Berceni și Progresu, ca fiind zone urbane marginalizate, Sectorul 4 ajungând astfel să aibă mai mult de jumătate din populație drept defavorizată.
Astfel, populația care trăiește în Sectorul 4 „în locuințe supraaglomerate, cu nivel scăzut de educație”, după cum sunt definite zonele urbane marginalizate, a ajuns să crească în 6 ani de la puțin peste 1.000 de locuitori (în 2017 erau 1.129 de persoane marginalizate) la 180.530 (în două etape: în martie 2022 numărul lor a crescut de peste 100 de ori, la 128.184 de persoane, iar în decembrie s-au mai adăugat 52.346).
Celelalte zone din sectorul 4 declarate marginalizate în 2022 sunt: Reșita-Giurgiului – 69.558 persoane, Turnu Măgurele – 18.742 persoane, Olteniței – 38.986 persoane și Boccaccio – 898 persoane.
- Documentele pot fi studiate AICI – cel din 2022 -, AICI – cel din 2023 – și AICI, primul document din 2017.
Rezultă că din 287.828 de locuitori, câți are în total Sectorul 4, conform recensământului din 2021, 62% dintre ei trăiesc în Sectorul 4 „în condiții improprii unui trat decent”. Potrivit referatului de aprobare semnat de primarul Daniel Băluță, aflat la al doilea mandat în Sectorul 4, „populația marginalizată din zonele identificare (Brâncoveanu-Berceni și Progresu) se confruntă cu facilități precare, infrastructură de bază slab dezvoltată și învechită”.
„Condițiile de locuire sunt în majoritatea cazurilor improprii unui trai decent.”, afirmă edilul Sectorului 4, în expunerea de motive, la care adaugă că obiectivul general este cel al diminuării numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială. Iar atingerea obiectivului se poate realiza, potrivit documentului, prin obținerea de finanțare din bani europeni prin programul PNRR pentru zonele urbane marginalizate.
„Pentru maximizarea șanselor este necesară aprobarea de îndată a Consiliului Local a unei hotărâri privind asumarea și însușirea Strategiei de dezvoltare locală a comunității marginalizate din Sectorul 4, Brâncoveanu-Berceni și declararea zonelor urbane marginalizate”, se spune în referatul semnat de primar.
- Definiția zonelor urbane marginalizate, conform Atlasului zonelor urbane marginalizate din Romania din 2011. Acestea sunt zone urbane care acumulează dezavantaje din perspectiva capitalului uman, ocupării forţei de muncă și a locuirii. Această definiție se bazează pe trei criterii principale:
- 1. Capitalul uman: zonele urbane marginalizate prezintă un nivel scăzut de educație, un nivel ridicat de șomaj și o populație vulnerabilă din punct de vedere social, cum ar fi persoanele cu dizabilități, persoanele tinere și persoanele de origine romă.
- 2. Ocuparea forței de muncă: zonele urbane marginalizate au un nivel scăzut de ocupare formală și o populație dependentă de veniturile din asistență socială.
- 3. Locuirea: zonele urbane marginalizate prezintă condiții improprii de locuire, cum ar fi locuințe supraaglomerate, insalubre sau degradate.
Acuzațiile USR
Prima creștere a populației încadrate în zone defavorizate din Sectorul 4 a fost în 31 martie 2022, „la 7 zile după lansarea Ghidului de finanțare de la Ministerul dezvoltării”, în 24 martie, afirmă USR Sector 4, într-un punct de vedere transmis G4Media.ro, în care afirmă că îl suspectează pe primarul Băluță că a girat înmulțirea artificială a numărului de locuitori din zonele defavorizate din S4 pentru a obține fonduri europene.
„Din ce vedem în documente, în doar 5 ani de mandat al primarului Băluță, numărul celor care trăiesc într-o Zonă Urbană Marginalizată în Sectorul 4 a crescut cu peste 180.000 de locuitori. Ori domnul primar a reușit în doar câțiva ani să sărăcească abrupt peste jumătate din populația sectorului, ori a făcut o altă “schemă Maradona” pentru a obține fondurile europene. Un fel de haiducie pe invers, iei de la săraci să dai la bogați.”, afirmă Paul Ene, membru USR și candidat la Primăria Sectorului 4.
În baza noii strategii de dezvoltare locală a comunității locale din Sectorul 4, un an mai târziu, în noiembrie 2023, primarul Băluță s-a lăudat că a obținut, pentru Sectorul 4, 70% din fondurile europene din PNRR destinate reabilitării termice a blocurilor din zonele sărace din întreaga țară, se mai arată în declarația lui Paul Ene, reprezentant USR.
Context
În imaginile prezentate pe contul personal de Facebook, primarul Sectorului 4 Daniel Băluță prezintă o altă față a sectorului, ca fiind într-o plină dezvoltare. Din punct de vedere al investițiilor, în ultimii ani au fost realizate în Sectorul 4: pasajul „Europa Unită”, cu bani parțial de la bugetul local, stația de metrou Tudor Arghezi, constructie de la zero, cu bani exclusiv europeni, Parcul Tudor Arghezi, construcție de la zero, iar în plan sunt refacerea Planșeului Unirii și un aeroport care să se construiască în sudul Bucureștiului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii