Două voturi cu impact: Parlamentul Marii Britanii a decis amânarea ieșirii din UE și a respins un al doilea referendum pe BREXIT / Ce urmează
Cu două săptâmâni înainte de data teoretică a ieşirii Regatului Unit din Uniune, parlamentarii britanici au respins, în această seară, declanșarea unui nou referendum, cu scorul de 334 la 85, potrivit BBC, și a decis totodată să ceară amânarea ieșirii din UE, cu 412 la 202 voturi.
Acest din urmă lucru înseamnă că Londra va solicita Bruxelles-ului să extindă termenul de părăsire a spațiului comunitar dincolo de 29 martie, respectiv până la 30 iunie. Asta, dacă parlamentarii britanici aprobă, până în 20 martie, acordul negociat de premierul Theresa May.
Dacă nu, moțiunea votată în această seară cere Guvernului să obțină o extindere mai mare a termenului.
Aici, însă, totul depinde de voința Uniunii Europene, care poate să aprobe sau să respingă această propunere.
Cert este că, înainte de toate, Marea Britanie trebuie să trimită o solicitare formală Uniunii Europene pentru extinderea termenului.
O decizie va putea fi luată numai în unanimitate, la Summit-ul din 21 martie, de către cei 27 de șefi de state și de guverne, potrivit The Guardian.
Demersurile din această seară au fost făcute în contextul în care Parlamentul Marii Britanii a respins cu o majoritate clară ieșirea din Uniunea Europeană fără un acord de retragere.
Acord pe care Cabinetul condus de Theresa May l-a negociat cu liderii UE, dar textul nu i-a convins și pe parlamentarii de la Londra.
Cu câteva ore înainte, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a îndemnat Regatul Unit să-şi schimbe poziţia, dacă vrea să obţină o ”prelungire lungă” în vederea amânării datei divorţului cu Uniunea Europeană (UE), programat la 29 martie, relatează AFP, preluată de News.ro.
”În cursul consultărilor în vederea summitului european, eu îi voi sfătui pe cei 27 de membri aii UE să fie pregătiţi să acorde o prelungire lungă, dacă Regatul Unit acceptă să-şi regândească strategia Brexitului şi reuşeşte să degajeze un consens în jurul acestuia”, a anunţat Tusk pe contul său de Twitter.
Însă Parisul are un ton mai tranșant.
Franţa nu susţine o scurtă amânare a Brexitului dincolo de data de 29 martie şi consideră că Regatului Unit i-ar reveni sarcina de a încerca să redeschidă negocierea acordul de retragere din UE respins de două ori de către parlamentul de la Londra, a declarat, joi, agenţiei Reuters un oficial din cadrul preşedinţiei lui Emmanuel Macron (potrivit Agerpres).
”În orice caz este clar că o scurtă extindere (a datei Brexitului) pentru a discuta din nou despre acordul de retragere nu intră în discuţie”, a indicat oficialul de la Palatul Elysee.
”Aşadar, vom avea fie un ”no-deal” (Brexit fără acord) acum, fie o schimbare a planurilor Londrei, dar pentru care deocamdată nu vedem niciun semn”, a adăugat el.
Reacții de la cel mai înalt nivel au venit joi și de la Washington.
Preşedintele american Donald Trump s-a declarat „surprins” de cât de prost merg negocierile cu privire la Brexit, remarcând că premierul britanic Theresa May nu i-a ascultat sfaturile, relatează AFP, Reuters şi dpa.
„Sunt surprins cât de prost merg negocierile. Eu i-am oferit premierului ideile mele în ce priveşte cum să negocieze. Ea nu a ascultat„, a declarat Trump în Biroul Oval, în prezenţa premierului irlandez Leo Varadkar.
Oaspetele său a menţionat în ce-l priveşte că „regretă” Brexitul şi că are altă perspectivă decât preşedintele SUA, punând accentul pe necesitatea de a asigura că procesul de pace nord-irlandez nu va fi afectat.
„Este o situaţie dificilă”, a admis şi Trump, insistând la rândul său asupra complexităţii „problemei graniţei cu Irlanda”.
Liderul de la Casa Albă a precizat totodată că se opune unui nou referendum cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, care „ar fi foarte incorect pentru cei care au câştigat” votul popular din 2016.
Donald Trump a afirmat încă de anul trecut, într-un interviu acordat tabloidului The Sun cu ocazia primei sale vizite oficiale în Marea Britanie, că el ar fi negociat „foarte diferit” în locul Theresei May. Ulterior, şefa executivului britanic a dezvăluit că liderul de la Casa Albă i-a sugerat să dea UE în judecată.
Sursa foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii