Dovezi ale unor „acuzații credibile” de violență sexuală împotriva copiilor de către trupele rusești și alte încălcări ale normelor Consiliului de Securitate al ONU privind tinerii în timp de război (Sky News)
Ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward a declarat că există dovezi că „Rusia comite patru dintre cele șase încălcări grave ale Consiliului de Securitate împotriva copiilor în timp de război”.
Printre încălcările enumerate într-o rezoluție a Consiliului din 1999 se numără luarea în vizor a copiilor în conflicte, precum și recrutarea și utilizarea copiilor ca soldați.
Ea a declarat că, pe lângă „acuzațiile credibile” de violență sexuală împotriva copiilor din Ucraina, există relatări continue privind deportările forțate a peste 700.000 de persoane, inclusiv multe mame și copii, din Ucraina în Rusia.
„Există acum un risc foarte real al unei generații pierdute și al continuării unui ciclu de violență, cauzat de invazia Rusiei și de devastarea pe care a creat-o”, a spus ea.
Comentariile sale au fost făcute în contextul în care UNICEF – organizația ONU pentru ajutorul umanitar acordat copiilor – a avertizat că conflictul din Ucraina reprezintă o „criză a drepturilor copilului” din ce în ce mai gravă, cu sute de școli atacate și aproape 100 de copii uciși doar în ultima lună.
Omar Abdi, director executiv adjunct al UNICEF, a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că copiii plătesc „un preț exagerat de mare” în acest război, cu 239 de morți și 355 de răniți confirmați de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie. Dar cifrele reale ar putea fi mult mai mari.
Iar în ultimul său discurs de noapte adresat poporului său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu și-a putut stăpâni furia în legătură cu impactul tot mai mare asupra tinerilor din țară.
„Noaptea trecută (forțele rusești) au lovit regiunea Cernihiv, inclusiv școlile”, a spus el. „Bineînțeles, statul rus este într-o asemenea stare încât orice educație nu face decât să îi stea în cale.
„Dar ce se poate obține prin distrugerea școlilor ucrainene? Toți comandanții ruși care dau astfel de ordine sunt pur și simplu bolnavi și incurabili”.
Anul școlar pentru copiii ucraineni s-a oprit efectiv după începerea războiului. Cel puțin 15 din cele 89 de școli sprijinite de UNICEF în estul țării au fost avariate sau distruse în timpul luptelor.
„Aceste atacuri trebuie să înceteze. În cele din urmă, copiii au nevoie de un sfârșit al acestui război – viitorul lor atârnă în balanță.” a declarat Abdi.
La jumătatea lunii martie, peste 15.000 de școli au reluat educația în Ucraina, în principal prin învățare la distanță sau prin opțiuni hibride în persoană, a mai spus Abdi.
„Se estimează că 3,7 milioane de copii din Ucraina și din străinătate folosesc opțiuni de învățare online și la distanță”, a adăugat spunând că au rămas „obstacole enorme” în calea educației, inclusiv disponibilitatea școlilor, resursele, barierele lingvistice și deplasarea copiilor și a familiilor lor.
Abdi și mai mulți membri ai consiliului au vorbit despre ceea ce el a numit un „atac îngrozitor” asupra unei școli din orașul Bilohorivka din estul Ucrainei la sfârșitul săptămânii trecute, când o bombă a lovit în timp ce femeile și copiii se adăposteau în clădire.
Adjunctul ambasadorului SUA, Richard Mills, a declarat că explozia a ucis până la 60 de persoane, multe dintre ele copii.
Cu toate acestea, ambasadorul rus la ONU, Vasily Nebenzia, a declarat că forțele armate ale țării sale „depun toate eforturile pentru a proteja copiii în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina” și a calificat drept „absurde” acuzațiile că au atacat sexual copii.
În această primăvară, a spus el, copiii din regiunea Donbas „mor din nou sub proiectilele ucrainene”. El a acuzat armata ucraineană că a folosit multe clădiri și unități de învățământ ca baze, „în urma cărora acestea au fost deteriorate în mod semnificativ”.
Nebenzia a spus că acest lucru „pune în pericol viețile copiilor, îi privează de dreptul lor la educație și distruge infrastructura educațională a Ucrainei”.
sursa foto: UNICEF Ucraina
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii