G4Media.ro

Doze mari de medicamente pentru ADHD pe o perioadă lungă de timp…

Sursa foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Doze mari de medicamente pentru ADHD pe o perioadă lungă de timp ar putea crește riscul de boli cardiovasculare

Persoanele care iau medicamente pentru tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) pentru perioade lungi de timp și în doze mari ar putea avea un risc crescut de apariție a unor boli cardiovasculare, sugerează o nouă cercetare, citată de Euronews.

ADHD este o tulburare comună de neurodezvoltare caracterizată prin probleme de concentrare și de control al comportamentului impulsiv.

Într-un studiu efectuat pe mai mult de 278.000 de pacienți suedezi cu ADHD cu vârste cuprinse între 6 și 64 de ani, cercetătorii au constatat un risc semnificativ din punct de vedere statistic pentru pacienții care iau aceste medicamente în doze de 1,5 ori mai mari decât media zilnică.

Utilizarea pe termen lung a medicamentelor pentru ADHD a fost asociată în special cu un risc crescut de hipertensiune și boli arteriale.

Metilfenidatul, comercializat sub numele de Ritalin, Concerta, Equasym, Medikinet sau Rubife, a fost cel mai des distribuit medicament pentru ADHD.

Acesta este prescris pentru a spori activitatea în zonele din creier care controlează atenția și comportamentul impulsiv.

„Există o listă lungă de medicamente care au fost legate de un risc comparabil de creștere a hipertensiunii arteriale atunci când sunt utilizate pe termen lung, cum este cel constatat aici, astfel încât pacienții nu ar trebui să fie alarmați de aceste constatări”, a declarat Le Zhang, cercetător postdoctoral la Karolinska Institutet din Suedia și autor principal al studiului, într-un comunicat.

„Cu toate acestea, în practica clinică, riscul crescut ar trebui să fie cântărit cu atenție în raport cu beneficiile recunoscute ale tratamentului, de la caz la caz”, a mai spus ea.

„Medicii ar trebui, de asemenea, să urmărească în mod regulat pacienții cu ADHD pentru a găsi semne și simptome de boli cardiovasculare în timp ce sunt sub medicație pe termen lung”.

Fiind un studiu observațional, acesta nu a determinat o legătură de cauzalitate între medicația ADHD și bolile cardiovasculare, dar cercetătorii au declarat că rezultatele au arătat importanța determinării „potențialelor beneficii și riscuri atunci când se iau decizii de tratament privind utilizarea pe termen lung a medicației ADHD”.

Cu toate acestea, cercetătorii au constatat într-un al doilea studiu că mai mult de jumătate dintre adolescenții, adulții tineri și adulții care încep să ia medicamente pentru ADHD au încetat să mai facă acest lucru în primul an.

Studiul multinațional a constatat, de asemenea, că 35% dintre copiii care au început să ia medicamente pentru ADHD au încetat să le mai ia în primul an.

„Este puțin probabil ca atât de mulți oameni să întrerupă tratamentul pentru că simptomele ADHD s-au ameliorat, ceea ce înseamnă că rata ridicată de întrerupere timpurie a tratamentului poate fi o barieră majoră în calea unui tratament eficient”, a declarat Zheng Chang, cercetător principal la Karolinska Institutet, care a condus ambele studii.

„Nu am reușit să analizăm cauzele directe în acest studiu, dar motivele comune pentru întreruperea medicației ADHD sunt reacțiile adverse și lipsa de efect”.

Cercetătorii au analizat datele de prescriere a rețetelor de la peste 1,2 milioane de pacienți din Australia, Danemarca, Hong Kong, Islanda, Olanda, Norvegia, Marea Britanie, Suedia și SUA și au constatat același model în fiecare regiune.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează