„Dr. Holhoș”, cea mai mare rețea de clinici de chirurgie oftalmologică din România, construită de la zero de un medic transilvănean
De la un modest cabinet de optică medicală deschis în 2011 la Alba Iulia cu banii din darul de nuntă și cu ajutor din partea familiei, doctorul Teodor Holhoș a dezvoltat cea mai mare rețea de clinici de oftalmologie din România, fără împrumuturi și fără a apela la investitori.
Transilvănean get-beget, născut la Alba Iulia și cu studii la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medicul Teodor Holhoș este printre primii care a realizat în România cea mai avansată operație de corecție a miopiei și/sau a astigmatismului la nivel mondial, SMILE Pro. Dr. Holhoș a fost primul medic din afara Bucureștiului care a realizat această operație, care anterior nu era efectuată în țara noastră decât la o clinică privată din Capitală.
În paralel cu această reușită profesională, medicul a dezvoltat în ultimii 12 ani o rețea de șase clinici de oftalmologie, toate localizate în mari orașe din Transilvania (ultima, cea din Târgu Mureș, este în prezent în curs de amenajare), unde a realizat peste 25.000 de intervenții din întreaga sferă a chirurgiei oftalmologice – de la operații de corectare a viciilor de refracție la operații pe retină. În afară de viitoarea clinică din Târgu Mureș, celelalte cinci funcționează în Alba Iulia, Mediaș, Sibiu, Turda și Cluj-Napoca.
Cele șase clinici de oftalmologie „Dr. Holhoș”, la care se adaugă 12 cabinete de optică medicală, constituie în prezent cea mai mare rețea de unități medicale de oftalmologie din România. Toate au fost lansate folosind fonduri proprii, fără a apela la credite bancare sau sprijinul unor investitori externi.
Chirurgia oftalmologică, doar pe cont propriu
Deoarece în România (și nu numai) medicii oftalmologi au drept de liberă practică, această disciplină medicală este mai ales opțiunea celor care au curajul de a lucra pe cont propriu. Un impediment inițial – o încercare de a profesa într-un spital de stat soldată cu piedici din partea sistemului – l-a determinat pe tânărul, pe atunci, medic Teodor Holhoș să se hotărască să își ia viața în propriile mâini. Primul cabinet de optică medicală l-a deschis în 2011 în orașul său natal, Alba Iulia, cu sprijinul familiei și investind banii primiți la nuntă.
Majoritatea oftalmologilor care profesează în România fac doar consultații, eventual anumite investigații, în funcție de ce aparatură au la dispoziție. Foarte puțini, probabil în jur de unu din zece, după estimările medicului, fac pasul spre chirurgie și încă și mai puțini realizează intervenții chirurgicale pe retină, considerate cele mai dificile din oftalmologie. Doctorul Teodor Holhoș se numără printre acei puțini care realizează și aceste operații complicate. De altfel, el este și cel care face toate operațiile în clinicile sale – cel puțin până în momentul în care va găsi încă un chirurg care să preia o parte din cazuri, căci recunoaște că nu este tocmai simplu să opereze în șase clinici.
Operația SMILE Pro, în premieră la Sibiu și la Târgu Mureș
Cum se explică reușita doctorului Holhoș de a construi, pe cont propriu și practic de la zero, cea mai mare rețea de clinici de oftalmologie din România?
Potrivit medicului, există o cerere în creștere pentru intervenții de corectare chirurgicală a defectelor de refracție cum sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul sau prezbiopia, metode cu ajutorul cărora pacientul poate scăpa de nevoia de a purta ochelari – sau, în cazuri precum miopia severă, poate ajunge să poarte lentile cu dioptrii mici.
Creșterea cererii pentru operații de corecție a dioptriilor nu este determinată neapărat de mult-blamatul stil de viață modern, care ar afecta vederea. Motivul ține mai degrabă de creșterea nivelului de educație, de conștientizarea beneficiilor pe termen lung ale corecției chirurgicale a dioptriilor și de creșterea puterii de cumpărare a pacienților. „Este un mit că utilizarea intensivă a ecranelor afectează acuitatea vizuală”, spune dr. Holhoș. „Bineînțeles, ca orice lucru în exces, nu este în regulă, dar aceasta poate provoca mai degrabă așa-numitul sindrom de ochi uscat, nu neapărat modificarea dioptriilor. Pe de altă parte, este adevărat că unele boli sistemice, cum sunt diabetul sau hipertensiunea arterială, afectează vederea. În măsura în care acestea sunt determinate de stilul de viață – fumat, consum excesiv de alcool, alimentație nepotrivită – se poate într-adevăr spune că obiceiurile noastre ne afectează vederea. Noi le recomandăm tuturor pacienților pe care îi operăm să renunțe la aceste obiceiuri nesănătoase.”
De asemenea, succesul a fost susținut de investiții din surse proprii, în primul rând în achiziția de roboți chirurgicali (cu „bisturiu” laser) și aparatură performantă de investigații, pentru ca pacienții să beneficieze astfel de cele mai bune servicii medicale.
„Am investit constant, încă de la început, în două lucruri: în dotări și în formare profesională”, spune medicul. „În oftalmologie este foarte important să ții pasul cu evoluția tehnologiei. Mereu apar tehnici noi de intervenție, tehnologii din ce în ce mai sofisticate, care aduc îmbunătățiri care la prima vedere par așa, minore. Pentru un chirurg oftalmolog posibilitatea de a face o operație în doar 7 secunde, față de 20-30 cât durează o procedură tradițională, contează enorm pentru că reduce mult riscul unor complicații intraoperatorii. Este adevărat că aceste complicații sunt rare și tratabile, dar să le rezolvi nu este ceva trivial, nici măcar pentru un medic cu experiență. Operația SMILE Pro, care reprezintă în acest moment vârful în materie de chirurgie a miopiei și a astigmatismului, aduce un mare plus de siguranță pentru pacient, care scapă de stres, și pentru medic, care știe că poate rezolva partea cea mai dificilă a intervenției în numai 7 secunde.”
Chirurgia robotică, o provocare și pentru medic
Însă posibilitatea de a realiza astfel de operații depinde atât de fonduri, cât și de capacitatea medicului de a lucra cu o astfel de aparatură. Este vorba de roboți chirurgicali cu laseri de frecvență ultraînaltă, foarte sofisticați, care necesită uneori luni de zile de acomodare. „În România chirurgia refractivă, adică de corecție a defectelor cum sunt miopia sau astigmatismul, nu se învață la stat. Nici măcar în timpul rezidențiatului”, spune dr. Teodor Holhoș. „Și eu, și toți colegii mei am învățat în privat, inclusiv mergând la cursuri în afara țării. Noi mergem periodic cu echipa noastră de medici și asistenți la cursuri și seminare de formare profesională în străinătate. E foarte important să ai nu numai medici, ci și asistenți foarte bine pregătiți.”
În ceea ce privește costurile echipamentelor, acestea cresc odată cu nivelul de complexitate a intervențiilor. Pe lângă robotul laser mai este nevoie și de aparatură performantă de investigații. Pentru a realiza o operație SMILE Pro, cea mai modernă intervenție din chirurgia refractivă, este nevoie de investigații efectuate fie cu un aparat de topografie corneeană, fie cu unul de tomografie în coerență optică, ambele foarte scumpe.
„Într-o clinică așa cum este cea a noastră din Cluj-Napoca, unde realizăm operația SMILE Pro, investiția totală se ridică la circa 1,7 milioane de euro, din care aproximativ 500.000 de euro reprezintă doar costul aparatului, VISUMAX 800, cel mai avansat robot chirurgical produs de grupul ZEISS. Noi nu cumpărăm decât aparatură nouă, de aceea și costurile sunt mari. Vom aduce în viitorul foarte apropiat încă un astfel de aparat și la clinica din Sibiu și le vom putea oferi și sibienilor posibilitatea de a beneficia de această operație. Mai mult, și clinica de la Târgu Mureș va fi dotată cu VISUMAX 800 și vom putea opera SMILE Pro și acolo.”
Operațiile avansate implică un efort de învățare din partea medicului
Orice aparat, oricât de performant, este inutil dacă medicul nu știe să îl folosească. „SMILE Pro este a treia generație a tehnologiei ReLEX SMILE, dezvoltată tot de ZEISS, explică dr. Holhoș. „În chirurgia refractivă, curba de învățare este foarte abruptă. Începi cu operațiile tradiționale: PRK, apoi LASIK, apoi ReLEX. Când am început să lucrez cu noul robot, făceam deja operații SMILE. Cineva de pe stradă ar spune că de la SMILE la SMILE Pro nu e un pas așa de mare, dar a durat câteva luni să învăț aparatul. E mult mai rapid și are funcții noi, trebuie să știi foarte bine ce faci în timpul intervenției.”
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank