![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/dr-Buie-e1739363392100-768x353.webp)
Dr. Laurențiu Buie, MedLife: „Incidența cancerului de sân crește după 40 de ani. În fiecare săptămână descopăr câteva cazuri noi.”
La femei, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer și produce cele mai multe decese. O femeie din 11 la nivel mondial riscă să dezvolte cancer de sân (față de 1 din 111 – cancer de col), iar acest risc crește odată cu vârsta, mai exact e de 10 ori mai mare la 50 de ani, decât la 30. De aceea, pentru femei, screening-ul mamar și depistarea precoce a neoplasmului sunt esențiale, iar pentru medici, procesul de învățare continuă pentru aprofundarea și dezvoltarea cunoștințelor este esențial, chiar și după supra-specializare.
„Important e să vezi cât mai multă patologie, atunci când ne referim la senologie”, spune dr. Laurențiu Buie, medic primar radiologie și imagistică la Hyperclinica MedLife Genesys Arad, specializat în senologie. Din multitudinea de investigații pe care un specialist în radiologie și imagistică medicală le poate efectua, el s-a concentrat pe mamografii și ecografii de sân, deși are și alte competențe, precum tomografie computerizată și rezonanță magnetică nucleară.
Într-o zi, face aproximativ 5 ecografii și interpretează mai multe mamografii; acestea din urmă sunt făcute de un tehnician, dar interpretarea lor și discuția ulterioară cu pacientul le face medicul.
„În Arad am reușit să ajutăm femeile să conștientizeze importanța prevenției, să vină să facă mamografie ca și control de rutină, mai ales după 40 de ani, pentru că incidența cancerului de sân crește”, spune medicul, care lucrează și cu Casa de Asigurări de Sănătate, deci pacientele pot beneficia de investigații gratuite, în baza biletului de trimitere, inclusiv în regim de prevenție și suspiciune oncologică (acestea două sunt gratuite și pentru femeile neasigurate și nu depind de fondurile lunare primite de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate).
„În fiecare săptămână descopăr câteva cazuri noi și am remarcat o creștere față de acum 3-4 ani. Cancerul nu mai ține cont de vârstă, iar cauzele sunt multiple”, afirmă dr. Buie, precum regimul alimentar, factorii de mediu sau genetici. Totodată, poate fi și un cumul de factori. Cea mai tânără pacientă pe care a diagnosticat-o avea 17 ani – s-a tratat și acum e bine. Medicul poate afirma asta pentru că au trecut 5 ani, perioadă după care se consideră că ești vindecat, conform statisticilor.
Medicul spune că femeile de 18-19 ani, după ce devin responsabile de sănătatea lor din punct de vedere legal, ar fi indicat să facă o ecografie mamară anual, aceasta nefiind o investigație invazivă și neavând nicio contraindicație. Iar după 40 de ani, ar fi indicat ca investigație de primă intenție – o mamografie anual, dar depinde mult și de patologie și de istoricul familial. În cazul formațiunilor nodulare cu structură solidă, se recomandă complementar și ecografia, care, în funcție de patologie, se va repeta la un interval mai scurt (3- 6 luni). În unele cazuri se recomandă și RMN-ul mamar cu substanță de contrast.
„Întotdeauna când observi o anomalie, o verifici și din punct de vedere, ecografic”, spune dr. Buie. La fel, dacă țesutul mamar e dens (predomină cel fibro-glandular), se recomandă complementar ecografia.
„Dacă există noduli mai mici de 1 cm, nu îi simți la palpare. Ecografic se observă de la 2 mm în sus, iar mamografic se observă și sub 1 mm”. Totodată, mamografia are o multitudine de beneficii și particularități, spre deosebire de ecografia mamară, aspecte importante mai ales odată cu înaintarea în vârstă a pacientelor. Unele tipuri de cancer sunt vizibile doar la mamografie.
Multe paciente sunt speriate, fiindcă au auzit că mamografia doare, dar, după ce le explici procedura, complianța crește, afirmă medicul. „Iar după ce o efectuează, unele spun că nici nu mai vor ecografie.” Da, are loc o compresie a sânilor în timpul investigației, dar în niciun caz nu pleacă cu vânătăi, așa cum au auzit unele.
Sunt mai multe tipuri de mamografii: cea clasică (digitală 2D), cu imagini bidimensionale, și cea cu tomosinteză (3D), care se apropie de înalta rezoluție și obține imagini seriate, care oferă o vizualizare în profunzime a sânului.
Totodată, aparatele pentru mamografie din MedLife au un soft ultramodern, Soft Prime, care permite reducerea dozei de radiații la care este expusă pacienta, cu aproximativ 30%.
Auto-palparea este importantă, explică medicul, dar este totuși o metodă subiectivă. Se face bianual, cu o singură mână, cealaltă fiind poziționată într-un unghi de 90° în spatele capului. Femeia poate sta în picioare sau întinsă pe spate. Se începe palparea circulară a sânului, de sus în jos, de la stânga la dreapta, inclusiv în jurul areolei mamare, dar și în zona axilară, întrucât și acolo sunt lanțuri de ganglioni limfatici, care pot semnala o afecțiune a sânului. Medicul atenționează însă că la nivelul axilei putem depista inflamații care nu sunt tumori, ci pot apărea fie ca o reacție locală inflamatorie după un vaccin, fie ca foliculită după epilat, fie ca o reacție adversă la deodorant, de exemplu.
„Unele femei vin foarte speriate”, spune medicul. „Dacă pe Google cauți o afecțiune, dai direct de cancer, dar până acolo e cale lungă și, de cele mai multe ori, nu e cancer. Un pacient informat nu e neapărat cel care citește pe Google.”
Ecografia poate fi efectuată contra cost fără bilet de trimitere. Mamografia, chiar dacă e contra cost, nu poate fi făcută fără o recomandare scrisă, semnată și parafată de un medic de familie sau un medic specialist, precum un ginecolog, endocrinolog sau internist, și asta pentru că se utilizează și o doză mică de radiații.
În cadrul mamografiei, doza de radiații este mereu direct proporțională cu densitatea țesutului mamar, iar evaluarea trebuie făcută mereu punând în balanță riscurile și beneficiile.
Nu există o limită superioară de vârstă pentru a face ecografie mamară sau mamografie, spune dr. Buie. Are și paciente de 90 de ani care vin conștiincios la investigații de rutină, dar are și paciente care, odată diagnosticate, refuză inițial tratamentul.
„Și atunci încerc să le conving. Le spun că nu avem timp de pierdut, întrucât afecțiunea nu trece de la sine sau cu creme. Timpul este extrem de prețios într-un astfel de diagnostic și trebuie folosit în avantajul lor. Am avut o pacientă care a încercat să se trateze cu foi de varză și a ajuns aproape în ultimul stadiu.”
Ca medic, trebuie să fii om și să nu uiți de ce ai ales profesia aceasta, crede dr. Buie. „Acest aspect înseamnă să nu îi judeci aspru pe pacienți atunci când refuză un tratament sau o recomandare. Nu știi din ce mediu provin, ce experiențe au avut în trecut cu sistemul medical sau ce îi determină să refuze.”
Dr. Buie a avut o pacientă care a revenit după 2 ani de la depistarea cancerului, și care inițial refuzase tratamentul: „Mi-a zis: ne vedem din nou datorită dumneavoastră. M-am bucurat și m-a făcut să fiu mai insistent în aceste cazuri”.
***
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde. Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.