G4Media.ro

Dr. Molnar, Institutul Inimii din Cluj: Medicii ar trebui să lucreze sau…

Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

Dr. Molnar, Institutul Inimii din Cluj: Medicii ar trebui să lucreze sau la stat sau la privat. Nu în ambele locuri. Atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea

Directorul medical al Institutului Inimii “Nicolae Stăncioiu ” din Cluj-Napoca, Adrian Molnar, susţine că medicii ar trebui să lucreze ori la stat, ori la privat, nu în ambele locuri, precizând că atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea, anunță News.ro.

“Cred că aici este una dintre problemele mari ale sistemului medical românesc. Această interferenţă privatul cu spitale de stat. După părerea mea, medicii ar trebui să lucreze sau la stat, sau la privat. Nu în ambele locuri. Atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea. Nu se poate ca un medic să lucreze dimineaţa la stat şi după amiază la privat în aceeaşi specialitate, cu bolnavi de acelaşi tip. Nu se poate ca medicul care lucrează la stat să îndrume pacienţii din spitalele de stat, din ambulatoriile de stat, să le îndrume către privat, spunându-le că nu vor beneficia de aceleaşi servicii la stat ca şi la privat, că nu sunt aceleaşi materiale, că nu au aceleaşi resurse. Nu este adevărat, nu este deloc adevărat. Cel puţin în specialitatea mea şi în specialităţile conexe cu specialitatea mea se lucrează cu exact aceleaşi materiale şi la stat, şi la privat, aceiaşi oameni lucrează şi la stat şi la privat, diferenţa este că la stat pacienţii sunt trataţi gratuit, pe când la privat pacienţii trebuie să plătească”, a declarat Adrian Molnar, luni, la Prima News.

El a mai afirmat că nu i se pare corect ca un medic dintr-un centru universitar să aibă acelaşi salariu cu un medic dintr-un centru mult mai mic.

“Nu consider corect, de exemplu, ca un chirurg, dintr-un centru mare universitar cum este Clujul să aibă acelaşi salariu cu un medic dintr-un centru mult mai mic. Gândiţi-vă la ce stres, la ce gărzi are un medic în Cluj, care rezolvă toate problemele complexe şi ce stres are un medic într-un oraş mai mic unde dacă are o urgenţă pe zi sau una pe săptămână pe care trebuie să o rezolve, pentru că majoritatea urgenţelor le trimit tot spre Cluj sau spre Tîrgu Mureş, sau spre Iaşi. S-a pus această problemă la nivel de minister, a diferenţierii salariilor în funcţie de centrul unde lucrează. Nu poţi să compari un coleg de-al meu care face serviciul de gardă la chirurgie cardiacă şi care are de rezolvat nişte urgenţe majore cu un medic de medicină generală dintr-un oraş mic din provincie care nu face nimic sau face foarte puţin sau care cum are o urgenţă o trimite la Cluj”, a explicat Adrian Molnar.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Abolut corect, d-le doctor! Dar cine sa o faca?

    • La Rezidentiat TREBUIE sa se procedeze ca si la admitere: pune fiecare candidat toate obtiunile posibile ca să NU mai stea acasă un an sau doi și atunci se vor ocupa toate locurile dar NU se dorește acest lucru.

  2. Situatia nu e chiar asa de simpla si clara. Sunt si medici foarte cautati, care ar insemna o pierdere foarte mare pentru sistemul de stat (si pentru pacientii cu venituri mici) daca s-ar decide sa lucreze doar in privat.

    Pe de alta parte, pare cam ilegal sa impui cuiva sa se angajeze doar intr-un loc. Nu stiu sa existe o asemenea limitare pentru vreo alta profesie. Cu atat mai putin pentru o profesie asa-zis „liberala” precum cea de medic.

    Ce se poate face (si cred ca s-a si facut mai recent) este sa impui medicului contract cu casa de asigurari doar intr-un singur loc, sa nu primeasca bani de la casa pentru servicii in mai multe locuri. Asta scade putin din atractivitatea de a lucra in privat, daca are deja contract cu casa la stat.

    • Medicii din spitalele mici muncesc f putin,aproape deloc,pleaca din spital spre cabinetele private in jur de ora ora 10.30-11,isi pun multe garzi si i-au leafa mult mai mare decat medicii din Spitalul Universitar Cluj(de exemplu)Acestia chiar muncesc.A se verifica,daca se va vrea!

    • Vrei sa spui că în spitalele de stat pacienții cu venituri mici au acces la medicii buni la fel ca cei cu venituri mari? O persoana asigurata medical ar putea să -si aleagă între tratament in spital privat sau de stat și se rezolva problema.

    • @M
      Daca s-ar deconta de catre casa tot tratamentul, da. Dar de obicei se deconteaza partial, iar pacientul ramane sa plateasca o parte destul de consistenta. Vorbesc de spitalizari, nu de consultatii si/sau diverse investigatii.

  3. Da doctore, ai zis cea mai mare vorba si te felicit. Ziua are doar 8 ore. Peste 80% din doctori sunt angajati si la clinici publice si la privati. Dupa 8 ore in nebunia unui spital public, ma indoiesc ca la cabinetul privat, mai poti da vreun randament, decat sa jupoi de bani niste fraieri. De obicei acesti doctori, nu-si fac treaba complet, nici colo, nici colo. Nu mai zic ca un doctor, mai trebuie sa mai si puna mana pe o carte. Pai, cand sa mai faca si asta ?

  4. Păi doar într-un singur loc lucră, la privat! La stat doar fură, bani, materiale, medicamente, pacienți…

  5. @dmb Ba da, situația e chiar simplă. Orice angajator din Romania poate să prevadă in contract ca angajatul lui să nu presteze servicii de aceeași natură pentru concurență. Consider că un medic angajat în sistemul public de sănătate este in conflict de interese atunci când își deschide cabinet privat cu același domeniu de activitate cu care este angajat într-un spital public.

    • Nu exista legal vreun conflict de interese, altfel deja era rezolvata problema.

      Clauze de exclusivitate se pot pune in contract, dar acestea vin cu obligatii suplimentare pentru angajator si in niciun caz nu se pot impune fara acordul angajatilor care au deja un contract de munca semnat cu angajatorul. Un medic bun deja angajat nu va semna niciodata asa ceva fara compensatii substantiale.

    • Oricum, nu prea are rost discutia asta. Medicii care chiar au putere (inclusiv politica) nu vor fi niciodata de acord cu asa ceva si mi-e forte greu sa cred ca se va putea face vreodata in Romania.

      Inclusiv acest dr Molnar lucreaza (si) in privat. Isi permite sa vorbeasca asa doar pentru ca stie ca niciodata nu se va implementa. Vorbeste doar pentru imagine, ca sa afle in treaba…

  6. Da a, are dreptate dl.Dr Molnar.Doctorii să se hotărască unde să activeze.Sunt medici specialiști care nu au loc.Merg la firmele de promovare a medicamentelor. O zi bună.

  7. Unul din marii spagari ai Clujului da lecții de moralitate :)))

  8. Se poate rezolva problema dacă vor, la stat să se facă o evaluare corectă a muncii doctorului. Și în funcție de asta să fie plătit. Fără să profite profite de rezidenți și doctori tineri pe care îi folosesc ca pe niște sclavi. In alte tari pot lucra unde se vor dar plata este după muunca. La fel și avansarea.