G4Media.ro

Dr. Radu Lupescu, medic român în Franța: ”Coronavirusul este periculos la nivelul…

Dr. Radu Lupescu, medic român în Franța: ”Coronavirusul este periculos la nivelul unei populații intregi pentru că propagarea lui poate duce la saturarea sistemului de sănătate, cu o supramortalitate cauzată de necesitatea tratării unui număr mare de bolnavi într-un interval scurt”

Dr. Radu Lupescu, președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, scrie pe Facebook despre evoluția epidemiei de coronavirus din România și cel mai mare pericol: supra-aglomerarea spitalelor.

Textul integral al medicului Radu Lupescu:

Cum epidemia progresează rapid, am decis să fac o precizare asupra acestei crise sanitare.

In primul rând ați văzut cu toții situatia din Italia și cea din Franța. Numărul de cazuri este foarte mare, deci Italia e în faza 3 a epidemiei și trecerea in aceasta fază nu mai poate fi evitată in Franta. Acum trebuie sa micșorăm impactul epidemiei, sa salvăm cât mai multe vieți…

In România numărul total de cazuri este încă mic, ceea ce înseamnă că măsuri drastice pot încă evita sau limita epidemia. Repet ceea ce am spus in postul precedent: virusul nu este foarte periculos la nivel individual, pentru persoanele tinere, sănătoase si fără comorbidități (adică alte afectiuni pulmonare, cardiovasculare, renale, probleme de imunitate). Virusul este insă periculos la nivelul unei populații intregi pentru că propagarea lui poate duce la saturarea sistemului de sănătate, cu o supramortalitate datorată necesității tratării unui număr mare de bolnavi într-un interval scurt.

Știm după citirea articolelelor publicate in NEJM si Lancet (printre altele) că contaminarea se face in multe cazuri înaintea apariției simptomelor. Asta este diferit de epidemia SARS din 2003 când in majoritaea cazurilor transmisia se făcea dupa aparitia primelor simptome. Ce nu știm deocamdată despre infecția COVid-19 este procentajul de transmisie inainte de apariția simptomelor, ceea ce nu permite crearea unui model matematic care sa ne spună cand trebuie luate măsurile de izolare. Știm însă că contagiozitatea (adica R0 de care am mai vorbit este de aproximativ 2,2, deci fiecare persoana infectează in medie 2,2 alte persoane). Știm ca numărul de cazuri este încă mic in România. Știm iarăși din modelele matematice publicate de Lancet că o isolare rapidă a bolnavilor și a persoanelor contact poate duce la oprirea epidemiei. Pentru asta ar trebui identificați cel putin 80% din cazurile contact.

Ce este un caz contact? Mai multe societați medicale din Franta (de boli infectioase, de terapie intensiva, de igiena..) au publicat definiția urmatoare: persoanele contact sunt cele care au fost in contact in zilele dinaintea apariției simptomelor cu cineva care este bolnav (dacă ați locuit in același apartament, sunteți din aceeași familie, contact față în față la mai puțin de un metru sau/și mai mult de 15 minute in timpul unei discuții; flirt; prieteni apropiați; colegi de clasă;colegi de birou, vecini cu un caz intr-un mijloc de transport in timpul unei călătorii prelungite; persoană care a îngrijit un bolnav fără mijloace de protecție; personal de laborator care a manipulat fără protecție eșantioane de la pacienți infectați.

Un caz confirmat este un bolnav testat pozitiv.

Un caz posibil este o persoană care are semne de infecție respiratorie ȘI a călătorit in ultimele 14 zile intr-o “zonă risc”. Sau o persoană cu semne de infecție respiratorie

– care a fost in contact cu un bolnav sau
– care a fost expusă in aceeași măsură cu un caz devenit pozitiv

Dacă lucrați in sistemul medical: purtați mască chirugicală dacă aveți un sindrom viral/gripal chiar lejer. Sunteți suspecți și trebuie să fiți testați dacă sunteți intr-un “cluster” cu multe cazuri.

Deci:

1 Treaba autoritatilor este de a identifica cat se poate de rapid si exhaustiv cazurile contact

2 Tot treaba autoritatilor este:
– recrutarea cat mai rapida de personal medical si paramedical cu competente de terapie intensiva, sau sa formez personal printr-un program minim accelerat. Speram ca nu vom avea nevoie, dar nu se stie.
– formarea personalului medical/paramedical pentru procedurile specifice de ingrijire (imbracare/dezbracare a echipamentului specific, dezinfectare etc)
– evaluarea numarului de paturi disponibile si numarul de camere care pot fi utilizate pentru ingrijirea bolnavilor (camere cu presiune negativa sau presiune zero) cu circuit separat pentru pacientii Covid-19

Ce putem face individual:

1 Daca ați fost in contact cu o persoană bolnavă, vă izolați.
2 Daca aveți semne de răceală (tuse, febră, durere in gât) evitați orice contact cu persoane vulnerabile (oameni in varsta, cei cu antecedente cardiace, renale sau pulmonare, care au tratament imunosupresor etc)
3 Păstrați contactul telefonic cu persoanele dragi care sunt vulnerabile. Eventual ii ajutați cu aprovizionarea ca să nu fie obligați să se expună inutil.
4 Respectam recomandările oficiale și ne informăm corect

Concluzie (tot provizorie):
Nu panicăm
Avem o conduită responsabilă pentru a-i proteja pe cei vulnerabili
Dacă lucrăm in sistemul sanitar, suntem pe front pentru a-i ajuta pe bolnavi, respectând procedurile de protecție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Mulțumim mult pentru informații! ?

  2. Asta o stia deja toata lumea, nu trebuia sa fii medic in Franta!

    • Isi face si el reclama. Dar nu vad de ce ar fi ne-bine-venita postarea lui. Este pe subiect, OK mai superficiala (probabil pomeneste de Lancet pt ca da bine – nu cred ca este Dr. ci MD, nu vorbeste ca unul care stie ce inseamna cercetare medicala), dar este totusi util pentru cei (oameni obisnuiti) care au nevoie de un rezumat mai simplu.

    • Nu, nu o stie toate lumea, atat timp cat inca mai sunt iresponsabili care ies din izolare si infecteaza totul in jur.
      Aseara am auzit de niste detepte care, in ciuda a tot ce se intampla, s-au dus sa serbeze 8 martie in cadru festiv, la restaurant.
      Iar o colega a copilului meu (maica-sa de fapt) inca insista sa-i serbeze ziua fiice-i sale la un loc de joaca, acum in acest weekend. Probabil ca va avea si invitati care vor onora invitatia!

      Informatiile medicale si de igiena nu sunt prea multe niciodata!
      S-a considerat ca sunt cunoscute de toata lumea si se extind epidemiile ca apa scapata din zagaz. Uita-te la isteria/idiotenia antivaccin din ultimii ani si extinderea cazurilor de rujeola, ca aexemplu.
      Aceiasi antivaxeri idioti si iresponsabili raspandesc zilele acestea tot felul de alte tampenii conspirationiste vis a vis de COVID.