G4Media.ro

Dragnea, Isărescu şi Dăncilă. Semnificaţiile unei întâlniri stranii în biroul din Camera…

Dragnea, Isărescu şi Dăncilă. Semnificaţiile unei întâlniri stranii în biroul din Camera Deputaţilor

La stânga lui, premierul Dăncilă şi ministrul Teodorovici. La dreapta, consigliere Darius Vâlcov. În faţă, peste masa cam îngustă, guvernatorul și prim-viceguvernatorul BNR. Imaginile fără sonor transmise de Camera Deputaţilor ni-l arată pe Liviu Dragnea, amfitrion şi power broker al unei întâlniri stranii, care a avut un singur scop politic: să arate diferitelor publicuri că el, şeful PSD, e primul om în stat, liderul politic de facto.

Fotografia în sine arată o grozăvie: un condamnat definitiv pentru furt de voturi şi un condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru spălare de bani şi trafic de influenţă cer socoteală şefilor BNR pentru inflaţie. Fără ruşine, fără teama de ridicol. Exact ca într-o societate cu valorile inversate.

Încercarea de aducere la ordine BNR durează de luni bune. A fost o strategie de comunicare clară, în care Dragnea şi diverşi alţi vectori de imagine au pus presiune pe guvernatorul Isărescu, scos vinovat de inflaţia prea ridicată. În zadar au explicat Isărescu şi BNR că inflaţia nu are legătură cu politica monetară, cauzele fiind de căutat în politicile fiscale ale Guvernului. Dragnea a continuat şarada, cu scrisori anunţate public, ton ultimativ şi aducerea lui Isărescu într-un comitet pentru aderarea la Euro condus de – incredibil – premierul Dăncilă.

Planul are şi o componentă legislativă: un proiect nedepus încă de schimbare a statului BNR, care ar fi permis înlocuirea înainte de termen a conducerii băncii centrale. Era instrumentul de presiune maximă care ar fi trebuit să aducă BNR la ordine.

Doar că Liviu Dragnea şi consilierii lui au omis un lucru: nu poţi schimba realitatea economică. În van au fost zbaterile lor: pusă în faţa rezultatelor politicii fiscale a guvernului, BNR nu a avut de ales şi a început să crească rata dobânzii. Când nu a făcut-o, a adunat lichiditatea din piaţă. Adică şi-a făcut treaba încredinţată de legea de funcţionare ca să păstreze echilibrele într-o piaţă tulburată de acţiunile unui guvern nepriceput.

Atacurile PSD la BNR au declanşat o reacţie puternică, dar invizibilă pentru marele public. Centri de putere extrem de influenţi de la vârful Uniunii Europene au atenţionat PSD că e extrem de periculos atacul la BNR. Era încă un front deschis de Liviu Dragnea, alături de justiţie şi politica externă, pe care încearcă din răsputeri să şi le subordoneze.

Aşa a apărut şi reacţia preşedintelui Iohannis, care a încercat o mediere la Cotroceni între guvern şi BNR. Strategia de comunicare a PSD a dus la refuzul premierului Dăncilă, urmat de cererea de demisie din partea preşedintelui. O criză politică serioasă, plecată de la tratamentul aplicat BNR.

Liviu Dragnea era obligat la o retragere tactică. A înţeles că nu poate gestiona un război cu BNR. Aşa se explică declaraţiile mieroase, aparent împăciuitoare de ieri, de după întâlnirea cu Mugur Isărescu. Replierea e temporară, vom vedea noi răbufniri războinice la prima creştere a ratei dobânzii-cheie.

Dar Dragnea a vrut să joace politic marele moment al aparentei împăcări. L-a invitat pe guvernator la o discuţie în cabinetul său, conştient că acesta va veni după schimbul de scrisori şi după vizitele la Cotroceni şi la Comisia de buget din Senat (unde fusese invitat de liberalul Florin Câţu). Surpriza a fost că a invitat-o şi pe Viorica Dăncilă. Nu pentru că prezenţa ei fizică ar fi adus un plus de substanţă discuţiei, ci pentru a arăta că el, Liviu Dragnea, a reuşit ceea ce preşedintele Klaus Iohannis nu a putut face: medierea între guvern şi BNR. A beneficiat aici şi de atitudinea lui Isărescu, prea grăbit să răspundă la provocările evidente ale unui personaj care, formal, nu are ce căuta în ecuaţia BNR – Guvern. Toată scena din biroul şefului Camerei Deputaţilor, încărcătura ei politică evidentă, prezenţa la întâlnire a unui personaj precum Darius Vâlcov ar fi trebuit să-i dea de gândit guvernatorului BNR.

Pentru publicul său de partid, mişcarea simbolică a avut sens. A proiectat un lider puternic, care învârte totul pe degete şi cheamă la ordine orice instituţie din stat. Pentru publicul avizat însă, mişcarea seamănă cu o scenetă dibace pregătită, dar complet artificială.

O eventuală victorie a lui Liviu Dragnea asupra BNR ar însemna ca Banca Centrală să-şi abandoneze linia clară de creştere a dobânzii-cheie, metoda prin care încearcă să contrabalanseze politica fiscală a guvernului. Nu aş paria prea mulţi bani pe asta, nici dacă aş fi cel mai înfocat PSD-ist.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Derbedeisme de mahala
    Madam Socol care a participat la intalnirea de la guvern ca independent nu este oare sotia lui Cristian Socol consilier economic al PSD si omul lui Hrebenciuc ??
    Coloana vertebrala, morala, educatie etc !!!!!!!!!!!!! In ce lume traim si cine ne conduce !!!!!!!!!
    Pacat ca Isarescu a acceptat sa se afiseze cu o tuta si 2 hoti
    Pacat de acest popor

    • Este. Si, la fel ca pesedistul ei sot, numai gura de ea. Au, insa, mari hambituri. Socol e un Vilcov, ceva mai necunoscut. Fidelitatea lui fata de ponta si partid era de-a dreptul scirboasa. Ca si Vilcov, si asta se vede guvernator. Il uita, amindoi, pe Olteanu, finul tariceanului si nepotul Ghizelei Voss, si el alta lumina politica a politicului. Ala a intrat, deja, la „pregatire”

    • Banca Romaniei este autonoma. In plus de asta nu are obligatia de a raspunde in fata unui partid ca pe vremea lui Ceausescu. Pentru ca Dragnea in cele din urma ce este? Pai este sef de partid si parlamentar. Asta-i tot. Deci nu are putere executiva prin Constitutie.

    • La intalnire a participat sotul ei, Cristian Socol, PSDist infocat, fost consilier al lui Ponta, unul dintre strategii Politicii economice a PSD!
      A fost cel mai vocal la acea intalnire!
      Mi-ar placea ca Socol asta sa-i ia locul lui Isarescu la BNR si sa FACA tot ceea ce azi ii reproseaza lui Isarescu ca NU face!
      Dar cred ca mai degraba in fruntea BNR va veni alt PSDist, actualul Viceguvernator Florin Georgescu, el va pune in aplicare TOATE cerintele lui Dragnea si va fi foarte bineeee!!
      Un lingau, acuzat si de Plagiat, un plagiat pe care Comisia de Etică a ASE se face ca NU il vede!
      http://voxpublica.realitatea.net/stiinta/un-caz-de-plagiat-cristian-socol-consilierul-lui-ponta-pe-probleme-economice-copilul-lui-viorel-hrebenciuc-108848.html

  2. Cristian Socol auto plagiator dovedit ar trebui să se retragă din viața publică, așa ar fi într-un stat din Vest.

  3. Ce face Dragnea este cu totul ilegal, pentru ca el nu are dreptul sa guverneze Romania. Romania este guvernata de guvern si de presedinte si de nimeni altcineva sau altceva. Opozitia ar trebui sa iasa in fiecare zi impotriva lui Dragnea si sa nu lase un partid, ca pe vremea lui Ceausescu, sa conduca Romania. Pentru simplul motiv ca este anticonstituional, adica ilegal.

    • De acord, dar oamenii nu stiu tot ce se intampla, fiindca prostii de la USR si RO+ nu si-au facut post de televiziune, cum le tot zic eu de mai mult timp. Astfel, e usor pentru romani sa ignore realitatea.

      Romanii se uita disproportionat de mult la TV.

      Daca vreti sa faceti un lucru bun, spuneti-le lui Barna si Ciolos sa puna bani si sa-si faca odata un post TV.

    • Si presa nu exista? Radio de informatii? Internet? Si apoi tu de ce zici si nu faci televiziunea aia? Si apoi crezi ca opozitia nu face tv din prostie? Eu nu cred asta. Tv-ul ala independent e foarte greu de facut pentru simplul motiv ca nu va putea sa persiste fara resurse. Populatia care se uita la tele în Romania e populatia care nu merge la servici si care se uita la cancanuri politice si nu la lucruri serioase. Deci acea televiziune va intra destul de raépid in faliment.

  4. V-ati pierdut ideea principala pe drum. Ati inceput prin a spune ca singurul scop a fost acreditarea ideii ca el e jupanul, dupa care ati vorbit de razboiul cu BNR. Razboiul e in principal cu Iohannis, dupa uzurparea calitatii de sef al politicii externe, acum vine si uzurparea atributiei de mediator intre instititutii. Se incearca inducerea ideii ca Iohannis e slab, ca isi pierde prerogativele una dupa alta, ca nu poate tine piept PSD-ului si ca, in concluzie, nu are sens sa fie votat. Nu se urmareste atragerea voturilor sustinatorilor lui Iohannis, ci compromiterea acestuia in ochii lor si migrarea lor spre alti candidati, disiparea voturilor. Este un plan destul de destept care, pana acum, pare ca functioneaza. Iohannis da impresia ca pierde aceasta lupta imagistica, dar sper sa ma insel.

    • Da, asta e partea cea mai rea

    • @Gica
      Intr-adevar, acesta este planul. Dar nu cred ca va functiona.

      Electoratul lui Iohannis este format in mare parte din cetateni destul de greu de manipulat. Nu merge sa le vinzi gogoasa ca Iohannis nu este eficient intrucat el nu a reusit inca sa mature pe jos cu PSD-ul. Un om cu judecata stie ca rezultatele nu se evalueaza niciodata rupte de context, ci numai in functie de resursele, de mijloacele pe care care protagonistul le-a avut la dispozitie.
      Iohannis a reusit, printr-o opozitie sistematica – lucrand in tandem cu Strada si cu societatea civila – sa amane schimbarile legislative controversate din domeniul Justitiei planuite de PSD/ALDE. A castigat astfel timpul necesar ca ele sa intre in atentia forurilor europene si a atras reactia acestora. Efortul depus de Parlament in tot acest interval pentru adoptarea lor a desconspirat faptul ca ele au reprezentat mereu nucleul programului PSD, expunand duplicitatea acestui partid care si-a ascuns prioritatile inaintea alegerilor (nu au suflat nicio vorba despre legile justitiei in programul lor electoral).

      Parerea mea este ca initiativele dlui Iohannis vor continua si se vor amplifica. Din punct de vedere al imaginii, cred ca ii va fi utila postura de luptator incapatanat impotriva unui Parlament dominat de coalitia toxica PSD-ALDE-UDMR. Pana la urma, sta in subconstientul nostru sa ne dorim sa vedem cum David il invinge pana la urma pe marele Goliat. Mai ales ca Goliat ne-a tot calcat pe bataturi.

  5. Nu pot sa cred ca bostanarului i-a iesit din nou trucul. Speram ca azi, la prima ora, Isarescu sa iasa cu o explicatie ptr ca a fost atras intr-un joc perfid de imagine a celui ce se vrea sultan.

  6. Vai de noi ce ne asteapta ne pune cu botul pe labe,romania trezeste te

  7. Cel mai mare bancher al tarii negociaza lucruri sensibile ,poate secrete,cu un condamnat pentru frauda.De remarcat preocuparea gazdei pentru onoarea tarii si coloana verticala a d-lui Isarescu.
    Ce grozavie!A mai zis-o cineva.

  8. Și dacă Dragnea ESTE LĂSAT să-și facă de cap, cum poftește, înainte de a pica în groapă săpată orbește, de el însuși?

  9. Dar cat de subtila si totodata inteleapta sunteti, Jana!
    Perseverati, perseverati!

  10. Reptilienii le-au luat bancherilor ratiunea facandu-i sa creasca dobanzile, sa nu mai poata plati romani creditele si sa aiba astfel bancile pierderi.
    Echipa de la BNR confruntata cu viitorul guvernator al BNR din partea PSD a fost convinsa sa acorde credit guvernului PSD pe baza promisiunii ca vor trimite masurile economice ale guvernului la avizat la BNR.
    Dar de la Nitulescu la Ponta si Dancu o certitudine brazdeaza PSD-ul. Foloseste-l cat ai nevoie si apoi arunca-l la lada de gunoi a istoriei.

  11. Din ce in ce mai penibil Isarescu. Am putea spera ca a ales raul cel mai mic. Dar parca prea multe compromisuri…. Sa ne amintim de Olteanu care a ajuns in conducerea BNR, fara sa aiba nici o valoare. Sunt multe alte cumetrii in BNR care afecteaza independenta institutiei si produc greata. Pacat ca sunt foarte putini ziaristi care investigeaza ce se intampla acolo.

  12. Problema lui Isarescu e ca discuta cu seful unui partid ceea ce este foarte grav! Pentru ca este ilegal. Tara nu este condusa de un partid ci de guvern si presedinte adica de un executiv. Conform Constitutiei.

  13. Mai are cineva asteptari de la actualul CA al BNR ?!