Dragnea și-a trecut programul pentru Vitamina D și testele prenatale Panorama. SRI, SIE și SPP – tăieri masive
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat joi amendamentul depus de Liviu Dragnea pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 295 de milioane de lei pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, testele prenatale Panorama şi Teste markeri tumorali. Finanţarea va fi asigurată prin diminuarea bugetului Ministerului Finanţelor Publice cu aceeaşi sumă, scrie Agerpres, deși în amendamentul inițial sursa finanțării era bugetul SRI.
UPDATE 1: SRI pierde alte 295 de milioane de lei, SIE pierde 30 de milioane de lei, potrivit unor amendamente votate joi seară de plenul Parlamentului
Un alt amendament al lui Dragnea prevede alocarea sumei de 230 de milioane de lei în vederea suplimentării subvenţiei de echilibrare pentru Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi pentru implementarea programului Diabet juvenil. Sursa de finanţare indicată este diminuarea bugetului SRI cu 150 de milioane de lei, al SPP cu 50 milioane de lei şi al Ministerului Finanţelor cu 30 milioane de lei. Amendamentul inițial prevedea ca cele 30 de milioane de lei luate de la Finanțe să fi fost luate de SIE.
Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost aprobat cu 202 voturi „pentru” şi 99 „împotrivă „, potrivit Agerpres.
Reamintim că amendamentele inițiale ale lui Dragnea vizau tăierea bugetului SRI cu 445 de milioane de lei. De asemenea, de la SIE solicita tăierea a 30 de milioane, iar de la SPP – 50 de milioane.
Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a depus un amendament la legea bugetului prin care vrea să aloce bani Ministerului Sănătății pentru a cumpăra teste prenatale ”Panorama”, despre care Victor Ponta a scris pe Facebook că sunt produse de firma Natera (Nota redacției: este vorba despre compania americană Natera, cu sediul în California, listată la Bursa din New York). Testele Panorama sunt comercializate în România de firma AMS 2000 TRADING IMPEX SRL, potrivit site-ului oficial. Unul dintre acționarii companiei a fost implicat într-un scandal internațional de trafic de ovule declanșat de o investigație BBC în 2005.
- De notat că este extrem de neobișnuit ca într-un act legislativ care privește bugetul să apară numele unui produs sau al unei companii producătoare atunci când vine vorba de achiziții publice. În mod normal, când e prevăzută achiziționarea de bunuri ori servicii, inițiatorul legislației anunță categoria de servicii sau produse vizate (în acest caz, ”teste prenatale”), urmând ca o licitație publică să stabilească furnizorul final. Singurele cazuri în care legislația prevede explicit furnizorul final sunt contractele militare, acestea fiind exceptate de la legislația europeană și națională privind achizițiile.
Citește aici mai multe detalii
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii