Dragonul-urs: Cum încep să se suprapună operațiunile de spionaj ale Chinei și Rusiei în Europa
Operațiunile de spionaj ale Beijingului și Moscovei, inclusiv recrutarea de agenți, se suprapun din ce în ce mai mult în cadrul Uniunii Europene, a declarat pentru POLITICO un înalt oficial european din domeniul serviciilor de informații, în timp ce analiștii în domeniul securității semnalează încercările tot mai mari ale Beijingului de a influența afacerile UE.
Cele două puteri, care au promis un parteneriat de anvergură, dar nu sunt oficial aliate, împărtășesc scopuri similare de subminare a Occidentului, slăbire a sprijinului pentru Ucraina și divizare a democrațiilor liberale, a declarat oficialul, Michal Koudelka, șeful agenției interne de informații din Republica Cehă.
„Nu este o coincidență faptul că aceleași entități ar putea servi interesele atât ale Federației Ruse, cât și ale Republicii Populare Chineze”, a declarat Koudelka în răspunsurile scrise la întrebările POLITICO.
Există dovezi că cele două națiuni caută să recruteze agenți din același grup de politicieni anti-occidentali marginali din Europa, a adăugat Koudelka – deși colaborarea oficială între agențiile lor de informații rămâne limitată.
„Cu toate acestea, motivul din spatele acestui lucru nu este colaborarea și coordonarea serviciilor de informații ale acestor țări, ci pur și simplu faptul că ambele sunt antagoniste față de „Occidentul colectiv” de astăzi”, a spus el.
POLITICO nu a primit niciun răspuns la solicitările de comentarii din partea ambasadelor Chinei sau Rusiei în Belgia.
Comentariile lui Koudelka marchează prima dată când un înalt oficial al serviciilor de informații europene vorbește public despre operațiunile de spionaj ale Chinei și Rusiei în Europa de când agenția sa a descoperit o campanie majoră de influență rusească în martie.
Dezvăluită în comun de agenția de informații a Republicii Cehe și de prim-ministrul belgian, operațiunea a vizat membri ai Parlamentului European care au fost invitați să participe la o emisiune TV numită „Vocea Europei” – despre care s-a dovedit ulterior că este finanțată de agenți pro-Kremlin. Ulterior, s-a raportat că mai mulți participanți la emisiunile Vocea Europei primeau plăți de la interese chineze.
Această „suprapunere” este partea ascunsă a unei relații care se încălzește între Moscova și Beijing, au declarat analiștii de securitate.
Într-adevăr, președintele Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, au pus în valoare relația lor încă de când cele două țări au anunțat o prietenie „fără limite”, cu puțin timp înainte de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Un an mai târziu, Xi i-a spus lui Putin că, împreună, țările lor vor aduce lumii schimbări „nemaivăzute în ultimii 100 de ani”.
„Ambele țări știu că nu pot învinge țările UE sau NATO din punct de vedere economic sau prin forță, așa că încearcă din răsputeri să le perturbe unitatea, coeziunea și pregătirea prin orice mijloace disponibile”, a declarat Koudelka.
Analiștii în domeniul securității au afirmat că mijloacele de informare în masă susținute de statul chinez și de cel rus fac acum ecou și amplifică punctele de vedere ale celorlalți, o formă de colaborare indirectă.
„Riscul ca serviciile secrete [chineze] să influențeze politica europeană prin intermediul rețelelor cultivate de Rusia, care au pătruns în partidele politice de extremă dreaptă și de extremă stângă ale UE, este în continuă creștere”, a declarat pentru POLITICO Gunnar Wiegand, un fost oficial de top pentru Asia în cadrul serviciului diplomatic al UE.
„Acest lucru a putut fi observat recent și în contextul alegerilor pentru Parlamentul European”, a adăugat el.
Până în prezent, liderii europeni au fost mai precauți decât omologii lor americani în a arăta cu degetul spre Beijing. Întrebat dacă China ajută Moscova în războiul împotriva Ucrainei, șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat în iunie că nu a văzut nicio dovadă că China furnizează arme Rusiei.
Dar acest lucru pare să fi încurajat spionii chinezi, care căutau profiluri de politicieni care și-au exprimat deja sprijinul pentru puterile străine, și anume Rusia.
Un exemplu recent al modului în care ar putea funcționa această recrutare încrucișată este Frank Creyelman, un politician naționalist flamand.
Creyelman a fost exclus din partidul său, Vlaams Belaang, în urma unui raport media bombă din 2023 în care se afirma că a acceptat plăți de la un spion chinez în schimbul îndeplinirii diferitelor sarcini utile Beijingului. Creyelman a fost cunoscut anterior pentru pozițiile sale pro-ruse, călătorind la Moscova și opunându-se public ajutorului occidental pentru Ucraina.
Creyelman nu a răspuns la mai multe încercări de a-l contacta pentru comentarii.
Un alt caz: Filip Dewinter, un membru important al aceluiași partid. Dewinter a efectuat misiuni de observare a alegerilor pentru Rusia înainte de a fi căutat de un șef al spionajului chinez, care se dădea drept membru al unui think-tank, potrivit unei investigații a presei belgiene.
Raportul belgian a susținut că Dewinter a acceptat plăți de la societăți fantomă și grupuri de reflecție susținute de Partidul Comunist Chinez, inclusiv de la Asociația Chineză pentru Contact Amical Internațional (CAIFC) – o organizație care este un paravan pentru serviciile secrete chineze.
Dewinter neagă cu tărie acuzațiile potrivit cărora ar fi acționat cu bună știință ca agent de informații pentru China.
O anchetă a comisiei de etică a parlamentului flamand nu a găsit motive pentru sancționarea sa. Contactat de POLITICO, Dewinter a negat că a lucrat cu bună știință pentru statul chinez sau pentru agențiile sale de informații. El a scris că nu a fost în contact cu CAIFC în Belgia și că singurele sale contacte în Belgia au fost cu Fundația Culturală și Educațională Europeană. (POLITICO nu a fost în măsură să verifice existența acestei fundații. Dewinter a fost legat de una care sună similar: Fundația China-Europa pentru Cultură și Educație, cu sediul în Țările de Jos, al cărei site web descrie misiunea sa ca fiind aceea de a „consolida legătura dintre China și Europa, în special în ceea ce privește aspectele culturale și educaționale”).
El rămâne un membru important al Vlaams Belang, în timp ce Creyelman a fost demis în urma raportului media despre legăturile sale cu China.
„Este necesar să acordăm o atenție sporită unei astfel de cooperări – în special în contextul războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei, dar și mai general, atunci când se răspândesc îndoieli cu privire la democrațiile noastre”, a adăugat Wiegand, care a fost recent coautor al unui raport privind alinierea China-Rusia în calitatea sa de visiting distinguished fellow la German Marshall Fund.
O rezervă bogată de talente
Potrivit experților în securitate, China caută să exploateze în continuare rețeaua extinsă de spionaj a Rusiei în Europa pentru a-și promova propriile obiective, și anume divizarea țărilor UE și slăbirea relației acestora cu Washingtonul.
„Aceștia sunt practic oameni care, pentru o lungă perioadă de timp, au fost cooptați de ruși și apoi, în ultima vreme, chinezii intervin”, a declarat Filip Jirous, un analist independent axat pe China.
„Ideologia este cu siguranță un factor, mai mult decât banii”, a adăugat el.
La începutul acestui an, poliția germană l-a arestat pe asistentul parlamentar al deputatului german de extremă dreapta Maximilian Krah, sub suspiciunea că spiona pentru China. Arestarea a avut loc la câteva zile după ce Krah a fost numit participant-cheie în rețeaua Vocea Europei.
„Pe măsură ce [China] și Rusia continuă să se alinieze, persoanele cooptate vor lucra mai probabil pentru ambele state autoritare”, a scris Jirous într-un articol pentru Fundația Jamestown.
Potrivit rapoartelor Le Monde, Spiegel și Financial Times, Creyelman a petrecut ani de zile primind plăți de la un spion cunoscut sub numele de „Daniel Woo”, care conducea o rețea de agenți în Europa. Într-un mesaj text obținut de aceste publicații, Woo spunea că „obiectivul nostru principal este să divizăm relația Europa / Statele Unite”.
Datorită activității sale de recrutare a lui Creyelman și a altor politicieni europeni, Woo a reușit „să influențeze cu succes dezbaterile din Bundestagul german și … să disemineze propagandă”, a scris Le Monde.
Rețeaua europeană a lui Woo a fost dezmembrată în luna decembrie a anului trecut.
Cu toate acestea, Jirous a avertizat că este puțin probabil ca Woo să fie ultimul spion chinez care încearcă să atragă deputați europeni, personal parlamentar sau foști deputați.
„Măsuri concrete împotriva acestui fenomen pot fi luate doar la nivel național, deoarece operațiunile de (contra)informații se află în centrul competențelor naționale. Dar, având o dimensiune europeană, UE poate promova o mai mare sensibilizare în rândul serviciilor naționale de informații și abordează operațiunile străine de manipulare a informațiilor”, a adăugat Wiegand.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank