G4Media.ro

Dragoş Pîslaru, europarlamentar REPER: „Salariul minim european ar trebui să aducă o…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Dragoş Pîslaru, europarlamentar REPER: „Salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional”

Eurodeputatul REPER Dragoş Pîslaru susţine că directiva privind salariul minim european, care va fi adoptată miercuri de Parlamentul European, ar trebui să aducă o creştere de peste 500 de lei unui angajat cu salariu minim din România. Salariul minim european va fi variabil şi se va calcula în funcţie de salariul mediu pe economie din fiecare stat membru UE.

”Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame. Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat. În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta. E important să ştie că dacă va exista inflaţie, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va creşte cu rata inflaţiei. Iar dacă va exista creştere economică, de asemenea, salariul minim va creşte”, a declarat, pentru News.ro, Dragoş Pîslaru, negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim.

Dragoş Pîslaru explică faptul că salariul minim european va fi unul variabil de la ţară la ţară şi se va calcula în funcţie de salariul mediu pe economie.

”Ţinta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Aşadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional. Evident, a avea o astfel de creştere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare. Dar a avea o înţelegere clară de a pune nişte indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu şi salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face. În doi ani de zile, guvernele ar trebui să transpună directiva europeană la nivel naţional”, susţine Pîslaru.

Salariul mediu brut în România este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei. Aşadar, prin directiva europeană, salariul minim brut în România ar ajunge la 3.200 de lei brut, deci puţin peste 2.000 de lei net.

Jumătate din statele membre UE, în special cele din Estul şi Sudul Europei, au salarii minime brute sub 1.000 de euro. Printre acestea: Bulgaria (332 de euro), România (500 de euro), Grecia (774 de euro) şi Portugalia (823 de euro). În Slovenia şi Spania salariile minime depăşesc uşor 1.000 de euro pe lună. Numai şase state membre UE, toate din zona de Vest, au salarii minime de peste 1.500 de euro pe lună: Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda şi Luxemburg. Alte şase ţări europene lasă piaţa să regleze lefurile şi nu au deloc salariu minim: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Du te ba cu salariu minom european. Productivitatea sau costurile sunt la fel in toate tarile? Vrei sa castigi bine? Pune mana si invata. Tine te de scoala pe bune, fa specializari si o sa castigi foarte bine. Sau poti sa fii prost si sa stai pe ajutoare sociale.

  2. Faliment si inflatie la maxim scrie pe noi. Baietii destepti cresc preturile automat cum salariile cresc cu cateva procente. Imaginati-va cum o sa creasca preturile dupa un salt de 20 si ceva de procente. Si o sa tot creasca fiindca o sa fie un minunat cerc vicios. Creste inflatia, creste salariul minim. Creste salariul minim, creste salariul mediu. Creste salariul mediu, creste salariul minim. Si tot asa. In vreo 2-3 ani, salariul minim ar trebui sa ajunga pe la vreo 3500-3800 de RON, daca tot bagam inflatia si calculam bazat pe salariul mediu. Oare cati patroni isi permit o crestere de 35-45% a cheltuielilor salariale in doar 2-3 ani? Asta pe langa preturile crescute la utilitati si materia prima. Asta de la REPER parca aplauda inchiderea Romaniei si punerea unui mare semn cu inchis sau faliment la intrarea in tara.

  3. Bă tembelule, reține:când un politician spune:cred că,ar trebui să,poate, o să facem ,ne gândim la,nu știu,etc.insramna că sunteți varză murată!dar cu bani mulți!

  4. Problema cresterilor de salarii este sursa banilor(deoarece cresterea economica este limitata: cererea de produse si servicii scade, pietele de desfacere devin tot mai putine, fiindca occidentalii isi produc singuri ce au nevoie ) si faptul ca de maririle periodice de salarii beneficiaza de fiecare data si coruptii, incompetentii si pilele, iar acestia , din cauza rasturnarii ierarhiei valorilor si a politizarii au beneficiat de fiecare data de cresterile cele mai mari, privilegii „speciale”, iesirea la pensie devreme si cumularea cu vreo functie confortabila la stat si bine platita . Pe langa aceasta, maririle in procente si cresterea preturilor si a impozitelor au dus la adancirea continua a decalajului intre bogati si saraci. Inflatia face ca economiile nevoiasilor sa se evapore:cresterea preturilor( mai ales la produsele scumpe) si cresterea impozitelor si taxelor nu pot fi acoperite de cresterile de salarii in cazul celor cu venituri mici, uneori si acelea incerte.

  5. Se poate si mai mullt de 3200 lei , chiar 5000 lei salariul miniim pe economie. Efectul ar fi simplu: o pîine 15 lei, un kg de carne 100 lei, un ou 4 lei, etc …După 2 luni închidem tot.

  6. Auzi la el…500 lei ,cam atat e alocat pt un europarlamentar pt micul dejun..Cata falsitate si nepasare.

  7. Ce se mai pricepe romanul la economie!!! Numai comentarii..

  8. Ba bugetarule platit din banii privatilor, in Romania STATUL OBEZ ia jumatate din orice marire.

  9. D’astea de etatist sadea . DP ati fost la guvernare cu PNL ; de ce nu introduceti salarizarea bugetarilor+regii+agentii+etc la media din Revisal ? la acelasi COR sal de stat ia media din privat si permite bonusuri ,vouchere ,etc de maxim 30% (adica poate ajunge la maxim 80% din salariul breslei ) Nu e multumit, exista institutia demisiei( nu o prea vedem la bugetar ) si mergi in privat sa ia MAXIM .Mai ramane sa faci ceva coeficienti pentru armata , politie ,magistrati si alesi locali si gata . Profesori , medici ,pompieri etc au echivalent in privat -poti face salarii medii .Si uite asa te incadrezi la 8% PIB cu salarizarea ….si uite cum nu mai distorsionezi piata muncii , si uite cat de farisei sunteti si tine tu de indemnizatia de europarlamentar ca alta nu mai prinzi 🙂