G4Media.ro

Dragoș Pîslaru (REPER): Coaliția PSD-PNL îngroapă orice proiect major de țară /…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Dragoș Pîslaru (REPER): Coaliția PSD-PNL îngroapă orice proiect major de țară / Ministerul condus de Boloș știa de un an că pierdem 2,1 miliarde de euro din PNRR, dar nu a făcut nimic pentru a-i acoperi din altă parte

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, copreședinte al REPER, afirmă că coaliția PSD-PNL îngroapă orice proiect major de țară, subliind faptul că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene condus de Marcel Boloș știa de un an că România va pierde 2,1 miliarde de euro din PNRR, urmare a creșterii economice, dar nu a făcut nimic pentru a acoperi aceste fonduri din altă parte și renunță la reforme și investiții.

„Practic MIPE știa de acum un an că vom pierde banii aceștia, dar nu a făcut ceva ca să îi acopere din altă parte. Cum puteau fi recuperați acești bani? Profitând de flexibilizarea fondurilor negociată prin REPowerEU de cei doi co-raportori români”, a declarat Dragoș Pîslaru pentru G4Media.ro.

Europarlamentarul REPER a indicat că aceste fonduri puteau fi recuperate din împrumuturi adiționale, din fondurile de coeziune 2021-2027 și din fondurile rămase necheltuite pentru perioada 2014-2020, de peste 9 miliarde de euro care vor fi pierduți definitiv dacă nu sunt absorbiți până la finalul acestui an.

„1. Împrumuturi adiționale – în acest moment, la nivel european, încă există state membre care nu au spus că doresc să folosească și împrumuturile care le-au fost alocate în 2020 prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Prin urmare, există în acest moment bani suplimentari disponibili. Cu puțină diplomație, influență și negociere la nivel european, România ar putea cere realocarea împrumuturilor nefolosite de alte țări și am putea solicita bani suplimentari, în loc să ne împrumutăm cu dobânzi mari de pe piețele externe.

2. Politica de coeziune 2021-2027 – în urma consultării publice din 24 martie, am aflat că preferința Guvernului este de a nu aloca fonduri din politica de coeziune înspre REPowerEU. Să nu uităm totuși că banii din politica de coeziune vin cu o cofinanțare din partea noastră, în timp ce pe REPowerEU ar veni cu o cofinanțare 100%. În contextul în care România abia a semnat și aprobat recent programele operaționale și nu am început să absorbim, transferarea unui părți de până la 7,5% din Politica de Coeziune în REPowerEU ne-ar asigura o absorbție mai mare și o cheltuire mai eficientă a fondurilor europene.

3. Fondurile rămase necheltuite din fondurile de coeziune 2014-2020 – Regulamentul REPowerEU oferă oportunitatea României de a putea solicita alocarea oricăror sume rămase din fondurile de coeziune 2014-2020 în REPowerEU. Conform datelor oficiale publicate de MIPE pentru data de 3 martie 2023, rata de absorbție efectivă este de 61,96%, adică 9,16 miliarde de euro necheltuiți, pe care dacă nu i-am absorbi până la finalul acestui an i-am pierde definitiv. Chiar și dacă luăm în calcul rata de absorbție curentă (cu tot cu sumele solicitate încă neplătite), tot am mai avea 7,26 miliarde de cheltuit în mai puțin de 9 luni de zile, asta în condițiile în care singurul an cu absorbție peste 7 miliarde de la aderarea României la UE este anul 2016 al guvernului tehnocrat. Prin urmare, devine obligatorie fazarea de urgență a sumelor contractate și care nu mai pot fi cheltuite până la sfârșitul anului către fondurile 2021-2027 și redirecționarea a cel puțin 1-2 mld de euro înspre REPowerEU. Orice tergiversare a acestei măsuri sau negare a capacității insuficiente de absorbție va însemna asumarea integrală a responsabilității guvernului pentru pierderea banilor europeni alocați României”, a explicat Dragoș Pîslaru.

Copreședintele REPER a subliniat că, „pentru flexibilizarea PNRR, PSD și PNL au vociferat la televizor zi de zi de când sunt la guvernare”.

Pîslaru a precizat că, dacă nu recurge la măsurile enunțate, Guvernul poate să recupereze acești bani doar „prin împrumuturi de stat la dobânzi istorice de peste 7%, cele mai mari din UE, rata la care se împrumută România de pe piețele externe”.

„De ce nu apelează la opțiunea utilizării fondurilor europene? Să ne răspundă liderii coaliției, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și ministrul Investițiilor Europene, domnul Boloș, care probabil a deschis PNRR-ul săptămâna trecută și și-a dat seama că n-are cum să facă tot ce și-a asumat România în termeni de investiții și reforme, așa că mai bine le îngroapă cu scuza că avem creștere economică. Coșmelia cu numele România arde și Guvernul se piaptănă cu scuze răsărite din spatele birocrației create de sine”, afirmă Dragoș Pîslaru.

„Suntem în fața unei ocazii istorice pentru România. Peste 30 miliarde euro trebuiau să intre în România și să accelereze dezvoltarea acestei țări, ca mai apoi toți să putem spune cel puțin că suntem mai aproape de o țară ca afară. Puteam fi fericita țară care a transformat pandemia și criza energetică în cea mai mare șansă de dezvoltare pe care România a cunoscut-o din perioada interbelică încoace datorită PNRR. Coaliția de guvernare îngroapă ușor, ușor, orice proiect major de țară care ne-ar putea uni. De ce? Interesele politice de grup. Atât de simplu”, a încheiat europarlamentarul REPER.

Citește și SURSE: România este pe cale să piardă 2,8 miliarde de euro din PNRR / Minus 700 de milioane de euro pentru jaloanele neîndeplinite din cererea de plată numărul 2 / Educația, sănătatea, energia pierd fonduri de 2 miliarde de euro, tăiate după creșterea economică peste așteptări

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. PSDNL doar fură. Dar hoții vă plac și îi votați.

  2. Eu sunt convns ca in esaloanele secundare ale institutiilor exista oameni bine instruiti si bine intentionati care ar putea face demersurile la care se refera dl Paslaru. Problema e ca la nivel inalt, politic, unde se iau deciziile, mintea sta doar la shpertz, combinatii, spaga, alegeri si fonduri PNDL. Atat putem.

    • Din pacate, toate institutiile publice au conduceri/sefi mai mici si mai mari/consilii de administratie cu oameni nici bine instruiti si nici bine intentionati! D’asta e Romania unde e si d’asta e imigratia tinerilor si mai putin tinerilor atat de mare! Cei ramasi voteaza ce/cum se vede si se simte iar majoritatea nici macar nu se mai deranjeaza sa voteze, asa ca…de unde?