Dragoş Pîslaru (REPER): PNRR se află într-o situaţie de blocaj / Peste 20 de ţinte şi jaloane sunt neîndeplinite / Banii nu vor veni fără reforme / Mai bine de 20 de ţări din Uniunea Europeană nu au niciun fel de întârziere
PNRR-ul este, în prezent, „în pericol”, peste 20 de ţinte şi jaloane dintr-un total de 55 nefiind îndeplinite, a afirmat, luni, europarlamentarul Dragoş Pîslaru, copreşedinte al REPER, care solicită intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului în acest sens.
„Situaţia legată de PNRR a fost discutată săptămâna trecută şi mesajul a fost destul de ferm: PNRR-ul se află într-o situaţie de blocaj. Am văzut reacţii din partea Guvernului în care sugerează ‘o întârziere’ şi nu un blocaj. În acest moment situaţia este astfel – avem o tranşă de plată depusă şi în acea tranşă de plată depusă din numărul de jaloane şi de ţinte, 55, mai bine de 20 nu sunt îndeplinite. Până când nu se rezolvă tranşa a doua nu se pune problema să depui tranşa a treia. Există în acest moment deja o întârziere faţă de modul în care estimasem lucrurile inţial de circa trei – patru luni”, a declarat Pîslaru, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.
Potrivit unui calcul făcut de acesta, „în fiecare zi, România plăteşte un cost de oportunitate de 533.000 de euro”.
„Situaţia aceasta în care suntem într-un club extrem de restrâns cu două-trei ţări care sunt cu întârziere, în timp ce mai bine de 20 de ţări din Uniunea Europeană nu au niciun fel de întârziere, ne face să fim iarăşi în situaţia la care la noi ‘merge şi aşa’. (…) În ceea ce priveşte PNRR-ul, Guvernul nu poate să-şi asume de unul singur responsabilitatea, este ceva care depăşeşte ca importanţă doar acţiunea guvernamentală. PNRR-ul este proiectul de ţară al României. Reformele din PNRR sunt reforme pe care trebuia să le facem de mai bine de două decenii. (…) Banii nu vor veni fără reforme”, a arătat eurodeputatul.
În opinia REPER, „este mai important decât oricând să existe o asumare societală, o asumare a responsabilităţii la nivel politic şi la nivelul societăţii”.
„De aceea, cerem două lucruri esenţiale: cerem preşedintelui României să-şi exercite funcţia de mediere pe care o are în Constituţia României pentru a declanşa imediat o structură instituţională de dialog în societate prin care să invite toate partidele politice pro-europene, mediul de afaceri, mediul social, societatea civilă, pe toţi cei care avem în acest moment această problematică a proiectului de ţară al României. Cumva trebuie să stăm cu toţii să discutăm. Vremea feudelor pe diverse lucruri, a rotativelor şi a micilor jocuri politice trebuie să înceteze! În al doilea rând, în cadrul acestui dialog, Guvernul trebuie imediat să creeze şi solicităm acest lucru o platformă naţională de redresare şi rezilienţă, un loc în care toate competenţele aflate la dispoziţia României, a Guvernului să poată să fie folosite”, a transmis europarlamentarul.
Dragoş Pîslaru a completat că România a avut doi coraportori, doi negociatori pe legislaţia la nivel european. „Niciunul dintre aceştia doi, dintre care eu sunt unul, nu a fost chemat să poată da o mâna de ajutor, deşi am făcut aceste demersuri”, a adăugat el.
Europarlamentarul a anunţat că a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui, partidelor politice pro-europene, ONG-urilor, autorităţilor locale, Consiliului Economic şi Social.
„Există soluţii pentru fiecare dintre reformele pe care România le are de făcut. (…) Avem deci nevoie de un preşedinte activ care să iniţieze şi să medieze un dialog pe problemele de dezvoltare ale României şi, concret, o platformă naţională de redresare şi rezilienţă pe care Guvernul să o înceapă de îndată cu toţi actorii implicaţi şi cu forţele politice pro-europene. România este aproape să dea în gard cu proiectul cel mai important pe care l-a avut de la aderarea la Uniunea Europeană încoace. Acest lucru este inacceptabil. (…) Aşteptăm în perioada imediat următoare o reacţie şi, în acelaşi timp, noi deja lucrăm la o articulare a soluţiilor de care avem nevoie pentru ca PNRR-ul să poată să nu mai fie în întârziere. România nu are de ce să fie în întârziere, iar dacă mai întârziem încă trei luni pierdem bani. Tranşa a doua este blocată, ca să fie foarte clar”, a subliniat Pîslaru.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank