Dragoș Tudorache: ”Arhiva DIPI e foarte tentantă, de aceea ma opun reînființării ca serviciu informativ. Nici un politician nu ar trebui să aibă un astfel de acces ca ministru de Interne”
Dragoș Tudorache, europarlamentar PLUS și fost ministru de Interne în guvernul Cioloș, explică mizele unei eventuale reînființări a serviciului secret al Ministerului de Interne, fosta DGIPI (cunoscută drept ”Doi și-un sfert), informație vehiculată în ultimele zile în presă. Tudorache, care a reorganizat în 2016 DGIPI, eliminându-i atribuțiile informative, spune că exista riscul politizării activității, pentru că ministrul de Interne avea acces la dosarele Direcției. În plus, el spune că arhiva DIPI ”e foarte tentantă” pentru politicieni.
Tudorache a scris pe 24 septembrie pe contul său de Facebook că, dacă guvernul PSD va reînființa serviciul secret al MAI, actuala opoziție îl va desființa dacă va ajunge la guvernare.
Rep: La ce reînființare vă referiți în postarea de pe Facebook?
Dragoș Tudorache: Postarea a fost o reactie la un proiect de OUG pe care am inteles ca MAI il are in lucru, si care prevede reinfiintarea DIPI cu atributii informative, pe modelul anterior reorganizarii pe care eu am realizat-o in 2016 prin OUG 76, confirmata de Parlament in 2017. Postarea este un semnal de alarmă și un avertisment în același timp. Rămân ferm în ce am spus acum câteva zile. Dacă PSD va reinființa DIPI așa cum se pare că își dorește, noi o vom desființa din nou așa cum am făcut în 2016.
Rep: Care sunt motivele pentru care ați luat în 2016 decizia de a desființa Direcția și pentru care doriți să o faceți din nou dacă veți ajunge la guvernare?
Dragoș Tudorache: DIPI, in formula anterioara reorganizarii, replica o buna parte din competentele SRI pe strangerea si gestionarea informatiilor. Nu exista nicio justificare pentru acest paralelism de competente.
Competenta larga a DIPI ca serviciu de informatii crea un risc de politizare a activitatii DIPI. Ministrul de interne, un om politic, avea un rol in fluxul administrativ si decizional al DIPI, ceea ce eu am considerat a fi un risc de amestec politic in anchetele DIPI, si un risc de folosire in scopuri politice a unor informatii pe care un ministru de interne le-ar obtine in acel cadru. Eu am considerat, si consider in continuare cu toata convingerea, ca niciun politician nu ar trebui sa aiba un astfel de acces.
Exista la momentul in care am decis reorganizarea o profunda ruptura de incredere si eficienta in modul de functionare a DIPI, in mare masura cauzata de scopul prea larg al competentei acesteia si al modului de utilizare a fondurilor operative. Am considerat esential sa elimin motivele unor astfel de tensiuni, clarificand atat competentele cat si procedurile si capacitatea de auditare eficienta a cheltuirii fondurilor operative.
Am considerat necesar, si legitim, sa supun in mod formal activitatea DIPI controlului parlamentar.
Rep: Aveți exemple de momente în care Direcția a fost utilizată politic?
Dragoș Tudorache: Am fost ministru de Interne, am văzut ce dosare trec prin cabinetul unui ministru. Știu cât de sensibile pot fi acele informații. Or, nu cred că un om politic trebuie amestecat în astfel de situații și să i se ofere atât de multă putere. Sigur că există oameni politici de bună credință și există altii fara. Dar vă rog să vă imaginați ce s-ar fi întâmplat dacă nu aș fi luat decizia de desființare în 2016 și Carmen Dan, si prin ea Liviu Dragnea, ar fi avut acces la dosarele de la această direcție. Vreau să vă reamintesc și faptul că pe la începutul carierei sale la nivel înalt, Liviu Dragnea își dorea să ajungă ministru de interne. Tot de acolo provine și Gabi Oprea și s-a discutat enorm pe marginea acestui subiect.
Exemple concrete de astfel de abuzuri nu se dau in presa ci către instituțiile statului abilitate să le rezolve legal. Dar, repet, eu am vazut ce fel de informatie trecea prin mainile unui ministru. Si cred ca foarte putini dintre politicienii care s-au perindat in functia de ministru de interne ar putea rezista tentatiei puterii date de un asemenea acces la informatii.
Asa ca cel mai sigur este sa elimini obiectul tentatiei.
Rep: Ce se va întâmpla cu arhiva Direcției? Această arhivă a fost mereu o țintă pentru diverși politicieni din partidele care au participat la guvernare.
Dragoș Tudorache: Cand am facut reorganizarea in 2016, arhiva a fost securizata, gestionata si transferata noii structuri fara probleme. Aceasta arhiva e intr-adevar foarte tentanta, cum spuneam si mai sus, si de aceea ma opun reinfiintarii DIPI ca serviciu informativ pe modelul anterior, pentru ca ma tem de riscurile ca informatiile sa fie din nou vulnerabile presiunii politice.
Rep: Care ar trebui să fie rolul structurii rămase după desființarea atribuțiilor de serviciu secret?
Dragoș Tudorache: Ca si acum, dupa reorganizarea din 2016, rolul DIPI trebuie sa fie cel de a proteja structurile MAI impotriva riscurilor de compromitere a capacitatii lor operative si de a actiona contrainformativ impotriva problemelor de integritate a cadrelor, civile sau militare, din MAI.
Foto: Dragos Tudorache (InquamPhotos / Adel Al-Haddad)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii