Dragostea italienilor pentru pizza în vremuri de coronavirus
Pizza în stil napolitan a fost inclusă de UNESCO în 2017 în patrimoniul cultural internațional. Dar pizzeriile sunt închise din cauza pandemiei. O ocazie pentru brutarii și fanii de pizza să devină creativi, potrivit unui reportaj publicat de Deutsche Welle.
Italia și pizza – două noțiuni pentru mulți aproape inseparabile. Dar pandemia de coronavirus a blocat și accesul la această moștenire gustoasă din patrimoniul cultural mondial. Cam 76.000 de pizerii sunt afectate în toată Italia, de la restaurantele clasice, la serviciile de livrare la domiciliu. 16% din aceste unități se află în provincia Campania, din sud, în apropiere de Napoli. Închiderea pizzeriilor îi disperă pe brutari și pe cetățenii din regiune, iar unora le provoacă inclusiv o criză de identitate.
Pizzaiolos, așa cum sunt numiți brutarii de pizza, obligați să stea acasă, postează numeroase videoclipuri pe rețelele de socializare în care caută consolare, recunoaștere sau încearcă să-și descarce frustrările. Filmulețe în care își etalează iscusința în frământarea și aruncarea aluatului subțire, în mișcările rapide de mâini și rețetele speciale – le arată astfel tuturor italienilor cum se face pizza în stil napolitan.
„Ne e dor de focul din cuptorul de pizza”
Și Errico Porzio, un pizzaiolo din Napoli, proprietar de șase pizzerii cu peste 60 de angajați, și-a difuzat pe Facebook tutorialul său de pizza. În doar câteva zile, postarea a strâns aproape jumătate de milion de accesări. „Ceea ce înseamnă”, spune el, „că oamenii chiar stau acasă și simt nevoia să facă pizza.”
El a creat mai multe grupuri de chat în cadrul comunității pizzaiolo pentru a le da curaj celor care se tem acum pentru afacerile și locurile lor de muncă. Majoritatea sunt de acord cu restricțiile de ieșire din casă, unii sunt indignați sau nu-și pot permite, pur și simplu, să-și țină afacerile închise pentru un timp atât de îndelungat. „Cei care au făcut înainte economii își pot permite o lună sau două să țină închis, dar toți ceilalți se confruntă cu mari dificultăți”, spune Porzio. Pentru a le asigura un venit angajaților și a le reduce oarecum povara proprietarilor, guvernul a creat un fond de sprijin. „Dar sigur că tuturor ne lipsește focul din cuptoarele noastre de pizza.”
Și Egidio De Cicco, un pizzaiolo din orașul Quindici, la 40 de kilometri de Napoli, ar merge cu plăcere la muncă. După prevederile actuale, măsurile dure ar urma să fie valabile până la jumătatea lui aprilie. El speră că, după aceea, nu va mai trebui să apeleze la ajutorul financiar de la stat. „Cel mai mult îmi lipsește contactul cu oamenii. Ei mă fac să îmi placă și mai mult munca pe care o fac.”
Nostalgia pentru pizza la cuptorul de acasă
Egidio face în continuare pizza pentru familia lui. „Ce nu ar da azi oricine în Campania să aibă acasă propriul pizzaiolo”, spune el râzând. Pentru mulți, este o tradiție să mănânce o dată pe săptămână o pizza la restaurant. Dar pentru că localurile lor preferate sunt închise, mulți își urmează pasiunea acasă.
„Există multă nostalgie pentru pizza. Încercăm să ne facem singuri acasă, dar nu se poate compara”, spune Roberta Esposito, în vârstă de 36 de ani, din Portici, în apropiere de Napoli. Ea este coordonatoare într-un centru juvenil în care și tinerii cazați acolo se învață unul pe altul să facă pizza.
„Trece timpul mai repede”
Paola Dalla Monica stă acasă, după ce restaurantul ei din centrul metropolei Napoli a fost nevoit să închidă din cauza pandemiei. Ea spune că, în ciuda crizei economice, sprijină decizia președintelui regiunii Campania, Vincenzo De Luca, de a închide restaurantele. Restaurantul ei abia și-a deschis porțile în noiembrie anul trecut. Dorea să-și recupereze investițiile în sezonul din primăvară și vară.
Acum, ea stă acasă și gătește. „În felul acesta, zilele trec mai repede”, spune ea. Face pizza după rețeta bunicii ei. „Îmi place să o fac chiar eu, dar este mult mai satisfăcător atunci când o face un pizzaiolo.”
Pentru că tot mai mulți oameni fac acasă pizza, drojdia și făina au început să lipsească din supermarketuri. „Lumea postează acum filmulețe în care arată cum se face aluatul fără drojdie”, spune Claudia Giardiello, care locuiește la marginea orașului Benevento. Cum se face o pizza perfectă este un subiect constant de discuție în cercurile de prieteni și în familie. „Cred că mâncăm de două ori mai multă pizza decât înainte.”
De la început
Branșa pizzeriilor a crescut exponențial în ultimii zece ani – și cu ea și profiturile. Dar se așteaptă o revenire lentă după ce se va termina cu blocada. „Pizza este la Napoli precum cafeaua. Nu se va schimba acest obicei”, spune Porzio. „Dar noile restricții după redeschidere vor duce la modificarea întregului model de afaceri. Vom fi nevoiți să lucrăm cu rezervări de mese și să ne dezvoltăm serviciul de livrare la domiciliu.”
Egidio, pizzaiolo de zece ani, spune că trăiește de pe o zi pe alta. „Oamenii și-au dovedit dragostea pentru pizza. Ne mândrim cu asta în calitate de pizzaiolos. Și când vor trece toate astea, pizza va fi cu siguranță și mai iubită ca până acum.”
Sursa foto: Facebook Errico Porzio
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.