Drama electorală continuă în SUA: Validarea victoriei lui Joe Biden ar putea fi amânată din cauza obiecțiilor unor congresmeni republicani
Potrivit numărătorii realizate de CNN, Joe Biden a strâns 306 voturi electorale, el câștigând 51.3% din opțiunile electorale ale alegătorilor, în timp ce Trump are 232 de voturi electorale, reprezentând 46.8% din voturi.
La rândul său, canalul FoxNews a indicat că democratul Biden are asigurate 306 voturi în Colegiul Electoral, față de cele 232 de voturi pentru Trump.
Prognozele ambelor posturi de televiziune arată faptul că Biden a depășit cele 270 de voturi necesare pentru a câștiga alegerile și a deveni cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite. (În plus, democratul a câștigat și votul popular național cu mai mult de 7 milioane de voturi). Dacă încercările lui Trump de a modifica rezultatele alegerilor eșuează, la 12:01, pe 20 ianuarie 2021, Joe Biden va depune jurământul de președinte al Americii.
Săptămâna viitoare, Camera Reprezentanților și Senatul vor vota independent dacă vor accepta rezultatele Colegiului Electoral. Analistii se asteapta ca validarea lui Biden sa fie realizata in ciuda obiectiilor republicane. Procesul ar putea sa fie insa intarziat.
Hawley, un congresman conservator și unul dintre cei mai fideli susținător ai președintelui Trump, a precizat într-un comunicat că, în reclamația sa, el va sublinia ceea ce a descris ca fiind eșecul unor state – în special Pennsylvania – de a-si respecta propriile legi electorale. O serie de state – între care Pennsylvania – au permis o utilizare la un nivel mai larg a voturilor prin corespondență din cauza îngrijorărilor legate de prezența alegătorilor la secțiile de votare pe fondul pandemiei de coronavirus.
„Nu pot vota pentru a certifica rezultatele colegiului electoral pe 6 ianuarie fără să ridic problema că unele state, în special Pennsylvania, nu au respectat propriile legi electorale,” a subliniat senatorul republican.
Hawley a mai afirmat: „Nu pot vota pentru certificarea rezultatului fără să subliniez efortul fără precedent al mega corporațiilor, inclusiv Facebook și Twitter, de a interveni în aceste alegeri, în sprijinul lui Joe Biden. Congresul ar trebui cel puțin să investigheze acuzațiile de fraudă electorală și să adopte măsuri pentru a asigura integritatea alegerilor noastre. Dar Congresul nu a reușit până acum să acționeze.”
Senatorul republican a precizat că „după alegerile din 2004 și 2016, democrații din Congres au obiectat în timpul certificării voturilor electorale pentru a-și prezenta îngrijorările cu privire la integritatea alegerilor. Atunci când au făcut-o, au fost lăudați de conducerea democraților și de mass-media. Și au avut dreptul să facă acest lucru. Dar acum acei dintre noi preocupați de integritatea acestor alegeri sunt îndreptățiți să facă la fel.”
Canalul FoxNews, care a prezentat declarația lui Hawley, a reamintit că președintele Trump a susținut în repetate rânduri că l-a învins pe Biden în alegerile pentru Casa Albă, deși diferența de voturi populare dintre cei doi este de cel puțin 7 milioane în favoarea democratului. Trump a afirmat că fraude electorale pe scară largă l-au ajutat pe Biden să câștige alegerile. Liderul de la Casa Alba a cerut statelor cu guvernatori republicani sau cu legislative controlate de republicani să anuleze victoriile lui Biden în statele lor, însă eforturile sale nu au avut succes.
De asemenea, zecile de provocări legale inițiate de echipa de avocați a președintelui și de aliații săi au fost respinse. În plus, procurorul general William Barr a declarat luna trecută că Departamentul de Justiție nu a descoperit fraude masive care ar fi putut schimba rezultatul alegerilor. Barr a demisionat recent din functie.
Săptămâna trecută, într-un ultim efort de a modifica rezultatul scrutinului prezidențial, Trump s-a întâlnit la Casa Albă cu unii dintre republicanii din Cameră care au spus că vor ridica obiecții la certificarea oficială a alegerilor.
Liderii Partidului Republican din Senat sunt insa împotriva eforturilor de a contesta victoria lui Biden. Liderul majorității din Senat, republicanul Mitch McConnell, a recunoscut victoria în alegeri a fostului vicepreședinte democrat și, în spatele ușilor închise, i-a îndemnat pe republicanii din Senat să nu conteste rezultatele scrutinului.
Ce înseamnă contestația republicanilor
După ce Hawley s-a alăturat grupului de republicani din Cameră în contestarea rezultatului alegerilor, sesiunea comună a Congresului din 6 ianuarie va fi dizolvată, iar Camera Reprezentanților și Senatul se vor întruni separat timp de două ore pentru a dezbate votul electoral din statul contestat.
Fiecare cameră va vota apoi dacă va accepta sau respinge lista voturilor electorale din acel stat. Apoi, Camera și Senatul se reunesc în sesiunea comună. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru (și doar a doua oară în istoria SUA) a fost în ianuarie 2005, după victoria strânsă a presedintelui republican George W. Bush împotriva rivalului democrat, senatorul John Kerry din Massachusetts. Senatoarea Barbara Boxer (California) și o democrată din Cameră – Stephanie Tubbs Jones – s-au opus certificării rezutatelor scrutinului în care Bush l-a învins pe Kerry cu 286 de voturi electorale la 251 (50.7% față de 48.3%). În acel an, democrații s-au opus voturilor electorale din Ohio, forțând o dezbatere de două ore. În cele din urmă, eforturile lor au fost respinse cu o largă majoritate.
În 2017, câțiva democrați din Camera Reprezentanților s-au opus victoriei lui Trump împotriva candidatei democrate Hillary Clinton, dar niciun democrat din Senat nu s-a alăturat demersului lor.
O listă de voturi electorale dintr-un stat ar putea fi respinsă numai dacă atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul votează pentru a face acest lucru. Dar, având în vedere că democrații controlează camera inferioară a Congresului de la Washington, iar analiștii nu se așteaptă ca majoritatea republicanilor din Senat să sprijine efortul de a contesta rezultatele, este puțin probabil că vor exista suficiente voturi pentru a respinge certificarea rezultatelor în vreunul din statele americane.
Comentatorii americani susțin că, deși contestația lui Hawley nu va avea nicio influență asupra rezultatului final al alegerilor – numeroși senatori republicani l-au acceptat deja pe Biden ca președinte-ales -, aceasta va întârzia certificarea victoriei lui Biden și va forța fiecare membru al Camerei Reprezentanților și Senatului să accepte sau să respingă public victoria lui Biden.
Republicanii din Camera Reprezentanților care s-au angajat deja să conteste rezultatele au sărbătorit anunțul lui Hawley, declarându-l dovada unor „alegeri contestate,” chiar dacă nu există dovezi clare de fraudă sau conduită necorespunzătoare care să fi influențat rezultatele în niciun stat american.
FoxNews a precizat că, în timp ce Hawley este primul senator republican care a spus că se va opune validării rezultatelor, senatorii Tommy Tuberville (Alabama), Kelly Loeffler (Georgia) și Ted Cruz (Texas) s-ar putea alătura colegului lor din Missouri. De altfel, Tuberville – care tocmai a fost ales în Senat la alegerile din noiembrie – a sugerat recent că s-ar putea alătura eforturilor lui Mo Brooks de contestare a victoriei lui Biden. Congresmanul Brooks s-a angajat să folosească Electoral Count Act din 1877 pentru a contesta votul electoral atunci când Congresul se va întruni pentru a certifica rezultatele alegerilor pe 6 ianuarie.
Președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a respins declarația lui Hawley privind contestarea certificării rezultatului alegerilor. „Nu mă îndoiesc că miercurea viitoare, Joe Biden va fi confirmat prin acceptarea votului Colegiului Electoral ca al 46-lea președinte al Statelor Unite,” a spus Pelosi.
Surse: FoxNews, Newsweek, CNN, New York Post, Constitution Center, Twitter
Foto: Joe Biden / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii