„Drogul jihadului”: O investigație jurnalistică dezvăluie implicarea unor oficiali de rang înalt din Siria în traficul cu Captagon
Noi legături directe între traficul de droguri Captagon, care se ridică la mai multe miliarde de dolari, și membri importanți ai forțelor armate siriene și ai familiei președintelui Bashar al-Assad au fost dezvăluite într-o investigație comună a BBC News Arabic și a rețelei de jurnalism de investigație OCCRP.
Denumit și „drogul jihadului”, Captagonul este un drog asemănător amfetaminei, care creează o mare dependență și care a afectat Orientul Mijlociu în ultimii ani.
Acum, drogul este găsit în Europa, Africa și Asia.
În martie, Marea Britanie, Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni asupra unei liste de persoane – inclusiv doi verișori ai președintelui Assad – suspectate de implicare în comerțul cu Captagon. Dar investigația BBC din interiorul narco-statului sirian a găsit dovezi care indică implicarea altor oficiali sirieni de rang înalt, pe lângă cei deja incluși în acea listă.
Guvernul sirian nu a răspuns solicitării BBC de a face comentarii. Cu toate acestea, acesta a negat anterior orice implicare în traficul de droguri.
În iulie 2022, în orașul Suweida din sudul Siriei, cartierul general al lui Raji Falhout, liderul unei miliții aliate regimului, a fost invadat de un grup rival. Aceștia au găsit pungi cu ceea ce părea a fi pastile de Captagon pregătite pentru distribuție și o mașină care ar putea fi folosită pentru a presa pastile, precum și cartea de identitate militară siriană a lui Falhout și un telefon mobil deblocat.
Obținând acces exclusiv la telefon, BBC a găsit o serie de mesaje între Falhout și un contact libanez pe care îl numea „Abu Hamza”, în care discutau despre achiziționarea mașinii de presare a pastilelor. Există o discuție pe telefonul mobil din august 2021, în care Falhout și Abu Hamza vorbesc despre mutarea utilajului din Liban în Siria.
Folosind numărul de telefon, BBC a stabilit identitatea reală a lui Abu Hamza – Hussein Riad al-Faytrouni. Jurnaliștii locali au spus că acesta are legături cu Hezbollah, partidul politic libanez și grup militant strâns afiliat cu guvernul sirian.
Vorbind din exil cu reporterii BBC, un jurnalist sirian din zona Suweida a explicat: „Hezbollah este implicată, dar este foarte atentă ca membrii săi să nu joace roluri cheie în transportul și contrabanda mărfii”.
Aceasta nu a fost singura dată când Hezbollah a apărut în ancheta jurnalistică.
După luni de pregătiri de securitate, BBC a reușit să obțină un acces rar la forțele armate siriene din Alep, controlat de guvern.
Un soldat, care a vorbit sub protecția anonimatului, a spus că solda lunară a colegilor săi era mai mică de 150.000 de lire siriene (47 de lire sterline; 60 de dolari).
El a spus că mulți dintre ei au devenit traficanți de droguri la nivel local pentru a-și completa veniturile și că acest lucru a devenit o rutină pentru ei.
Soldatul a fost rugat să descrie rolul unității sale în comerțul local cu Captagon.
„Nu ni s-a permis să mergem la fabrică”, a spus el. „Ei alegeau un loc de întâlnire și noi cumpăram de la Hezbollah. Noi primeam marfa și ne coordonam cu Divizia a patra pentru a ne facilita deplasarea”.
Divizia a patra este o unitate de elită a armatei siriene însărcinată cu protejarea guvernului de amenințările interne și externe. Din 2018, este condusă oficial de Maher al-Assad, fratele mai mic al președintelui Assad.
Maher al-Assad face obiectul unor sancțiuni occidentale pentru că a efectuat represiuni brutale împotriva demonstranților în timpul războiului civil din Siria și a fost, de asemenea, asociat cu presupusa utilizare de arme chimice.
Investigația completă pe BBC
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank