G4Media.ro

Drone și roboți / Agricultura digitală cucerește tot mai mult teren în…

FOTO: Image by LoggaWiggler from Pixabay

Drone și roboți / Agricultura digitală cucerește tot mai mult teren în vestul țării / ”Forță de muncă nu mai avem și am fost nevoiți să robotizăm cât mai mult posibil”

Senzorii, dronele sau roboții, cu multiplele lor întrebuințări, sunt deja instrumente aproape obișnuite de lucru în exploatațiile agricole performante, relatează Agenția de presă Rador.

La Sânnicolau Mare, județul Timiș, Cătălin Rugan și-a a robotizat aproape integral ferma de vaci cu lapte, rezolvând în felul acesta problema forței de muncă. Treaba este făcută acum de robotul pentru mulți, robotul pentru furajare sau robotul pentru curățenie.

“Din păcate, forță de muncă nu mai avem și am fost nevoiți să robotizăm cât mai mult posibil. În momentul ăsta, aici în grajd avem 80 de vaci, 45 sunt la muls în momentul de față și este nevoie de un singur angajat. Robotul de muls pe care l-am achiziționat mulge undeva la 60 de capete. Animalele merg când vor ele la muls, nu au restricție, cum era înainte, mergeau dimineața și seara. Merg de două sau de trei ori pe zi, fără probleme. Orice problemă calitate – calitate îmi apare pe telefon”, spune Cătălin Rugan.

sursa foto: Pexels/ Sergio Souza

”Lucrăm la acele alerte automate de tratamente, pentru că dinamica într-o fermă este una foarte ridicată”

În cultura mare, agricultura digitală înseamnă producții mai mari, obținute cu costuri mai mici, dar și cu tratamente făcute la momentul potrivit.

“Folosind acele hărți satelitare care sunt automat primite de către fermierul partener pe ultimii 5 ani de zile, identificând zone din parcele, zone fertile, zone mai puțin fertile, după care mingea spune că este cumva în mâna fermierului să-și optimizeze aceste zone și inputurile pe care le aplică în zonele respective. Asta este ce putem face astăzi și aș spune mult mai mult. Mâine ne dorim și cu siguranță vom implementa. Deja o facem pentru porumb. Recomandarea densităților, în funcție de tipul de sol pe care îl are și de fertilitatea terenului din zona respectivă. Ne dorim ca în perioada imediat următoare să revoluționăm puțin piața și să spunem că vrem să lucrăm la acele alerte automate de tratamente, pentru că dinamica într-o fermă este una foarte ridicată și atunci chiar ai nevoie de cineva să te anunțe când ar trebui să faci și ce ar trebui să faci în ferma ta”, spune Eduard Dumitrescu, reprezentantul unei mari companii de pe piața românească.

Dronele, la rândul lor, sunt din ce în ce mai utilizate și mai utile, de la inspecțiile în culturile agricole până la tratamentele pe care acestea le pot aplica.

“Știți foarte bine că există utilaje cu joistick care se conduc automat, fără operator. Dronele sunt următorul pas și o să fie și drone autonome. Acestea vor fi puse la marginea culturii și vor fi realizate zboruri autonome atunci când este cazul. Aceste drone funcționează complementar și împreună cu stații meteo, împreună cu senzori de temperatură care se regăsesc în culturi și datele sunt transmise în timp real. De ceva timp au început să apară și dronele folosite pentru aplicarea de tratamente atât la cultura mare, cât și la zona de legumicultură și pomicultură”, explică Ciprian Iorga, Ciprian Iorga, expert în utilizarea dronelor.

Școală de pilotaj drone

Deja vorbim despre o nouă meserie, aceea de piloți de drone, astfel încât acestea să fie folosite cât mai eficient și fără incidente.

“Avem și o școală de piloți de drone, astfel încât să îi facem să zboare respectând legea și vom implementa începând de anul acesta un program de instruire pentru copii de la 9 la 16 ani pentru a-i face viitori piloți de drone”, mai spune Ciprian Iorga.

Investiția în agricultura digitală se traduce, în cele din urmă, în procente mai mari ale profitului. Tocmai de aceea, interesul fermierilor pentru astfel de tehnologii este din ce în ce mai mare, ne spune Eduard Dumitrescu.

“Reușim să creștem profitabilitatea la nivel de fermă cu valori între 15 și 50%. Dacă acum câțiva ani fermierii care ne întrebau de astfel de soluții erau poate fermieri pe care îi pot număra pe degetele de la o mână, acuma cu siguranță interacționăm cu mult mai mulți fermieri, în partea de vest. Când am început cu acest soft digital, în 2017, fermierii monitorizau undeva la 1 milion de hectare în momentul ăsta, după 5 ani suntem la 5,5 milioane de hectare monitorizate de către fermieri în platforma noastră. Deci e o creștere de 500% în 5 ani de zile, la nivel de Europa”, spune Eduard Dumitrescu.

Sursa foto: LoggaWiggler from Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Bravo, acesta e viitorul.

  2. Iar cu forță de muncă?! Tot nu este dar unde este plecată????