Dronele iraniene folosite de Rusia pentru a lovi Ucraina sunt fabricate din piese americane (СNN)
CNN relatează că dronele kamikaze iraniene pe care armata rusă le-a folosit în ultimele luni pentru a ataca infrastructura ucraineană sunt fabricate în mare parte din piese produse de companii americane, potrivit BBC.
În același timp, Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, a declarat pentru CNN că administrația americană evaluează posibilitatea introducerii de noi sancțiuni și restricții la export împotriva companiilor care furnizează Iranului piese folosite în producția de drone.
„Analizăm alte măsuri pe care le putem lua în ceea ce privește restricțiile la export pentru a tăia accesul Iranului la tehnologia dronelor”, a declarat Watson.
Armata rusă a început să folosească drone kamikaze împotriva Ucrainei în toamna anului trecut. La Kiev și în capitalele occidentale se spune că acestea sunt în principal avioane fără pilot de tip Shahed fabricate în Iran. Inițial, Iranul a negat că ar fi livrat drone de luptă Rusiei, dar apoi a recunoscut că un lot de astfel de drone a fost într-adevăr trimis la Moscova (în timp ce Teheranul susține că acest lucru s-a întâmplat chiar înainte de războiul cu Ucraina).
După cum scrie CNN în investigația sa, drona iraniană Shahed-136 a fost dezasamblată în 52 de piese. S-a dovedit că 40 dintre aceste piese au fost probabil produse de 13 companii americane diferite. Alte 12 componente au fost realizate de firme din Canada, Elveția, Japonia, Taiwan și China.
Potrivit unei alte evaluări a dronelor iraniene doborâte în Ucraina, realizată de compania britanică Conflict Armament Research, 82% din toate componentele sunt produse de companii cu sediul în Statele Unite.
În același timp, autorii publicației nu au găsit nicio dovadă că vreuna dintre companiile producătoare încalcă sancțiunile americane împotriva Iranului și exportă cu bună știință piese pentru dronele de luptă iraniene.
Experții au declarat pentru CNN că este destul de dificil pentru firmele private să urmărească cine anume va fi utilizatorul final al unui produs – mai ales pe o piață globală. În același timp, Iranul și Rusia creează companii speciale de tip fantomă pentru a cumpăra echipamente mult mai repede decât le pot urmări guvernele occidentale, potrivit anchetei.
CNN scrie că a trimis solicitări tuturor companiilor ale căror produse au fost găsite de autoritățile ucrainene în dronele iraniene. Cele șase firme care au răspuns au subliniat faptul că condamnă utilizarea ilegală a produselor lor. În același timp, au reamintit că lupta împotriva achiziționării de semiconductori și alte produse electronice pentru eludarea sancțiunilor este o problemă bine cunoscută pentru întreaga industrie și că încearcă să o abordeze.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii