G4Media.ro

UPDATE Parlamentarii dau înapoi în urma reacțiilor din societate, proiectul spațiilor verzi…

Sursa foto: Facebook / Nicușor Dan

UPDATE Parlamentarii dau înapoi în urma reacțiilor din societate, proiectul spațiilor verzi nu a fost pus pe ordinea de zi (surse)/ Nicușor Dan spune că va dispărea regimul de protecție, Drulă acuză PSD că „măcelărește” proiectul pe repede înainte

Votul privind legea spațiilor verzi urmează să intre miercuri la votul final în plenul Parlamentului, după ce proiectul care a stat câțiva ani în forul legislativ a fost discutat marți în Comisia de mediu a Camerei Deputaților. Amendamentele adoptate au stârnit reacții critice. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, spune că prin legea adoptată în grabă va dispărea regimul de protecţie pentru spaţiile verzi, iar liderul USR Cătălin Drulă acuză PSD că „măcelărește” pe repede înainte legea spațiilor verzi, prin amendamente „făcute la presiunile infernale ale rechinilor imobiliari”.

UPDATE 09:45 Parlamentarii dau înapoi în privința legii spațiilor verzi, în urma reacțiilor din spațiul public de marți, conform surselor politice consultate de G4Media. Astfel, nu a fost pus pe ordinea de zi proiectul în urma căruia va dispărea regimul de protecţie pentru spaţiile verzi, conform primarului Capitalei.

știrea inițială

„N-am mai trăit de mult asta, să văd o lege care e pusă pe ordinea de zi a unei comisii din cameră şi cu intenţia de a fi votată mâine în plen de pe o oră pe alta. E vorba de legea spaţiilor verzi şi de protecţia spaţiilor verzi din oraşe. După cum ştiţi, în proiectul de cod al urbanismului care a rămas să fie dezbătut azi în Comisia de amenajare a teritoriului şi urbanism şi mâine în plenul Camerei Deputaţilor, erau cumva aceleaşi reglementări care distrugeau regimul de protecţie al spaţiilor verzi. Şi acum, cu surpriză, văd că o lege care este Parlament din 2018 şi retrimisă de preşedinte, este la Camera Deputaţilor din 2021, deci de acum doi ani şi jumătate, este deodată pusă de pe oră pe alta pe ordinea de zi”, a afirmat Nicuşor Dan, după şedinţa comisiei de marți.

La rândul său, liderul USR, Cătălin Drulă, acuză PSD, într-o postare pe Facebook, că „măcelărește” pe repede înainte legea spațiilor verzi, prin amendamente „făcute la presiunile infernale ale rechinilor imobiliari”.

„PSD-ul domnului Ciolacu la braț cu PNL/Virgil Popescu tocmai măcelărește legea privind spațiile verzi din localități în Comisia de Mediu. Au început zilele trecute cu Codul urbanismului unde au băgat amendamente toxice. S-au repliat momentan de la reacția societății civile și a Opoziției și au amânat-o pe toamnă. Dar asaltul tocmai continuă! Azi, au băgat pe repede înainte în Comisia de Mediu (nou președinte Virgil Popescu) un proiect vechi pe care l-au deturnat cu amendamente astfel încât spațiile verzi să poată fi măcelărite. Și mâine vor să-l adopte final la plen! Domnule Ciolacu, opriți această mârșăvie și lăsați parcurile și spațiile verzi în pace! Opriți aceste amendamente toxice ale PSD/Laura Vicol făcute la presiunile infernale ale rechinilor imobiliari. Ce vreți să le lăsăm copiilor noștri, betoane în loc de parcuri?”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Amintim că, luni, Camera Deputaților a amânat votarea Codului urbanismului până în toamnă, după ce Ordinul Arhitecților din România a respins în termeni duri amendamentele aduse acestuia. Detalii aici.

Proiectul a fost inițiat în anul 2018, a trecut de votul final al Parlamentului în octombrie 2020, iar în luna următoare președintele Klaus Iohannis a cerut Legislativului să îl reexamineze, după o serie de amendamente controversate. Printre altele, legea permitea construirea pe majoritatea spațiilor verzi proprietate privată, inclusiv în parcuri sau în grădinile blocurilor retrocedate. Astfel, autoritățile locale puteau permite construirea pe spațiile verzi proprietate privată, cu condiția ca Primăria să amenajeze în altă parte un spațiu verde cu o suprafață cu 10% mai mare. O altă modificare era că „parcul istoric sau grădina istorică” (cum sunt parcurile Cișmigiu sau Herăstrău) nu se mai aflau în categoria spațiilor verzi.

În aprilie 2021, legea a trecut din nou de Senat, iar de atunci stă la comisiile Camerei Deputaților.

Cele mai importante amendamente propuse de PSD care au fost discutate, marți, în Comisia de mediu:

„Transformarea zonelor cu altă destinație, din intravilanul existent sau prin extinderea intravilanului, în zone funcționale rezidențiale, comerciale, industriale sau mixte, în scopul executării de lucrări de construcții se poate realiza doar în baza unei documentații de urbanism cu obligația asigurării unei suprafețe amenajate cu spații verzi de minim 10% din suprafața terenului a cărui destinație s-a modificat astfel.”

Inițial, proiectul prevedea ca pe minimum 30% din suprafața terenului să fie amenajate spații verzi, însă PSD susține că acest lucru „este o încălcare a dreptului de proprietate privată și o tentativă de legiferare a unei exproprieri mascate”.

PSD dorește, de asemenea, introducerea în categoria spațiilor verzi a construcțiilor prevăzute cu substrat vegetal de 50 de cm. „Referitor la conținutul amendamentului, denotă intenția e de a încadra suprafețele betonate și acoperite de minim 50 cm pâmânt (parcări, terase) ca spații verzi, deși acestea nu mai aduc beneficiile ecosistemice specifice spațiilor verzi (retenție apă, reglare microclimat local susținere biodiversitate). Promovarea soluțiilor tehnice de acest tip, va duce la dispariția fizică a spațiilor verzi reale din orașe, acestea fiind înlocuite de structuri minerale construite greu revesibile, munți de beton îngropați în pământ lăsați moștenire generațiilor viitoare”, a comentat la amendament Fundația Comunitară București.

Terenurile încadrate în categoria spațiilor verzi, în documentațiile cadastrale și cărțile funciare, care au fost retrocedate, atribuite sau care au trecut în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice anterior intrării în vigoare a prezentei legi vor fi în mod obligatoriu gestionate de proprietarii acestora. „Totodată, proprietarii acestor terenuri vor putea exercita toate prerogativele dreptului de proprietate privată, cu respectarea prevederilor legale aplicabile”, stabilește.

Ministerul Dezvoltării a dat un punct de vedere negativ, explicând că prevederea că proprietarii acestor terenuri vor putea exercita toate prerogativele dreptului de proprietate privată creează confuzie, atât timp cât legea prevede că aceștia trebuie să întrețină respectivele terenuri ca spații verzi.

Un alt amendament despus de PSD prevede că proprietarii acestor terenuri „au dreptul de a amplasa pe spaţiile verzi amenajări şi construcţii, conform celor prevăzute la art.11, alin.(7) sau orice alte amenajări şi construcţii premise de prevederile legale aplicabile”. Nici acest amendament nu a fost susținut de Ministerul Dezvoltării.

Art.11 alin. 7 prevede: „Se pot amplasa pe spaţiile verzi, cu condiţia obţinerii de autorizaţii de construire sau, după caz, de autorizaţii de funcţionare, următoarele: alei pietonale, mobilier urban, amenajări pentru sport, joc şi odihnă, construcţii pentru expoziţii şi activităţi culturale, construcţii uşoare cu caracter provizoriu pentru activităţi de comerţ şi alimentaţie publică, grupuri sanitare, spaţii pentru gestionarea spaţiilor verzi, dar numai în baza unei documentaţii de urbanism pentru întreaga suprafaţă a spaţiului verde”.

Dacă proiectul prevedea că proprietarii terenurilor cu destinația de spațiu verde „garantează accesul permanent şi gratuit al publicului” pe acestea, Laura Vicol și grupul PSD au introdus un amendament care prevede că acești proprietari „pot permite accesul permanent şi gratuit al publicului la spaţiile verzi în schimbul unei compensaţii băneşti plătite de către autoritatea locală competentă, echivalentă cu valoarea folosinţei terenurilor respective”.

Ministerul Dezvoltării a atras atenția că această prevedere schimbă sensul legii, care a fost elaborată inclusiv cu specialiști în domeniu.

PSD vrea totodată să permită și autorităților județene și locale, nu doar celor naționale să decidă reducerea sau schimbarea destinației unor spații verzi.

Proiectul stabilea că terenurile amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, înscrise în cartea funciară în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice vor fi inventariate. PSD vrea eliminarea acestui articol, susținând că este vorba de „un abuz”, dacă aceste terenuri nu sunt expropriate, în condițiile legii.

„Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curţi-construcţii, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate, declarate sau prevăzute în documentațiile de urbanism ca spaţii verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislaţiei în domeniu. Orice acte prin care se încalcă prevederile prezentului alineat sunt lovite de nulitate absolută, totală sau parțială, după caz”, prevede un alt amendament al PSD.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Pana la alegeri o sa vanda tot astia, nimica nu o sa va mai lase dupa ce au executat DNA.

  2. Cum am mai spus, poporul român merită să dispară sufocat de betoane și de lipsa spațiului verde, pentru că asta votează.

  3. Adică cum ”pe repede înainte”? De unde scoateți aceste expresii de mahala și de sferodocți ?

  4. Cautati “Baluta clanul Sportivilor” si o sa va dati seama cine sunt acesti “dezvoltatori imobiliari”. Baluta fiind primar PSD intr-un sector 4 in care oamenii sunt usor impresionati de fantani cu floricele si luminite dar nu vad cum cimenteaza si ultimul cm din jurul copacilor.
    Investitiile in imobiliare dupa regulile lor sunt fabrica de spalat bani negrii, si cele mai bune afaceri cu statul roaman cel slab. Cum spunea ND, noi platim parcurile si zonele verzi si ei profita.
    PNL nu are demnitatea sa-si respecte sprijinul pentru N Dan nici macar acum, in ultimul an inainte de alegeri. Este total pierdut in umilinta lui.
    Pentru Bucuresti, aceste legi, amendamente strecurate pe furis in zgomotul evenimentelor din Ucraina, Rusia, Belatus si in toropirea verii inainte de concedii sunt un dezastru. Nici macar nu se mai ascund noaptea ca pe timpul lui Dragnea.

    https://newsweek.ro/actualitate/legaturile-interlopilor-cu-politica-sportivii-lui-baluta-bodyguarzii-lui-dragnea-clanul-din-aur

    https://fundatiaecocivica.ro/2021/04/03/s-a-mai-uscat-un-bulevard/

    https://www.stareapresei.ro/clanul-sportivilor-a-cumparat-terenuri-pe-care-a-construit-cu-pud-ilegale/

  5. Va rog sa publicați și punctele de vedere ale ministerelor – dezvoltare, mlptl, ale OAR, arhitectilor capitalei și ale orașelor mari și al reprezentantului OMS în România

    • Ce contează, USL-ul e „la butoane”, face ce vor prietenii lor rechinii.

      G4 are parte ei de vină, săptămâni la rând au publicat articole de propagandă mincinoasă de la gruparea interlopă Real Estate…

  6. Nu lăsați sa treacă subiectul, încercați să publicați punctele de vedere ale celor implicați. Lăsați partidele deocamdată ca liderii lor pot zice orice acum, dar autoritățile și responsabili de spatiile verzi și locuire ar trebui sa-si spună punctul de vedere.

  7. E „reconfortant” gandul ca trebuie sa stam cu ochii pe Parlament ca pe un recidivist care ar putea oricand sa mai comita o infractiune.

  8. Nu va mai tot plangeti ..voi sunteti cei 60% care la -ti votat pe alogenuk Klaus…..

    • Chiar nu contează etnia, hoți sunt de toate neamurile.

      Oprescu, Videanu, Firea șamd sunt nume de etnici romani.

    • Ciuca, catu, caciu si ciolacu. Sase sasi in sase saci.( Popestii si ionestii au emigrat.) Klaus a pus gresit in ecuatie PNL cu PSD. Solutia o sa fie PNL = 0

  9. Normal e să se revină într-o formulă mai aducătoare de voturi: chemarea în week-end să faci grătar în parcuri.

    • Acum ca a revenit si puscariasul Piedone in politica nu este exclus. Cei din sectorul 4 stiu de ce.